Gazeta de Cluj a intrat în posesia unor date prin care se arată că de insolvenţa companiei clujene Jolidon s-a ocupat ”din umbră” Andrei Cionca. Pe parcursul a două ediţii, Gazeta de Cluj va prezenta informaţii care arată cum s-a urmărit, de fapt ca cea mai parte a datoriilor acumulate de Jolidon să intre în posesia unor personaje din anturajul lui Andrei Cionca. În această ediţie vom prezenta primul articol.

Gazeta de Cluj vă prezintă pe parcursul a două ediţii, schema prin care compania clujeană Jolidon a făcut o serie de împrumuturi într-o lipsă totală de transparenţă şi a plătit comisioane către societăţi şi persoane aflate în sfera de influenţă a lui Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania.

Chiar dacă de insolvenţa Jolidon se ocupă Minodora Letiţia Georgiu, primul administrator special al Jolidon a fost Rudolf Vizental, unul dintre partenerii Casei de Insolvenţă Transilvania. De altfel, Vizental s-a ocupat şi de insolvenţa companiei producătoare de vagoane  Astra Rail Industry care a fost preluată de investitorul Thomas Manns.

Acelaşi investitor german a reuşit să cumpere cea mai mare parte a creanţelor pe care compania Jolidon le deţinea. Este vorba despre o datorie de peste 25 de milioane de euro pe care producătorul clujean de lenjerie intimă o avea la BCR.

Însă, o primă problemă constă în faptul că actual de tranzacţie al acestei creanţe nu apare în documentele administratorului judiciar.

O altă problemă în cadrul acestei insolvenţe constă în faptul că, în cadrul procedurii compania şi-a asumat un împrumut de trei milioane de lei pentru finanţarea activităţilor curente, fără însă a se face vreo referire de la cine cei de la Jolidon ar putea contracta împrumutul respectiv. De altfel, această hotărâre a fost şi atacată de Banca Transilvania, care se află înscrisă în tabelul creditorilor.

La votul din şedinţa de Comitet al Creditorilor în care trebuia avizat acest împrumut, votul ANAF nu a putut fi exprimat pentru că mail-ul nu a mai ajuns la destinatar. În mod bizar, exact atunci, serverul companiei Jolidon nu a funcţionat!

Banca Transilvania a depus o serie de contestaţii vizavi de lipsa de transparenţă în care au fost luate aceste decizii, dar ele nu au fost luate în seamă. BT a şi deschis un proces în acest sens, dar judecătorii nu au dat câştig de cauză acţiunii iniţiate de bancă. Astfel că în toamna lui 2015, Jolidon a încheiat contractul de împrumut cu Astra Rail şi Andrei Cionca.

 

 

Sateliţii lui Andrei Cionca

Administratorul special, împreună cu un comitet, a hotărât angajarea unui specialist agreat de entitatea care ar putea acorda împrumutul.

Astfel, s-a ajuns la compania Epal Corp SRl din Timişoara, la care administrator şi acţionar este Răzvan Anghelescu, unul dintre apropiaţii lui Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania. De asemenea, pentru contractarea acestui credit a mai fost angajată şi firma CIT Restructuring, firmă la care acţionar majoritar şi administrator este Rudolf Vizental, chiar dacă prin faptul că Vizental a fost primul administrator judiciar s-a creat o stare de incompatibilitate. În mod normal, costurile angajării acestui nou credit ar fi trebuit să fie publice, dar aceste date sunt secrete.

Ca urmare a consilierii primite din aceste surse, împrumutul acordat de către cel mai mare creditor al Jolidon, compania Astra Rail Gmbh şi Andrei Cionca, care au acordat împrumutul cu titlul ”Împrumut pentru desfăşurarea activităţii curente, sub formă de linie de credit, acordat prin trageri multiple”.

Începând cu anul trecut, administratorul judiciar al companiei clujene Jolidon, Minodora Letiţia Georgiu, a decis să înceapă vânzarea unor terenuri aflate în proprietatea producătorului de lenjerie intimă pentru a putea plăti datoria de aproape 26 de milioane de euro către firma Astra Rail Management.

”Se va vinde tot ceea ce nu este necesar, iar anul acesta, până acum, s-a vândut un teren de pe strada Tăbăcarilor din Cluj Napoca, unde Jolidon deţinea un teren. Nu vă pot spune preţul de vânzare pentru că aceste informaţii sunt comerciale, însă preţurile de vânzare şi contractele sunt anexate la dosarul care se află în instanţă”, a declarat pentru Gazeta de Cluj administratorul judiciar al Jolidon, Minodora Letiţia Georgiu.

De remarcat este că în urma analizelor financiare făcute de administratorul judiciar, activele imobilizate ale Jolidon au scăzut la 59.780.651, de la 100.298.793 lei, adică valoarea lor a fost aproape înjumătăţită! Iar după această depreciere, Georgiu decide acum că vânzarea lor este una propice pentru redresarea companiei.

 

 

Împrumut de urgenţă

Andrei Cionca a acordat, împreună cu Astra Rail, un împrumut în valoare de 700.000 de euro. Împrumutul a beneficiat de clauza de ”urgenţă”, astfel că nu a avut nevoie de nici o aprobare.

”Împrumutul acordat de urgenţă la data de 22.06.2015 de către ASTRA RAIL MANAGEMNET GMBH şi CIONCA ANDREI VALENTIN este în sumă de 700.000 euro în vederea finanţării activităţii curente a debitoarei, şi anume efectuarea plăţilor către furnizorii esenţiali, achiziţia materiilor prime, participarea la târguri, plata salariilor. Acest împrumut a fost acordat datorită situaţiei financiare a debitoarei ,datorită perioadei cruciale pentru activitatea Jolidon şi rezultatele următoarelor 3 sezoane (toamnă 2015, primăvară 2016 şi toamnă 2016), deoarece acestea depind direct de participarea la târguri şi expoziţii de profil. În vederea obţinerii de comenzi pentru sezoanele viitoare, era necesar achiziţionarea de materii prime în vederea confecţionării produselor Jolidon şi participării la principale târguri organizate în această perioadă. La momentul acordării împrumutului Jolidon nu deţinea resursele financiare necesare continuării activităţii de producţie. Împrumutul a fost acordat de urgenţă, nefiind posibil amânarea până la prima Adunare a Creditorilor pentru aprobarea din partea creditorilor, existând posibilitatea pierderii unor oportunităţi de contractare”, arată documentele Casei de Insolvenţă Georgiu care se ocupă de insolvenţa Jolidon.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here