Judetul Cluj a fost împartit în 10 colegii electorale. Patru deputati si doi senatori dintre cei 14 viitori parlamentari vor fi alesi în municipiul Cluj-Napoca. PNL si UDMR si-au stabilit deja prioritatile pentru alegerile parlamentare, în timp ce PD-L îsi elaboreaza strategia din umbra.
Nici nu s-au terminat bine alegerile locale din 1 si 15 iunie ca partidele clujene sunt din nou în fierbere. Urmatoarea miza a anului 2008 sunt alegerile parlamentare din toamna, iar ,,stresul” politic începe sa pluteasca în aer. Politicienii au si motive sa fie îngrijorati de alegerile generale, având în vedere faptul ca acum, datorita introducerii votului uninominal, electoratul va vota oameni si nu liste. Formatiunile politice clujene, si nu numai, vor avea mai multe batai de cap în toamna, deoarece munca se dubleaza, partidele având dificila sarcina de a-si promova fiecare candidat în parte.
PD-L izolat din nou
Saptamâna trecuta, Parlamentul a definitivat creionarea colegiilor uninominale în 10 judete ale tarii, printre care se numara si judetul Cluj. Desi votul uninominal ar fi trebuit sa produca o schimbare în rândul clasei politice românesti, PD-L a fost ignorat la masa negocierilor din cadrul Comisiei de Cod Electoral, hotarârile fiind luate de PNL si PSD. În ciuda acestui fapt, în judetul Cluj PD-L conduce detasat, având sanse foarte mari de a câstiga sapte din cele zece colegii ale judetului, patru dintre acestea apartinând de municipiul Cluj-Napoca. Democrat-liberalii sunt urmati la mare distanta de liberali, PSD având cele mai slabe sanse. Prin urmare, PD-L are sanse maxime de a câstiga în colegiile nr. 8, 9 si 10 unde detine trei, zece si respectiv patru primarii, în timp ce liberalii au cele mai mari sanse de câstig în colegiile 5 si 6, unde PNL a câstigat în urma alegerilor locale zece si respectiv cinci primarii. Social-democratii si-au pus toate sperantele în colegiul numarul 7, unde PSD are sase primari. Dintre cei 14 viitori parlamentari clujeni, patru deputati si doi senatori vor fi alesi în municipiul resedinta de judet.
Harta colegiilor uninominale
Pentru desemnarea deputatilor si senatorilor, judetul Cluj a fost împartit în zece colegii dintre care patru se afla în municipiul Cluj-Napoca. Prin urmare, primul colegiu din municipiu cuprinde parti din cartierele Grigorescu si Manastur, cartiere în care vor putea vota 69.317 de persoane cu drept de vot. În componenta celui de al doilea colegiu din Cluj-Napoca se afla centrul, o mica parte din Manastur si Gheorgheni, dar si zonele Andrei Muresanu, Hasdeu si Zorilor. Pe listele permanente din acest colegiu sunt înscrisi în jur de 64.000 de oameni. Al treilea colegiu pentru deputati si senatori a fost proiectat sa cuprinda bucati din centrul municipiului, dar si din cartierele Gheorgheni si Andrei Muresanu. Desi aceste zone sunt locuite de 80.000 de persoane, colegiul numarul 3 are doar 70.000 de alegatori înscrisi pe listele electorale. Ultimul colegiu din Cluj-Napoca este colegiul numarul 4, care este format din Dâmbu Rotund, Someseni, Gruia si Marasti. Dintr-o populatie de 79.000 de locuitori, în jur de 69.000 de oameni sunt înscrisi pe listele permanente din acest colegiu. Urmatorul colegiu de pe lista, numarul 5 cuprinde municipiul Gherla împreuna cu alte 16 comune: Apahida, Aschileu, Chinteni, Alunis, Borsa, Cornesti, Dabâca, Iclod, Panticeu, Fizesu Gherlii, Gârbau, Recea Cristur, Sânpaul, Taga, Vultureni si Sânmartin, aceasta zona fiind locuita de 65.815 de oameni. Al saselea colegiu a fost proiectat sa includa municipiul Dej si alte zece comune din zona dejeana, cum ar fi: Vad, Unguras, Mintiu Gherlii, Bobâlna , Caseiu, Câtcau, Chiuesti, Mica, Jichisu de Jos si Cuzdrioara. În legatura cu cel de al saptelea colegiu, Comisia de Cod Electoral a decis sa încluda în acest colegiu municipiul Câmpia Turzii, dar si comunele Viisoara, Bontida, Buzau, Caianu, Catina, Camarasu, Ceanu Mare, Geaca, Frata, Jucu, Mociu, Palatca, Suacu, Sit si Tritenii de Jos. În acest colegiu, în jur de 75.000 de persoane vor avea posibilitatea sa aleaga viitorii senatori si deputati ai Parlamentului. De asemenea, colegiul numarul opt cuprinde municipiul Turda, dar si comunele din zona precum: Sandulesti, Aiton, Cojocna si Ploscos, iar pe listele permanente sunt înregistrati în jur 64.000 de persoane. Din punctul de vedere al numarului de localitati cuprinse, acest colegiu este format din cele mai putine localitati. Urmatorul colegiu, numarul noua cuprinde localitatile: Baisoara, Belis, Calarasi, Calatele, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Iara, Luna, Maguri-Racatau, Margau, Marisel, Mihai Viteazu, Moldovenesti, Petrestii de Jos, Poieni, Râsca, Sacuieu, Tureni si Valea Ierii. Si în final, ultimul colegiu, cel de al zecelea se întinde peste zona municipiului Huedin si comunele înconjuratoare: Aghiresu, Capusu Mare, Baciu, Gilau, Floresti, Izvoru Crisului, Savadisla, Sâncraiu, Manastireni, aceasta zona cuprinzând 53.533 de persoane.
