A juca la loterii precum Eurojackpot, Euro Millions sau la alte loterii naționale v-ar putea face multimilionari rapid. Dar câștigurile nu sunt doar o mare bucurie, sunt și o mare responsabilitate. Există capcane de-a lungul drumului, în care puteți intra ușor. În loc de a începe direct frenezia cheltuielilor, este mai bine să luați mai multe măsuri înțelepte.
1. Rămâneți anonim
Tentația de a împărtăși știrea cu privire la câștig, cu alții ar putea fi foarte puternică. La urma urmei, este atât de minunat să știi! E greu să o păstrați doar pentru dumneavoastră. Familia, prietenii, cunoscuții, vecinii, poștașul – toți ar trebui să știe (în plus toți vor fi invitați la petrecerea de după)! Nu atât de repede, totuși. În lipsa anonimatului aceasta înseamnă un nivel de siguranță mai scăzut. Există un motiv pentru care celebritățile își acoperă fețele și merg pe stradă cu capul în jos. Dumneavoastră, ca milionar – nu ar trebui să ieșiți în evidență. Așteaptă până vă asigurați securitatea. Cei care vor trebui să știe vor afla la timpul lor. Nu prea repede.
2. Solicitați supraveghere psihologică
Sună ciudat? La urma urmei, vizitați un psiholog atunci când aveți probleme, nu când câștigați la loterie. Și totuși, cei care au intrat în posesia unor averi foarte repede ar putea avea probleme serioase. Psihologia se referă la acest lucru ca sindromul bogăției bruște. Câștigătorii la loterie tind să devină depresivi, apatici, să-și piardă sensul vieții sau exact opusul – înnebunesc ca Gollum din „Stăpânul Inelelor”, care a înnebunit din cauza inelului prețios. Banii mulți pot aduce fericire, dar pot să o ia. Supravegherea psihologică este o necesitate.
3. Angajarea consilierilor profesioniști
S-ar părea că gestionarea banilor nu este mare lucru. Eu pot gestiona bugetul meu de acasă, deci voi gestiona, de asemenea, milioanele din câștigurile la loterie. Ei bine, n-o veți face. A avea o avere este semnificativ diferit de modelul clasic de „un cont pentru tranzacțiile în curs de desfășurare, plus un cont de economii”. Aici avem nevoie de un avocat, de un contabil și de un consilier financiar calificat. E ca și cum ați trece de la conducerea unei echipe sportive locale la gestionarea unui club internațional mare. Nu o puteți face singuri. E prea mult stres și prea mult risc de pierderi financiare.
4. Plătiți-vă datoriile
Luați-o ușor, ca un proprietar de avere aveți mult timp pentru a călători și pentru a vă bucura de toate elemente de lux care nu au fost la îndemâna dumneavoastră. Mai întâi plătiți-vă toate obligațiile. Ipotecă, împrumut auto, credit de consum, împrumut pentru studii, bani împrumutați de la prieteni sau chiar aparatul de fotografiat digital pe care îl plătiți în rate – plătiți-l rapid, imediat. Intrați din nou pe plus înainte să vă începeți noua viață. Nu săriți în ea până când nu aveți grijă de toate obligațiile financiare.
5. Nu renunțați la locul de muncă încă
De câți ani așteptați momentul în care să dați buzna în biroul șefului dvs. și să-l anunțați cu bucurie: îmi dau demisia! Câștigurile la loterie cresc probabilitatea unui asemenea eveniment. Nimic nu vă mai ține în birou, până la urmă. Amintiți-vă, totuși, că o mulțime de lucruri se pot întâmpla. Câștigul s-ar putea dovedi a fi o greșeală – așteptați până când vedeți banii în contul bancar. Sau ceva s-ar putea întâmpla pe parcurs și după un an s-ar putea să trebuiască să vă angajați din nou la locul de muncă, până la urmă. Și atunci ce veți face? Relațiile dumneavoastră sunt pierdute. Aveți o reputație proastă și acum nimeni nu vrea să vă angajeze. De aceea e mai bine să nu luați decizii pripite și să renunțați la slujbă cu demnitate și rațiune.
6. Feriți-vă de lipitori
Acum, că sunteți putred de bogat, s-ar putea dovedi că datorați cuiva o sumă oarecare, altcineva v-a împrumutat bani zilele trecute, și apoi există cineva care pur și simplu merită. Așteptați-vă la procese chiar și de la membrii familiei dvs. Este mai bine să verificați arborele genealogic pentru a afla potențialii reclamanți ai câștigului.
Mai bine să investiți într-un avocat bun imediat, pentru că de îndată ce veți câștiga la loterie veți afla că există o mulțime de oameni care doresc ceva de la dumneavoastră și cred sincer că au dreptul la ceva.
7. Cheltuiți doar profiturile
O frenezie de cumpărături după câștigarea unui jackpot ar putea părea o idee bună. Și cea mai evidentă. În cele din urmă aveți bani pentru toate chestiile alea bune!
Pe de o parte, este adevărat. Pe de altă parte, bunurile noastre ar putea dispărea foarte repede dacă vom fi prinși în febra cumpărăturilor. Asta e exact modul în care o multime de oameni ajung în datorii într-un an sau câțiva după ce au câștigat. Fiți mai înțelept – începeți să trăiți din venitul rezidual. Dacă vă lăsați milioanele să lucreze pentru ele însele, profiturile lunare vor fi suficiente pentru a finanța toate aceste cheltuieli, oricum.
8. Nu investiți în ceva ce nu înțelegeți
Imobiliare? Depozite de valori? Plictisitor! Câștigurile la loterie provoacă tentația de a pune banii în ceva neortodox. Cumpărarea unei pivnițe întregi de vinuri vechi sau investiția în acel nou instrument financiar care este menit să genereze profituri record. Apelurile telefonice continuă să vină, există întotdeauna o altă ofertă interesantă.
Fiți atent. E mai bine să nu investiți în ceva ce nu cunoașteți și nu înțelegeți, pentru că e mai ușor să pierdeți decât să câștigați. În primele câteva luni, alegeți opțiuni „plictisitoare” de încredere – apartamente, proprietăți sau depozite bancare.