În epoca modernă, viața fără tehnologie și internet a devenit aproape de neimaginat. Dacă te-ai hotărât să investești într-un calculator performant, este bine să te informezi în legătură cu condițiile pe care trebuie să le îndeplinească acesta. Astfel, te poți asigura că ai ales aparatul potrivit pentru nevoile tale, chiar dacă nu ești specialist în domeniu.

Detaliile care fac diferența

Mai întâi de toate, trebuie să stabilești clar dacă ai nevoie de un calculator portabil (laptop, notebook) sau de un PC cu desktop, pe care să îl folosești într-un loc fix, acasă sau la birou. Apoi, îndreaptă-ți atenția către elementele care țin de performanță, viteză, memorie. Toate acestea sunt localizate în unitatea centrală (CPU).

Iată care sunt cele mai importante și la ce folosesc:

  • procesorul (CPU) – supranumit și „creierul computerului”, procesorul este cea mai importantă și costisitoare componentă. De el depinde efectuarea și transmiterea comenzilor și operațiunilor. Frecvența cu care lucrează acesta se măsoară în Ghz: cu cât mai mulți, cu atât mai mare va fi nivelul de performanță. Poți să îți conturezi un plan de bătaie analizând oferta de procesoare oferite de ForIT, distribuitor care îți pune la dispoziție o gamă largă de echipamente electronice și IT.
  • ventilatorul (cooler-ul) procesorului – poziționat deasupra procesorului și lipit de acesta printr-o pastă conductoare, asigură răcirea. Ventilatorul preia și elimină căldura generată de procesor în timpul funcționării, pentru ca acesta să nu se supraîncălzească sau să se ardă.
  • placa video: placa video integrată este utilă pentru vizionarea filmelor HD; în schimb, dacă vei avea de lucrat și editat materiale foto și/sau video, este recomandabil să alegi o placă video dedicată acestui lucru. Este valabil și pentru pasionații de gaming.
  • memoria RAM – aceasta trebuie să aibă capacitate de stocare mare și frecvența de asemenea. În schimb, latența trebuie să fie redusă. Astfel, calculatorul va avea o capacitate ridicată de stocare și va reacționa mai rapid la comenzi.
  • HDD și SSD – HDD-ul (sau hard discul) folosește la stocarea informațiilor și documentelor de orice tip. Tot aici este stocat și sistemul de operare. La modelele mai noi de calculatoare, acesta din urmă poate fi stocat și pe SSD, fapt care contribuie la creșterea performanței calculatorului.
  • placa de bază – este cea pe care sunt montate toate elementele enumerate mai sus. Plăcile de bază mai noi și mai performante pot înlocui fără probleme placa video, audio sau de rețea.
  • placa de rețea – intermediază conexiunea dintre calculator și sursa de internet. Cantitatea de date pe care o poate transfera într-un anumit interval de timp se măsoară în megabiți. Cele mai slabe plăci de rețea pot transfera aproximativ 10 Mbit/secundă, ceea ce înseamnă că viteza este foarte mică. Cele mai performante depășesc 1000 Mbit/sec.
  • sistemul de operare (SO sau OS) – este primul program care se încarcă în memoria unui calculator. SO va funcționa pe toată durata existenței computerului și tot aici sunt stocate și aplicațiile. Cele mai utilizate sisteme de operare în prezent, la nivel mondial, sunt cele dezvoltate de Windows.

În cazul în care nu ești mulțumit de performanța calculatorului pe care îl ai în prezent, dar nu ești pregătit nici să faci o investiție serioasă, mai ai o opțiune. Ținând cont de informațiile de mai sus și de necesitățile tale, poți achiziționa doar anumite componente. Pentru montaj, este recomandabil să apelezi la serviciile unui specialist. 

Sursa foto: Pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.