Unul dintre cei mai importanți pași în decorarea livingului îl reprezintă alegerea pardoselii. A alege o pardoseala potrivită este o sarcină destul de dificilă, fiind necesar a se tine cont de mai mulți factori, cum ar fi: cromatica, traficul, mărimea camerei, bugetul, stilul casei, etc. La acestea se adăuga faptul ca pardoseala ocupă o suprafață foarte mare, ceea ce o face extrem de vizibilă într-o încăpere.
Iată 3 idei de pardoseala pentru livingul tău
- Pardoseala epoxidică
Acest tip de pardoseală a devenit foarte popular în ultimii ani. Ea poate fi aplicată peste o suprafață plană, fiind folosite ca bază vechiul parchet sau gresie, însă poate fi turnata si direct peste șapă autonivelantă.
Motivele principale pentru alegerea pardoselii epoxidice sunt:
- Versatilitate: plăcile prezinta o mare varietate de stiluri și culori; poți chiar opta pentru imagini luminescente (pardoseala se va incărca de la soare și apoi va lumina in intuneric)
- Duritate si rezistentă excelentă, rezistand impecabil minim 10 ani
- Întreținere ușoară, deoarece nu exista îmbinări sau rosturi; nu sunt însă recomandati detergenții pe bază de săpun, care ar putea lăsa urme inestetice
- Nu prezinta risc de alunecare, ceea ce e un mare plus într-o casă unde exista copii mici
- Parchetul
Parchetul este o alegere clasică pentru multe suprafețe din casă. În ultima vreme acest tip de pardoseală se folosește chiar și în bucătărie. Parchetul de potrivește cu orice design, avand în general nuanțe neutre, și dă un aspect călduros încăperilor. Exista mai multe tipuri de parchet: laminat, din lemn natural sau masiv. Indiferent de modelul ales, el nu se va demoda niciodată.
Cel mai popular este parchetul triplu stratificat, deoarece este ușor de montat, e simplu de întreținut și rezistă la zgarieturi. Ca sa fii sigur că te vei bucura de parchetul ales o perioadă cât mai îndelungată, cumpără un parchet de calitate, cum ar fi acest parchet triplu stratificat de la Valprestparchet, care are o durată de viață mare.
Parchetul se întreține ușor, este suficient sa fie aspirat, apoi șters cu un mop nu foarte umed. Deși este ușor de montat, plăcile imbinandu-se printr-un sistem clic, se recomandă a fi montat de către specialiști.
- Pardoseala din plută
Un alt tip de pardoseală care devine din ce în ce mai popular este pardoseala din plută. Spre deosebire de podeaua de lemn, pardoseala din plută nu este deloc sensibilă la apă. Acest aspect este un mare avantaj într-un living în care sunt mulți musafiri în mod constant ce ar putea vărsa băuturi și alte lichide. În plus, pardoseala din plută izolează termic și fonic. Așadar, vei puși mereu pe o suprafață călduroasă iarna, vara vei folosi mai puțin aerul conditionat iar vecinii din bloc îți vor mulțumi.
Avand o culoare neutră, pardoseala din pluta va da încăperii o nota eleganta si se va potrivi cu orice stil de mobilă ai alege.
Dezavantajul este faptul ca pardoseala din pluta se zgarie usor, pluta fiind un material moale. Acest lucru o face nepotrivită într-o casa cu animale de companie sau copii.
Indiferent de pardoseala aleasă în living, ea trebuie sa fie în echilibru cu restul casei și cu persoanele care locuiesc acolo. Având însă pardoseala potrivită, ea poate servi ca punct de inspirație iar restul amenajarii ar trebui să fie ușor.
Sursă foto: Shutterstock.com