Draperiile joacă un rol fundamental în decorarea camerelor: ele pot adăuga o notă de romantism și de căldură unei încăperi sau, dimpotrivă, pot conferi o eleganță formală interiorului locuinței dumneavoastră. De asemenea, au puterea de a sublinia înălțimea tavanelor sau de a minimiza defectele dintr-o încăpere, dar au și o bună capacitate de absorbție a sunetului, reducând efectul enervant al ecourilor în anumite încăperi, uneori prea mari sau mobilate într-un stil minimalist. De aceea, este esențial să vă cântăriți cu atenție alegerea: stilul de draperii, dimensiunile, poziția și, bineînțeles, țesăturile și culorile pe care le alegeți pot schimba radical aspectul decorului dumneavoastră.

Cum se măsoară draperiile?

Înainte de a cumpăra draperii, măsurați cu atenția ferestrele. Există două măsurători care trebuie luate în calcul: înălțimea, de la racord până la podea, și lățimea. În ceea ce privește lungimea finală a unei draperii, nu există o regulă fixă, este o chestiune de gust personal. Unora le place ca draperia să atingă podeaua cu 5 sau 6 centimetri. Mulți oameni, însă, le consideră nepractice pentru curățenie și preferă draperii ridicate deasupra podelei.

Din punct de vedere estetic, nu alegeți niciodată draperii scurte, cu excepția cazului în care aveți o podea sau o piesă de mobilier sub fereastră care nu vă permite să alegeți perdele și draperii lungi. Dar dacă există mai multe ferestre și uși de terasă în aceeași încăpere? Este recomandat să “îmbrăcați” ferestrele și ușile de la terasă în același mod, ori de câte ori este posibil. Efectul estetic al mai multor draperii lungi identice plasate pentru a crea repetiție va fi deosebit de elegant, mai ales dacă sunt pe același perete.

Cum alegeți lățimea draperiilor?

Dacă, de exemplu, aveți mai multe ferestre proeminente, ar trebui să încercați să echilibrați spațiile de pe părțile laterale și dintre ferestre, în timp ce atunci când o cameră are asimetrii create tocmai de prezența anumitor ferestre, mobilier sau pereți, draperiile pot minimiza defectele și, în schimb, pot scoate în evidență meritele camerei dumneavoastră. După ce ați luat măsurile, trebuie să țineți cont de faptul că pentru o fereastră de 150 cm lățime, de exemplu, va trebui să cumpărați două draperii de 140/150 cm lățime. Pentru a fi frumoase și elegante, trebuie să fie de 1,5 până la 2 ori mai late decât fereastra.

Draperii sintetice, din in, catifea, mătase: ce materiale să alegeți?

Materialele care trebuie folosite pentru draperii sunt, de asemenea, foarte diverse. Acestea variază de la țesături sintetice, bumbac la in, catifele și până la țesături de tapițerie cu cele mai inovatoare și elaborate imprimeuri. Mai întâi trebuie să stabiliți cât de grele doriți să fie draperiile, deoarece o țesătură foarte ușoară, cum ar fi inul, nu va bloca soarele, în timp ce o țesătură mai grea va crea un efect de umbră mult mai puternic în cameră. Așadar, este important să evaluați și luminozitatea unei încăperi și, mai ales, să alegeți în funcție de preferințele voastre.

Draperii de tip blackout

Așa cum spuneam, draperiile au și funcția de a proteja încăperile de soare. În dormitor, în special, unele persoane doresc să întunece complet camerele și, prin urmare, au nevoie de draperii foarte opace. În acest caz, există țesături specializate, capabile să blocheze complet lumina.

Simplu sau cu model: cum alegi culorile draperiilor?

Puteți opta pentru draperii în culori uni, de la culori mai neutre, precum alb sau fildeș, până la nuanțe pastelate, precum nisip, gri, albastru pudră și roz. Dacă aveți camere mici, cel mai bine este să alegeți tonuri deschise, care pot da impresia că spațiul este mai mare. Dacă încăperea este mare, puteți folosi fără probleme culori mai închise, până la alegerea unor țesături cu modele și culori foarte puternice, cum ar fi dungi, modele florale, teme tropicale, modele geometrice, orice doriți! În ceea ce privește luminozitatea, în camerele luminoase puteți fi tentați de culori mai închise sau mai vii, în timp ce tonurile mai deschise sunt mai potrivite pentru camerele cu puțină lumină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.