Daca esti in cautarea unui job si ai deja programate o serie de interviuri, cu siguranta ai tot cautat in stanga si in dreapta sfaturi legate de cum sa te prezinti in fata angajatorului, cum sa te comporti in timpul interviului si ce intrebari si raspunsuri sa oferi, in asa fel incat sa faci o impresie buna si, prin urmare, sa obtii job-ul mult dorit. Decizia angajatorului nu depinde numai de tine, insa exista cateva lucruri care, daca vei tine cont de ele, te pot ajuta sa atingi reusita. Acest articol iti va oferi, la fel ca celelalte, cateva sfaturi utile, insa cu o singura diferenta: ele vin direct de la angajatori, etaland asteptarile acestora fata de potentialii si viitorii angajati.

Asadar, iata cateva sfaturi menite sa te ajute sa excelezi la interviu si sa obtii job-ul dorit:

1. Informeaza-te cat mai bine in legatura cu job-ul si compania

Vei fi mirat sa descoperi cati oameni merg la interviu total nepregatiti. Nu trebuie sa inveti ca pe poezie fiecare amanunt legate de compania pentru care ti-ai dori sa lucrezi, dar este foarte important sa cunosti cateva date macar generale legate de activitatea pe care o desfasoara, clientii cu care lucreaza si valorile pe care firma le promoveaza. Totodata, este in avantajul tau ca angajat sa iti cunosti foarte bine functia si atributiile pe care le vei avea. Pentru a fi cat mai bine informat in legatura cu aceste lucruri, documenteaza-te inainte sa mergi la interviu si, pe masura ce avansati in discutie, indrazneste sa pui intrebari! Angajatorul va fi placut impresionat daca persoana din fata lui da dovada de curiozitate si interes.

2. Ai grija de prezenta ta

Aici, se poate discuta amanuntit atat la nivel de fizic si aspect, cat si legat de atitudinea de care dai dovada la interviu. Angajatorului nu ii va face placere sa discute cu o persoana neingrijita, cu ochelarii de soare pe cap, mestecand guma sau purtand pantofi murdari. Chiar daca adopti, de regula, un stil mai casual si nu esti genul de persoana care sa se simta bine intr-un outift office-elegant, opteaza pentru o camasa simpla atunci cand mergi la interviu si ai grija sa etalezi un look cat mai ingrijit. In cazul unui barbat, e indicat sa renunte la sneakersi si la tricoul comod, in detrimentul unei tinute mai serioase. Poarta o camasa simpla si stilata, pantaloni casual sau de costum si cizme barbatesti din piele naturala, de calitate. Alege ceva simplu si, cel mai important, nu iti uita bunele maniere acasa!

3. Nu iti vorbi niciodata de rau fostul angajator/ loc de munca

Atunci cand angajatorul iti pune diverse intrebari legate de fostul de munca, de colegi, de atributiile pe care le-ai avut etc., fii sigur de un lucru: el vrea sa afle care este motivul pentru care colaborarea s-a incheiat. Nu toata lumea pleaca cu trambite si flori de la fostul job. Conflictele pot aparea oricand si, de multe ori, oamenii renunta la job-ul lor ori pentru ca nu le-a placut colectivul, seful, tonul acestuia, nu au fost multumiti de salariu sau de alte proceduri interne. Indiferent de frustarile tale interioare, NU iti vorbi niciodata de rau fostul loc de munca. Incearca sa evidentiezi lucrurile pozitive si experientele placute de care ai avut parte. Daca vrei sa fii sincer si sa mentionezi la interviu ca ai avut nemultumiri, formuleaza in asa fel incat sa nu para ca te plangi. Nimeni nu vrea sa angajeze pe cineva care barfeste si ofera feedback-uri negative celor din jur.

4. E OK sa nu stii si e OK sa recunosti asta

Angajatorul se bucura sa vada in fata lui o persoana entuziasta, deschisa sa invete si sa acumuleze noi cunostinte. Nu este o greseala sa nu stii anumite lucruri sau sa nu cazi pe subiect atunci cand primesti o intrebare. Evita sa spui ca stii, doar pentru a impresiona. Persoanele care stiu sa isi recunoasca minusurile au sanse mult mai mari sa isi etaleze si punctele forte mai tarziu. Tine cont de acest lucru si nu incerca sa impresionezi prea mult cu expresia “Da, normal ca stiu”. Uneori, este in regula sa nu stii ceva.

5. Cunoaste-ti si expune-ti valoarea fara retineri

Majoritatea celor care vaneaza job-ul mult dorit evita sa fie sinceri atunci cand primesc intrebarea de final: “Care sunt asteptarile tale financiare?”. Multi nu sunt fermi atunci cand ofera un raspuns, gandindu-se ca daca vor etala o suma prea mica sau prea mare, vor fi etichetati ca fiind la un nivel mult prea jos sau ca au asteptari mult prea mari. Este important sa iti cunosti valoarea si meritele. Incepe de la salariul precedent, adaugand inca 10%-15%. Poti fi sincer cu faptul ca aceasta este suma cu care te poti descurca, cu mentiunea ca ti-ai dori sa lasi o portita deschisa catre o renegociere, dupa perioada de proba. In felul acesta vei avea motivatia necesara si, mai mult de atat, vei putea demonstra ca esti potrivit pentru postul respectiv si ca meriti sa fii rasplatit pentru munca pe care o depui.

Regulile si maniera in care se desfasoara un interviu pot sa difere de la o companie la alta. Daca vei avea ocazia, pune in practica aceste sfaturi utile si vei vedea cum, usor usor, emotiile din timpul interviului se vor transforma in ceva cu adevarat constructiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.