Photo by Salvatore Laporta/IPA/ABACAPRESS.COM

În România prima tranșă de 10.000 de doze de vaccin, al producătorului BioNtech-Pfizer, a ajuns în prima zi de Crăciun a anului trecut.

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 a început în țara noastră pe data de 27 decembrie a anului trecut iar prima persoană vaccinată, a fost o asistentă din cadrul Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din București. Alte 960 de persoane dintre cele 10 spitale de boli infecțioase din țară au fost vaccinate în aceeași zi.

La nivel național au fost instituite șapte Centre Regionale de Distribuție a vaccinurilor, la București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara. La Centrul Regional Cluj, conform statisticii oficiale au ajuns peste 91,000 doze. La nivel național 780.730 de doze au fost recepționate, în cele șase tranșe pe care le-a primit România până în prezent.

În cele ce urmează a fost analizat procesul de vaccinare în Cluj și în județele adiacente. Pentru realizarea acestei analize, au fost contactate prefecturile și Direcțiile de Sănătate Publică ale județelor Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Bihor, Alba și Mureș. Încă de la început, trebuie să precizăm faptul că într-un centru de vaccinare se pot face 60 de doze pe zi, la care se poate adăuga și rapelul, de care în prezent beneficiază doar personalul medical încadrat în prima etapă a vaccinării naționale. Datele se modifică în fiecare zi, puse pe seama faptului că, luni 25 ianuarie la Centrul Regional Cluj, au ajuns 10.530 de doze, care umrează să fie distribuite în funcție de solicitări și necesități.

La nivel național 34.304 de persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie, vor fi programate la un interval de 10 zile. Vestea încurajatoare la toate aceste aspecte, este că începând cu data de 1 februarie în România va putea fi administrat și vaccinul celor de la Moderna. Dacă se poate face prima doză din vaccinul Pfizer și rapelul din vaccinul Moderna, rămâne de văzut deoarece Agenția Europeană a Medicamentului încă nu s-a pronunțat în acest sens, cum s-a întâmplat în Statele Unite, unde Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-a dat acordul.

Peste 230 de doze de vaccin distruse în Cluj

În județul Cluj, subprefectul Irina Munteanu, ne-a transmis că sunt înființate în prezent 12 centre de vaccinare cu 14 fluxuri. Tot pe raza județului sunt 3 centre ale Ministerului Apărării Naționale și că pe lângă aceste puncte, au mai fost vaccinați peste 2000 de vârstnici din centrele rezidențiale. Începând cu data de 25 ianuarie, a început administrarea rapelului personalului medical. La începutul săptămânii pe raja judezului au fost vaccinate 29.037 de persoane și au fost semnalate 126 de reacții adverse minore. În ceea ce privește dozele distruse, în prezent la Cluj este o anchetă în desfășurare, 234 de doze nu mai pot fi utilizate deoarece temperatura frigiderului în care acestea erau depozitate a crescut peste noapte la 21°C pe data de 17 ianuarie. Aceste doze erau destinate personalului medical încadrat la prima etapă, în prezent se așteaptă avizul Direcției de Sănătate Publică pentru distrugerea definitivă a acestora.

În județul Maramureș purtătorul de cuvânt al prefecturii, Dan Buca, ne-a transmis că au primit peste 8.000 de doze până în prezent. Pe raza județului au fost înființate 12 centre de vaccinare, în nouă dintre acestea sunt administrate 60 de doze zilnic iar în trei, aproximativ 120 pe zi, fiind administrat și rapelul. La nivelul județului nu au fost raportate reacții adverse sau doze inutilizabile.

