S-a dat liber la drumeții în natură și tot mai mulți oameni iau calea muntelui, cu gândul la peisaje verzi și aer curat. În același timp, apar și întrebările: cu ce ne îmbrăcăm și cât de serios trebuie să abordăm echipamentul pentru o plimbare mai lungă prin natură? Chiar dacă nu ai de gând să urci pe Moldoveanu, tot e important să-ți iei haine corecte, potrivite pentru un drum mai dificil prin sălbăticie și pentru toate condițiile de vreme. Poate să pară o achiziție mare, dar pentru asta există carduri de cumpărături

Regula celor 3 straturi

Să presupunem că ne referim la sezonul cald, care este și cel mai potrivit pentru astfel de activități. Niciodată nu e suficient să te îmbraci conform temperaturilor de la bază, din localitatea de pornire. Indiferent de anotimp, munțomanii respectă principiul celor 3 straturi, fiecare cu rolul său, fiecare de adăugat sau scos în funcție de condițiile atmosferice. 

Stratul de bază

Primul strat este cel care intră în contact cu pielea. De aceea, e important să fie confortabil, să nu te agațe și să nu te irite. Ai putea să crezi că alegerea cea mai potrivită este un tricou din bumbac. Dar bumbacul este, de fapt, cel mai periculos material pentru astfel de situații. Bumbacul se îmbibă cu transpirație și păstrează pielea udă, ceea ce-ți poate afecta sănătatea, mai ales dacă se ițește vântul. Alternativele sunt hainele din material sintetic, care sunt cele mai rezistente și accesibile ca preț. Dar dacă nu te împaci cu polistirenul, poți investi în articolele din mătase tratată, care absorb umezeala și o transferă mai departe. 

Stratul intermediar

Când urci pe munte, poți să treci prin 4 anotimpuri în aceeași zi. Începi cu soare și peste 20 de grade și te pomenești că vârful e acoperit de zăpadă, chiar și în luna iunie. Stratul intermediar îți oferă un plus de izolație termică, pentru acele schimbări bruște de temperatură. Poate fi un pulover de lână, un polar, o jachetă din puf sau una sintetică. Fiecare vine cu avantaje și dezavantaje, dar pentru drumețiile pe timp de vară, cea mai potrivită ar fi o jachetă care oferă și protecție împotriva ploii. 

Stratul exterior

Acesta te apără de intemperii. Rolul său nu este de a păstra căldura, ci mai curând de bloca vântul, ploiaia și, eventual, ninsoarea. Există două opțiuni aici: jacheta softshell sau chea hardhsell. Prima este mai confortabilă, dar nu va fi impermeabilă. Cea dea doua are această calitate, dar nu oferă niciun fel de protecție termică și trebuie neapărat purtată împreună cu stratul de bază și cel intermediar. 

E dificil să începi, dar e greu să te lași de drumețiile montane. Important e să cumperi tot ce-ți trebuie la început, ca să ai o experiență plăcută și să nu te lași descurajat. Pentru astfel de achiziții există CardAvantaj, care te ajută să împarți prețurile în rate și să iei totul în același timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.