Ludovic Orban

În 18 aprilie, CSM a aprobat pensionarea lui Augustin Lazăr din magistratură, o mișcare ce îi umple procurorului buzunarul cu una dintre cele mai frumoase pensii din țară, o indemnizație lunară de 27.000 de lei. Atât el, cât și prietenii lui ce își spun liberali ignoră complet efectele acțiunilor lui Lazăr din perioada regimului comunist, când a ocupat șefia comisiei de eliberări condiționate. În timp ce președintele PNL, Ludovic Orban a avut o reacție inexplicabilă cu privire la trecutul tenebros al lui Augustin Lazăr, cinismul a fost ridicat la cote maxime. Înainte cu două zile de cererea de pensionarea lui Lazăr, un deputat PNL a formulat o interpelare arătându-se, culmea, mâhnit de pensiile nesimțite ale foștilor magistrați comuniști și cere actualilor guvernanți să ia măsuri în această privință. Totuși, niciun cuvânt despre Lazăr!

În ciuda evenimentelor recente, Augustin Lazăr nu a demisionat și nici nu a fost revocat, chiar dacă Tudorel Toader a înaintat încă din luna noiembrie a anului trecut către președintele României cererea de revocare a lui Lazăr. Nu numai că și-a păstrat fotoliul de procuror general, dar și-a depus de curând dosarul de pensionare care a fost și acceptat, pregătindu-se astfel să încaseze lunar suma nesimțită de 27.000 de lei, ignorându-se efectele acțiunilor sale din perioada regimului comunist. În cazul în care era revocat, pensia lui Augustin Lazăr ar fi fost diminuată semnificativ.

În timp ce liberalii îl susțin necondiționat pe torționarul Augustin Lazăr, culmea, deputatul PNL Nicolae Giugea a mai adresat și o interpelare Ministrului Muncii și Justiției Sociale prin care constată ”cu profundă amărăciune” că în România foștii magistrați ai regimului comunist primesc pensii care depășesc zeci de mii de lei și cere să se oa măsuri de reducere a lor.Așa cum Augustin Lazăr încearcă să pozeze în procuror cu veleități democratice, așa încearcă și liberalii să pozeze în apărători ai cetățenilor României.

”Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, în anul 2018, pensia media de asigurări sociale de stat a fost de 1.126 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare și câștigul salarial mediu net a fost de 50,9%. Aceste cifre reflectă nivelul pensiilor bazate pe contributivitate beneficiarilor de pensii de asigurări sociale de stat.

Din păcate, chiar dacă ministerul pe care îl conduceți poartă și denumirea de ”justiție socială”, constatăm cu profundă amărăciune că în România se află zezi de pensii în plată care depășesc 50.000 de lei, adică peste 10.000 de euro. Categoriile de beneficiari ai acestor pensii de lux le cunoașteți foarte bine: foști magistrați, foști procurori ai regimului comunist, foști torționari ai regimului comunist, personal navigant sau foști diplomați. Chiar dacă Guvernul și-a asumat că va elimina asemenea inechități încă de la începutul anului 2017, nu a luat nicio măsură în acest sens. Mai mult decât atât, dacă pensiile de asigurări sociale de stat se majorează abia din luna septembrie 2019, pensiile de lux de peste zece mii de euro au fost indexate, ca efect al legilor cu caracter special, de la 1 ianuarie 2019”, se arată în interpelare.

În final, deputatul PNL cere ministrului să aducă următoarele precizări:„Ce măsuri concrete ați luat, astfel încât nicio pensie aflată în plata să nu poată depăși nivelul salariului pentru o funcție similară?

Chiar dacă pensiile de lux se plătesc în cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin bugetele ordonatorilor de credite, vă solicit să precizați efortul bugetar prilejuit de plata acestor pensii inechitabile nu ar fi fost suficient pentru asigurarea majorării punctului de pensie de la data de 1 ianuarie 2019? (…)”

Orban despre Lazăr-Aiud: Nu mai spuneți lucruri care n-au nicio legătură cu realitatea!

