Cum sa iti bati joc de fostii luptatori

Nu mai este nici o noutate ca de ani buni, reprezentantii statului isi bat joc de cei care, prin taxele si impozitele platite, le platesc salariile ministrilor si sefilor de cabinete ministeriale care au puteri decizionale. Insa este o noutate faptul ca actualul aparat guvernamental considera ca nu mai sant necesare despagubirile acordate celor care au infundat puscariile comuniste si carora li s-a confiscat agoniseala de-o viata. Printr-o serie de decizii ale instantelor, statul acorda doar despagubiri morale si recunoasterea faptului ca o persoana a avut de suferit pentru ca i-a infruntat pe comunisti, dar nu si reintregirea averilor.

In aceasta situatie se regaseste clujeanul Liviu Augustin caruia comunistii i-au distrus familia condamnandu-i tatal la 6 ani de inchisoare si la confiscarea intregii averi. In 2009, statul roman, printr-o lege restauratorie (221/2009), a promis ca le va acorda despagubiri celor care s-au opus regimului comunist si ca ii va despagubi pe cei carora statul de dinainte de anii ‘90 le-a “rechizitionat” agoniseala de-o viata. Cu toate acestea, promisiunea a durat extrem de putin pentru ca, dupa un an, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat ca neconstitutionale o serie de prevederi din legea respectiva ceea ce a dus la respingerea cererilor de despagubiri.
“Ca urmare a Legii 221/2009 am deschis un proces la Tribunalul Cluj, prin care am solicitat daune morale si materiale in urma condamnarii tatalui meu la sase ani inchisoare corectionala si confiscarea intregii averi, condamnare cu caracter politic, conform Legii 221/2009. Prin decizia Curtii Constitutionale nr 1358/2010 a fost declarat neconstitutional. Efectul declararii ca neconstitutional a acestui text de lege e acela ca de la momentul declararii sale ca fiind neconstitutional, legiuitorul urma ca in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei sa intervina pentru a se pune de acord cu prevederile declarate neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. In prezent procesele pe rol pe aceasta tema sunt solutionate de instanta prin respingerea cererii de acordare a despagubirilor pentru prejudiciile morale” spune clujeanul.

Statul neocomunist

Intr-o situatie similara se regaseste si medicul stomatolog Mircea Igna. In anii ‘50, comunistii au considerat ca Igna face parte dintr-o familie de “chiaburi” care unelteste impotriva sistemului. drept “recompensa” comunistii i-au deportat tatal si au confiscat bunurile familiei Igna.
Dupa caderea regimului, Igna a incercat sa recupereze averea familiei, astfel ca de circa 20 de ani clujeanul este trimis de la Ana la Caiafa prin instante. In cazul lui, situatia a avut un cu totul alt final. A reusit sa isi recupereze o parte din bunurile (terenuri si cladiri) pe care le-a avut in comuna Calatele, dar acest lucru s-a intamplat dupa ce majoritatea terenurilor au fost date de primarie in arenda, iar cladirile au fost aduse intr-o stare de degradare totala. In 1948, familia Igna avea in Calatele 15 hectare de teren, sase corpuri de case, depozite de cereale, cherestea si alte spatii. In 1950, parintii lui Mircea Igna, Ioan si Catalina, au fost acuzati de sabotaj impotriva statului si condamnati la munca silnica si la confiscarea averii, pentru ca au insamantat peste cota stabilita de catre Comitetul comunal Calatele. Ioan Igna a fost condamnat la doi ani de inchisoare si o amenda penala de 500 de lei, iar Catalina Igna la doua luni de inchisoare si la plata unei amenzi corectionale de 10.000 de lei. Ioan si-a executat condamnarea la Canalul Dunare – Marea Neagra, iar Catalina in arest la Cluj.
Intr-o situatie similara se afla familia Costiniuc care asteapta sa fie despagubita de pe urma a patru terenuri pe care statul a construit combinatul Carbochim si fabrica de confectii Flacara.
Membrii  familiei Costiniuc au fost dati afara de comunisti din propria casa in 24 de ore. “Acolo (terenul pe care este construit combinatul Carbochim – n.r.) am locuit si bunicul a avut depozit de cherestea pana in Somes cu linie de cale ferata si o suprafata de teren imensa. Ne-au dat afara in 24 de ore. Ne-au scos cu lucrurile in strada, dar am avut noroc ca el mai avea o cladire pe strada Traian si am locuit acolo, la subsol, cam un an. Bunicul a fost comerciant, a avut depozit de cherestea la Carbochim, dar i l-au luat comunistii. A facut altul pe locul unde acum este Flacara, dar si pe acela i l-au luat. Am mai avut o casa langa Flacara pe care i-a luat-o regimul”, spune Costiniuc.