În ceea ce privește județul Bihor, Dr. Diana Racz din partea DSP, ne-a comunicat că până în data de 25 ianuarie au fost vaccinate 12.919 persoane și că, urmează să primească încă 2142 de doze. Pe raza județului sunt înființate 12 centre de vaccinare pentru personalul medical unde din data de 26 ianuarie se administrează și rapelul. Din aceste 12 centre, patru deservesc și populația generală împreună cu alte șapte fluxuri de vaccinare din șase localități. În alte 22 de centre rezidențiale pentru vârstnici au mai fost administrate vaccinuri. În medie, la nivelul județului Bihor, sunt vaccinate aproximativ 1.000 de persoane, dar conform reprezentantului Direcției de Sănătate Publică, ar trebui să crească numărul mai ales pe seama rapelului. Până în prezent, au fost raportate 13 reacții adverse minore și o doză pierdută.

19 doze pierdute și în Mureș

În Mureș, purtătorul de cuvânt al prefecturii, Damian Samoilă, ne-a comunicat că până la data de 25 ianuarie au primit la nivelul județului 22.421 de doze de vaccin. Acestea au fost distribuite în cele 15 centre de vaccinare, șapte destinate primei faze iar restul celei de-a doua. Conform datelor primite de la Direcția de Sănătate Publică, purtătorul de cuvânt ne-a transmis că în medie au fost administrate între 600 și 700 de doze iar 19 doze figurează la capitolul pierderi. În ceea ce privește reacțiile adverse au fost înregistrate doar două cazuri minore.

La nivelul județului Alba, Domșa Vlad ne-a comunicat că dispun de 8 centre de vaccinare destinate personalului medical unde se administrează peste 350 de doze pe zi, inclusiv rapelul. În ceea ce privește populația generală aferentă etapei a doua, sunt aprobate 14 centre dar nu toate funcționează în acest moment, fiind vaccinate aproximativ 550 de persoane în fiecare zi. Reprezentantul prefecturii a menționat că sunt administrate zilnic doze de vaccin și în centrele rezidențiale. Până în prezent au fost primite 11.694 de doze și au fost vaccinate peste 10.000 de persoane, doar două doze au fost trecute la capitolul pierderi. Pe raza județului nu au fost semnalate reacții adverse până în prezent.

În județul Bistrița Năsăud, MApN-ul se ocupă de call center

Directorul Direcției pentru Sănătate Publică, Dr.Andrițoiu Anca, ne-a transmis că până la începutul săptămânii au fost vaccinate 4627 de persoane dintr-un total de 5352 de doze primite pe raza județului.

Au fost organizate patru centre de vaccinare aferente primei etape și două centre cu trei fluxluri celei de-a doua etapă. La nivelul fiecărei zi, se vaccinează aproximativ 390 de persoane, numărul acesta va crește pe viitor potrivit spuselor directorului DSP deoarece în această săptămână a început și administrarea rapelului. În județ nu au fost trecute la pierderi doze de vaccin și au avut loc doar două reacții adverse minore. Programarea pentru vaccinare, se desfășoară cu sprijinul Ministerul Apărării Naționale care s-a ocupat de serviciul call center precum și de alte îndrumări.

În județul Sălaj, purtătorul de cuvânt Florina Man, ne-a transmis că până în acest moment au primit 6185 doze și 5543 persoane au fost vaccinate până în prezent în cele patru centre disponibile. Până în prezent nu au fost semnalate reacții adverse sau doze pierdute.

Toți reprezentanții chestionați, au mai primit o întrebare comună “Ce părere aveți despre cum a funcționat platforma online de programare pentru vaccin?” Deși aceștia pot doar monitoriza platforma, au fost reticienți în ceea ce privește eficiența acesteia. Totuși în urma discuțiilor cu persoanele menționate, putem trage următoarea concluzie, platforma a fost bună, atunci când a funcționat.

În ceea ce privește legislația în vigoare disponibilă pentru înființarea centrelor de vaccinare, toți sunt de părere că are foarte multe lacune și că, inițial aceștia și-ar fi dorit să deschidă mai multe centre, dar nu au putut.

Cristian-Sabin Chiriță

Citește și: DSP Cluj cere sprijinul personalului medical voluntar pentru vaccinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.