Dacă în prima parte al acestui articol, Gazeta de Cluj a prezentat modalitatea în care producătorul clujean de lenjerie intimă Jolidon s-a împrumutat tocmai de la principalul creditor, firma germană Astra Rail GMBH, în acest articol vom arăta cum s-au întors o parte din bani la această societate. În schemă este implicat Andrei Cionca, cel care deţine firma de insolvenţă CITR.

Administratorul judiciar al Jolidon a decis că trebuie ales un alt evaluator pentru activele financiare, chiar dacă în mod normal, societatea care apelează la acest gen de servicii rămâne la firma deja contractată anterior.

De data aceasta a fost aleasă firma CS Invest, care îi aparţine lui Sorin Popa, şi a societăţii Apwin, patronată de Gabor Mihai. Firma Apwin a făcut o serie de evaluări care au adus sume importante de bani în patrimoniul lui Petru Agachi, om de afaceri cercetat de procurorii DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, ambele în formă continuată.

De altfel, cele două firme de evaluare sunt colaboratori frecvenţi ai CITR, printre contracte pot fi enumerate evaluările făcute la Interagro, Transim Argeş, CUG Cluj, etc. Mai mult, Mihai Gabor a lucrat la firma CS Invest.

Potrivit unor informaţii judiciare, Radu Lotrean  de la CITR, împreună cu Simona Silvana Sermer, reprezentant al Sigma IPURL, au fost în atenţia procurorilor DNA încă din 2012, când s-au ocupat de insolvenţa combinatului de utilaj greu Fortus Iaşi. La data respectivă, potrivit unui document adresat AVAS, procurorii făceau acuzaţii în care prejudiciul era estimat la aproximativ 2,3 milioane euro. Potrivit anchetatorilor, bunurile combinatului au fost subevaluate şi vândute, şefii companiei au încheiat contracte păguboase, au primit salarii mari şi au plătit sume nejustificate către evaluatori.

Din această schemă a făcut parte şi evaluatorul clujean Popa Anton Sorin, colaborator, la data respectivă, cu Casa de Insolvenţă Transilvania, administrator şi acţionar la CS Invest Consulting.

Cei implicaţi au fost acuzaţi de subevaluarea, cu intenţie a mijloacelor fixe ale combinatului ieşean care au fost vândute în 2010 la licitaţie. Cei doi au stabilit sume diminuate faţă de valoarea reală a bunurilor, în complicitate cu Anton-Sorin Popa, reprezentant al SC Invest Consulting SRL. El a realizat evaluarea respectivelor mijloace fixe, iar în urma licitaţiilor, Fortus SA a fost prejudiciată cu suma totală de peste 1,5 milioane de euro.

 

Efectul bumerang

Revenind la afacerea Jolidon, în urma rapoartelor de evaluare, care nu sunt publice, la jumătatea anului 2016 a fost publicat tabelul definitiv al creditorilor în care datoriile către stat au fost diminuate cu peste 11 milioane de lei. De asemenea, planul de reorganizare al Jolidon a fost respins de creditorii bugetari, însă planul a trecut pentru că Astra Rail GMBH cumpărase creanţa de la banca Intesa Sanpaolo.

Ulterior, după votarea planului de reorganizare al Jolidon, la sfârşitul lunii august 2016 s-a decis distribuirea către Astra Rail a circa jumătate de milion de euro, bani rezultaţi din încasarea pentru participaţiile de capital la anumite societăţi. De menţionat este că ANAF s-a opus la acest virament. Cu toate acestea, în toamna aceluiaşi an, administratorul judiciar a mai virat peste 300.000 de euro în conturile Astra Rail, restul sumelor încasate din vânzarea participaţiilor deţinute de Jolidon.

În aceeaşi perioadă de timp, administratorul contractează serviciile unei firme de avocatură, SCA Leaua şi Asociaţii din Bucureşti, fără a specifica motivele sau suma de bani pentru care se încheie contractul, şi se mai distribuie 100.000 de euro din conturile Jolidon către Astra Rail. De asemenea, se aprobă şi vânzarea unui teren de 1719 mp aflat pe str Pasteur.

La sfârşitul anului 2016, administratorul judiciar modifică planul de reorganizare. La această nouă modificare Finanţele Publice şi BRD votează împotrivă, dar planul trece de voturile negative.

Spre jumătatea anului 2017, administratorul judiciar anunţă că Astra Rail preia, prin dare în plată, o parte din imobilele Jolidon, fără a se specifica despre care este vorba, în afară de două proprietăţi: cea de pe str Pasteur nr 49 şi de pe str Tăbăcarilor

 

 

CITR ţinta DIICOT

DIICOT Structura Centrală  are în lucru dosarul 348/D/P/2014 instrumentat de procurorul George Nica din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Structura centrală. Cercetările procurorului îi vizează pe şefii Casei de Insolvenţă Transilvania care sunt urmăriţi penal pentru ”infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunea de delapidare în formă continuată, infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienţei, a dispoziţiei, a situării, a circulaţiei sau a proprietăţilor bunurilor ori a drepturilor acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni”. În cadrul acestui dosar, procurorul a emis o ordonanţă pe numele mai multor societăţi comerciale care au avut legături de afaceri cu Casa de Insolvenţă Transilvania. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obţină un punct de vedere din partea lui Andrei Cionca, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

”Examinând actele existente la dosarul penal cu numărul de mai sus, în care s-a început urmărirea penală faţă de suspecţii Cionca Andrei Valentin, Cionca Anghelof Andreea Lăcrămioara, Luca Oana Ionela, Lotrean Radu Lucian şi Godâncă Herlea Vasile, sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunea de delapidare în formă continuată, infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienţei, a dispoziţiei, a situării, a circulaţiei sau a proprietăţilor bunurilor ori a drepturilor acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni, şi faţă de suspecţii Brisc Ioan Florin, Popa Sorin Anton şi Popa Vasile Sorin sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de delapidare în formă continuată, infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată în modalitatea ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienţei, a dispoziţiei, a situării, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a dreptului asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni”, arată ordonanţa emisă de DIICOT.

 

 

Dobândă pentru creditor

În articolul anterior, arătam modul în care Jolidon a contractat un împrumut masiv tocmai de la cel mai consistent creditor, firma Astra Rail, şi de la Andrei Cionca. Pentru acordarea împrumutului, conducerea Jolidon a selectat ca evaluator firma clujeană Adeval Consulting SRL, firmă patronată de Rada Bogdan, acţionar majoritar, şi Cristea Hirsch. Însă, societatea nu a avut prea multe oferte de evaluat deoarece a fost propusă o singură ofertă, cea venită din partea lui Andrei Cionca şi a firmei Astra Rail şi nu de la o instituţie bancară, cum ar fi fost de aşteptat.

Potrivit informaţiilor Gazetei de Cluj, chiar dacă nu a existat nici o aprobare a creditorilor referitoare la rata dobânzii, ea a fost stabilită la nu mai puţin de 6% din valoarea creditului.

De altfel, în procesul deschis de Banca Transilvania, consilierul juridic Adrian Nicolescu arată clar că un astfel de împrumut nu face decât să agraveze situaţia financiară a Jolidon, mai ales prin faptul că procedurile de contractate au fost lipsite de transparenţă.

 

1 COMENTARIU

  1. Buna dimineata,
    as aveanecesitatea unui articol si un banner flash publicitar, va rog frumos sa imi trimite-ti un MEDIAKIT&PREISLIST.
    Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here