Cu toate că prin această interpelare, liberalii se arată deranjați de aceste pensii de lux nesimțite, niciun PNL-ist nu s-a arătat deranjat de pensia lui Augustin Lazăr sau nu a scos un cuvânt despre acțiunile lui Augustin Lazăr de la Aiud. Mai mult, invitat în emisiunea “România 9” de la TVR 1 și întrebat de către jurnalistul Ionuț Cristache cu privire la trecutul întunecat al procurorului general Augustin Lazăr, Ludovic Orban a avut în 8 aprilie o reacție inexplicabilă.

Ionuț Cristache: “Augustin Lazăr, șef de comisie de eliberări la Aiud. N-am auzit o poziție din partea PNL de la vârf până în momentul de față cu privire la trecutul tenebros al domnului Lazăr, și zic tenebros pentru că nu și l-a trecut în CV, nu și-l asumă public, nu vorbește despre el, nu are nici o referință. Ca președinte al PNL, care a suferit alături de PNȚ pe vremuri, din cauza odioșeniei regimului comunist, care-i poziția dvs?

Ludovic Orban: Privitor la acest subiect, care este un subiect adus în atenția opiniei publice pe anumite canale mediatice în care eu personal nu am niciun fel de încredere… Până nu există niște elemente suficient de solide care să reflecte că într-adevăr domnul Lazăr ar fi săvârșit vreo faptă…

Ionuț Cristache: Ce înseamnă element solid?

Ludovic Orban: Eu vă spun un singur lucru: nu am înțeles care-i chestiunea cu deținutul politic. A cărui eliberare nu… ar fi acceptat-o.

Ionuț Cristache: Cu Iulius Filip nu ați înțeles?

Ludovic Orban: După aia, nu știu care era răspunderea pe care o avea el ca membru în comisia aia de eliberare…

Ionuț Cristache: Era șeful comisiei de eliberări

Ludovic Orban: Șeful comisiei…. era parte dintr-o comisie

Ionuț Cristea: Era șeful comisiei doi ani la rând.

Ludovic Orban: În plus, nu sunt perfect edificat asupra acestei teme și ca atare mie nu-mi place să -mi dau cu părerea pe niște chestiuni…

Ionuț Cristache: Cum adică nu sunteți edificat?

Ludovic Orban: Nu sunt edificat pentru că informațiile care au fost prezentate până în momentul de față, părerea mea e că nu sunt suficient de elocvente. Ca atare, nu am avut de exprimat nicio poziție legată de acest subiect.Deci nu mă întrebați că nu am ce să vă spun…

Ionuț Cristache: Dar vi se pare normal ca un procuror care a făcut carieră în regimul comunist, a ajuns până la momentul de vârf de a fi la 29 de ani șeful al unei comisii de eliberări, să decidă el dacă un deținut politic ajunge sau nu în fața unui judecător?

Ludovic Orban: Nu mă puneți…că nu am fost niciodată pasionat de…

Ionuț Cristache: De drepturi și libertăți?

Ludovic Orban: Nunu, nu am fost niciodată pasionat de funcționarea parchetelor, procuraturii nici în perioada asta, nici în perioada comunistă.

Ionuț Cristache: Ministerul Public. Poate ar trebui să fim ca să ne vindecăm odată de trecut, domnule Orban, ca să construim un viitor pentru această țară.

Ludovic Orban: Sunt vindecat demult de trecut, domnul Cristache. Sunt vindecat demult!

Ionuț Cristache: Păi iată că ne bântuie!

(…)

Ionuț Cristache: Eu îmi pierd vocea când citesc ce a făcut domnul Lazăr.

Ludovic Orban: Dar nu vă pierdeți vocea, vă rog eu, nu vă pierdeți vocea… Și poate punem și alte întrebări.

Ionuț Cristache: Deci la asta nu vreți să răspundeți?

Ludovic Orban: Păi v-am spus că nu am un punct de vedere și nu cred că un partid politic sau un lider politic are ce să spună mare lucru pe tema asta. De altfel, oricum mandatul domnului Lazăr este un mandat care e aproape de final, ca atare nu am ce să spun.

Ionuț Cristache: Știți undea murit liderul Brătianu după ce l-au împins comuniștii?

Ludovic Orban: Știu, domnule Cristache, nu faceți nicio paralelă între suferința înaintașilor liberali

Ionuț Cristache: Și Iulius Filip?

Ludovic Orban: … care au murit în închisori și acest caz că este foarte greu de găsit vreo legătură. Nu mai încercați să spuneți lucruri care n-au nicio legătură cu realitatea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.