Cât valorează un an şi patru luni din viaţa unui om? Nimic –  răspunde Iosif Kleibel, cel care a stat un an şi patru luni în arest preventiv pentru o presupusă crimă. Victima, soţia lui Kleibel. După atâta amar de vreme se stabileşte că nu este vinovat. Este achitat. O poveste terifiantă cu medici legişti, procurori şi un om care a crezut în adevărul lui. El şi avocatul lui!

În septembrie 2008, în miez de noapte, este chemată ambulanţa la o adresă din Baia Mare. Unei femei de peste 50 de ani i s-a făcut rău. Medicii au executat tehnici de resuscitare, a fost intubată, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Femeia a decedat. Era soţia lui Kleibel. Omul distrus de cele întâmplate a reacţionat cu greutate la cele ce trebuiau făcute în astfel de momente nefericite. A doua zi dimineaţă, pe lângă coşmarul de acasă, l-a găsit coşmarul sub forma unui poliţist. A fost arestat preventiv sub acuzaţia de crimă.
Iosif Kleibel ne povesteşte ceea ce a povestit pereţilor din celulele pe unde a fost dus. Zi de zi, un an şi patru luni de zile.
„Pentru mine a fost un calvar, un coşmar din care m-am trezit cu mare greutate. A fost foarte greu din primele momente. Procurorul a scris un rechizitoriu, precum un scenariu de film. Nimic din ce e scris în rechizitoriu nu este adevărat. Procurorul s-a bazat doar pe aşa-zisul raport de expertiză făcut de medicii legişti de aici din Baia Mare. Şi asta a fost o greşeală. Întâi trebuia un raport de constatare după care urma un raport de expertiză. Actele medicale au fost semnate de Marcela Bălturescu şi Alin Căpâlnean. Doctoriţa a făcut prima autopsie, iar Căpâlnean a semnat ca primaru’. Probabil au încercat să se acopere unul pe celălalt. Ei au scris că moartea soţiei mele a fost una violentă prin sugrumare”, povesteşte Kleibel. Inginer minier, el a lucrat cu soţia lui la Borşa în minerit. A avut o căsnicie fără probleme, nu s-a certat cu soţia lui, darămite să o lovească. Dacă o declaraţie de acest gen din partea lui poate fi considerată subiectivă, la dosar sunt multe declaraţii, toţi vecinii lui, rudele din ambele familii au declarat acelaşi lucru. Dar astfel de aspecte nu au cântărit în decizia magistraţilor.