Compensatii in satisfactii

La nivel national, conform datelor statistice, exista circa 50.000 de romani care au avut de suferit de pe urma regimului comunist si care sunt indreptatiti sa ceara despagubiri. Acestor oameni, statul roman le respinge cererile de despagubire, reprezentantii institutiilor spunand ca trebuie sa se multumeasca cu satisfactii morale.  
“Scopul acordarii de despagubiri pentru daunele morale suferite de persoanele persecutate in perioada comunista este nu atat repararea prejudiciului suferit, prin repunerea persoanei persecutate intr-o situatie similara cu cea avuta anterior, ci acela de a produce o satisfactie de ordin moral, prin insesi recunoasterea si condamnarea masurii contrare drepturilor omului”, arata un raspuns al Ministerului Justitiei semnat de secretarul de stat Lidia Barac. Conform documentului, statul roman ar fi acordat prea multe despagubiri celor care le-au solicitat, astfel ca “legiuitorul s-a indepartat de la principiile care guverneaza acordarea acestor despagubiri”. In mod reciproc, statul ar trebui sa fie deplin multumit de faptul ca platitorii de impozite si-ar recunoaste sumele datorate la buget, dar nu si le-ar plati niciodata.
Conform avocatului Andrei Pap, s-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca lipseste practica unitara a judecatorilor in privinta aplicarii legii care da dreptul la despagubiri.
“Unele instante au apreciat ca declararea neconstitutionalitatii art. 5 alin. (1) lit. a) teza intai din Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945—22 decembrie 1989, este producatoare de efecte juridice asupra proceselor in curs, indiferent de faza procesuala a acestora, si are drept consecinta inexistenta temeiului juridic pentru acordarea despagubirilor intemeiate pe textul de lege declarat neconstitutional. Alte instante au apreciat ca deciziile Curtii Constitutionale prin care s-a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 5 alin. (1) lit. a) teza intai din Legea nr. 221/2009 nu sunt aplicabile cererilor formulate inainte de data publicarii acestora, indiferent de stadiul solutionarii cauzelor. Alte instante au recunoscut efecte deciziilor Curtii Constitutionale in situatia actiunilor aflate in curs de desfasurare, cu exceptia ipotezei in care era deja pronuntata o hotarare definitiva la data publicarii deciziilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, spune avocatul.

Fostii anticomunisti amagiti cu euro
In momentul de fata, cei care au avut de suferit de pe urma comunistilor sunt amagiti cu alta “gogorita” legislativa. Este vorba de un proiect legislativ conform caruia fostii detinuti politici vor trebui sa primeasca despagubiri de 300 de euro pentru fiecare zi de detentie, insa valoarea totala nu poate depasi 400.000 de euro. Potrivit textului, aceste compensatii banesti urmeaza sa fie acordate oricarei persoane care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care au facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si dupa decesul acestei persoane mostenitorilor sau sotului, printr-o solicitare catre instanta competenta. Insa, mai mult ca sigur, legea va fi adoptata abia atunci cand nu va mai exista cine sa beneficieze de aceasta lege

CIFRA
50.000 de persoane asteapta sa fie despagubite pentru ce au suferit de pe urma comunistilor

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.