Planuri parlamentare
Fiecare formatiune politica clujeana si-a stabilit principalele obiective pentru alegerile generale, în afara de PD-L Cluj, care e de parere ca mai este destul timp pentru a stabili aceste ,,detalii”. ,,Pentru alegerile din toamna nu ne-am propus înca nici o tinta, dar sigur vom câstiga alegerile. Candidatii pentru Senat si pentru Camera Deputatilor vor fi evaluati dupa anumite criterii, dintre care cel mai important criteriu se refera la performantele candidatului respectiv”, a declarat Daniel Buda, liderul PD-L Cluj. Însa celelalte partide clujene, mai ,,harnice” din fire, si-au stabilit înca de pe acum prioritatile. Astfel, potrivit lui Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj, Uniunea are de gând sa obtina doua mandate de deputati si unul de senator în judetul Cluj. ,,Vom avea zece candidati pentru Camera Deputatilor si patru pentru Senat, dar nu stiu daca vom câstiga, probabil dupa redistribuire. În ceea ce priveste criteriile de selectare a candidatilor, înca n-am luat nici o decizie”, a precizat Laszlo. Totodata, acesta a tinut sa mentioneze ca el nu a fost niciodata de acord cu introducerea votului uninominal deoarece ,,din pacate, prezenta noastra parlamentara nu a fost destul de mare ca sa avem si noi un cuvânt de spus”,a afirmat acesta. În ceea ce îi priveste pe liberali, Horea Uioreanu, presedintele organizatiei municipale a PNL ne-a declarat ca partidul pe care îl reprezinta are drept ,,tinta” minima obtinerea unui mandat de senator si a doua mandate de deputati. ,, Dar speram sa câstigam trei mandate de deputati si unul de senator. Vom vedea dupa alegeri. Candidatii pentru cele doua camere ale Parlamentului vor fi alesi în functie de activitatea depusa, dar si în functie de alte criterii ce vor fi stabilite de Biroul Permanent Judetean. În legatura cu votul uninominal, aceste tip de vot este o noutate. Poate ca legea are anumite scapari, dar dupa alegeri vom vedea daca mai are nevoie de anumite remedieri. Votul uninominal este un lucru bun, dar va îngreuna sarcina partidelor care vor trebui sa îsi promoveze fiecare candidat în parte”, a explicat Uioreanu.
PD-L riposteaza
Având în vedere faptul ca PD-L a fost ignorat total când Comisia de Cod Electoral a stabilit colegiile din judetul Cluj, democrat-liberalii au ripostat prin persoana lui Petru Calian, deputat de Cluj. În cadrul unei conferinte de presa sustinute saptamâna trecuta, Calian a declarat ca desi, democrat-liberalii au fost exclusi de la negocieri, PD-L va câstiga cu siguranta alegerile parlamentare. ,,Indiferent de cum aceste colegii au fost constituite, PD-L va câstiga fara nici o rezerva alegerile parlamentare. Modul în care s-au trasat colegiile apartine în exclusivitate PSD, PNL si UDMR. Cum vor fi ele, asa vor fi, deoarece majoritatea colegiilor va fi câstigata de PD-L. Pe varianta Cluj-Napoca noi am propus cinci colegii deoarece populatia este numeroasa, ponderea municipiului fiind de 47%. Însa ei nu au fost de acord. Mi se pare absurd ca între doua colegii sa existe o diferenta de 27.000 de persoane. Ei avut grija sa împarta colegiile aiurea. În varianta noastra diferenta de persoane era de câteva sute, nu de câteva mii”, a explicat Calian. Totodata, acesta a precizat ca colegiile judetului au fost creionate în mod politic, si nu geografic, asa cum ar fi fost normal.
În colegiile comunale, orasenesti si municipale din judetul Cluj situatia se prezinta astfel:
Colegiul 5: PNL cu zece primarii, patru PSD si trei PD-L.
Colegiul 6: PNL cu cinci primarii, trei PSD, doua PD-L si una UDMR.
Colegiul 7: PSD cu sase primarii, patru PD-L, trei PNL si trei UDMR.
Colegiul 8: PD-L cu trei primarii, una PSD si una PNL.
Colegiul 9: PD-L cu zece primarii, patru PNL, doua PSD, doua cu independenti, una Forta Democrata si una UDMR.
Colegiul 10: PD-L cu patru primarii, trei UDMR, una PSD, una PNG-CD si una UDMR.
Timea Moldovan