„În seara aceea am chemat salvarea acasă, i-au făcut resuscitarea, a fost dusă la Spital unde au continuat, dar s-a dus. Ora nenorocirii a fost 0 şi 41 de minute Eram cu un verişor de-al soţiei. Nici nu ştiu cum am plecat, cum am ajuns acasă. A doua zi am mers la morgă, acolo m-a aşteptat un poliţist care m-a chemat la IJP. Acolo, greu de uitat. Nici nu ştiu câţi erau! Toţi îmi cereau să recunosc că am strâns-o de gât, chestii din astea. Am încercat să le explic, dar nu am avut cu cine. Am fost acuzat de omor în 10 septembrie 2008. Am şi fost băgat în arestul Poliţiei unde am stat 29 de zile după care am fost dus la Penitenciarul Baia Mare. Acolo am stat până în ianuarie 2009. După restructurările făcute în penitenciare, am fost mutat la Gherla. A fost un chin. Nu am avut niciodată de-a face cu aşa ceva. În fiecare lună am avut înfăţişări. Au fost mai multe recursuri. Procurorii cereau in continuare  măsura arestului preventiv, eu am cerut judecarea în stare de libertate cu interdicţia de a părăsi localitatea. Procurorul nu a fost de acord. Aşa am fost timp de un an şi patru luni. În ianuarie 2010 a venit expertiza de la Cluj cu semnăturile medicilor de acolo cu rezoluţia că moartea nu a fost cu violentă, a fost moarte naturală, iar urmele care sunt pe corpul decedatei sunt urme produse la resuscitare prin metodele…au nişte denumiri…Acum în ianuarie s-a decis eliberarea mea şi cercetarea în stare de libertate. Cu toate acestea, Procurorul a cerut trimiterea dosarului la Institutul „Mina Minovici” din Bucureşti. După ce a venit şi expertiza de acolo, tot în favoarea mea, semnată de 14 medici, doctori docenţi, profesori universitari, conferenţiari, unii dintre ei au scrise tratate despre astfel de cazuri, de sugrumare, adică specialişti de primă mână, dar pentru procurorul de aici nu a fost de-ajuns. 14 de acolo plus cei de la Cluj, nu au fost de ajuns. Scrie acolo în răspunsul dat că medicii de la Baia Mare au fost incompetenţi, cu toate acestea pentru procuror nu este clar. Nu înţeleg de unde cerbicia acestuia. Nu l-am cunoscut, nici pe el, nici pe cei doi medici de aici. Am cerut de mai multe ori să fie prezenţi la înfăţişările avute. Am vrut să mă uit în ochii lor. Când s-a întâmplat să fim în aceeaşi sală şi-au ferit privirile. Dar Cel de Sus vede!
Acum, la ultima înfăţişare, cauza a rămas în pronunţare. Să vedeţi ce a făcut procurorul. Nu a vrut să dea ochii cu mine la pronunţarea sentinţei. Aş fi vrut să-i văd ochii. Acum joi (22 aprilie) trebuia să se citească sentinţa. Când am ajuns la Palat, doamna avocat m-a sunat să îmi spună că s-a dat. Adică, procurorul a cerut să se citească cu zece minute mai repede. Să  nu fie nimeni de faţă. Sunt 10 zile pentru apel. Este posibil să fie făcut apel de procuror, după atâta înverşunare. Nu ştiu! Oricum voi merge mai departe. Până la capăt. Cei vinovaţi trebuie să plătească, aşa cum am stat şi eu…Nu voi renunţa”, ne-a declarat Kleibel.

Avocatul cauzei

Avocatul cauzei, Cristina Amzărescu Niţă a fost de la început pe baricadele cauzei. A crezut în nevinovăţia clientului ei şi a făcut tot ce a trebuit pentru a avea câştig de cauză.
„A stat în arest preventiv din septembrie 2008 până în ianuarie 2010. Atunci a venit actul de la Cluj, avizul Comisiei de avizare şi control al actelor de medicină legală de la IML Cluj. Este vorba de fapt de o moarte naturală. A durat aşa de mult deoarece s-au încurcat lucrurile aici în Baia Mare. În primul rând trebuia un raport de constatare, dar ei au făcut un raport de expertiză, ne-a privat de o probă. Atunci am cerut o nouă expertiză la Cluj. Cei de acolo şi-au dat seama că este o eroare şi au trimis din nou la Baia Mare pentru îndreptarea erorii. Altfel spus, să îşi completeze raportul, dar medicii legişti de aici nu au priceput şi au făcut o completare identică cu ce făcuseră iniţial. A urmat o nouă expertiză cu colegi de-ai medicilor…Ne-am învârtit în jurul cozii. Atunci am cerut o expertiză de la un medic legist din alt judeţ. A fost un medic din Deva. Acesta a constatat câte greşeli s-au făcut la Baia Mare. Fiind două expertize contradictorii s-a cerut avizul de la Cluj. Cei de acolo au văzut că medicii legişti din Baia Mare nu şi-au remediat greşelile şi au făcut chiar ei o expertiză, în detaliu, cu toate greşelile făcute în Baia Mare. Parchetul nu a fost de acord şi a cerut o altă expertiză la „Mina Minovici”, ceea ce nu este posibil pe lege. Ei doar avizează. Ceea ce s-a şi întâmplat, 14 medici au confirmat rezultatul de la Cluj, adică moarte naturală. Se pot face atâtea analize, expertize deoarece se păstrează fluide, chiar şi o parte din carotidă, acte medicale şi multe…se poate stabilii cu certitudine. Acum aşteptăm să vedem ce se mai întâmplă”, ne-a declarat avocatul lui Kleibel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.