De la lenjerie la tricouri și pulovere de cașmir, cele mai delicate haine din garderoba dvs. trebuie spălate manual, nu la mașină, pentru a-și păstra forma, culoarea și aspectul general. Înainte de a spăla un articol, verificați din nou eticheta de îngrijire. Urmați întotdeauna orice etichetă „numai curățătorie chimică” și duceți îmbrăcămintea la un agent de curățare profesionist. Eticheta înseamnă că apa sau o agitație excesivă pot deteriora îmbrăcămintea.
Luați în considerare un costum structurat: chiar dacă țesătura exterioară este lavabilă, cum ar fi poliesterul, structura interioară care conferă îmbrăcămintei forma s-ar putea să nu reziste în apă. Cu toate acestea, unele articole nestructurate sau moi, cum ar fi puloverele care au eticheta „curățătorie chimică”, pot fi spălate manual cu succes. Dacă nu sunteți sigur, cea mai bună alegere este să aduceți articolul la o curățătorie chimică de renume.
Cât de des se curăță îmbrăcămintea delicată
O regulă generală este de a curăța un obiect delicat, cum ar fi o bluză sau tricouri, după fiecare trei purtări. Dacă aveți nevoie să curățați o haină delicată purtată aproape de piele, cum ar fi lenjeria, luați în considerare spălarea acesteia după fiecare uzură.
Curățați chiuveta
Este ușor să uitați că chiuveta pe care o folosiți pentru spălarea mâinilor trebuie să fie curată. Chiuvetele de bucătărie pot avea urme de grăsime care se vor transfera pe haine. Chiuvetele de baie pot avea urme de produse de îngrijire a pielii care vor decolora țesăturile.
Umpleți chiuveta cu apă
Umpleți chiuveta sau cada cu apă înainte de a adăuga articole. Forța apei curgătoare poate întinde de fapt unele fibre. Dacă trebuie să adăugați mai multă apă, deviați forța apei cu mâna sau cu o ceașcă. Când spălați mâinile, apa trebuie să fie întotdeauna rece sau caldă – niciodată mai mult de 30 de grade. Apa fierbinte poate provoca transferuri sau contracții ale culorii.
Adăugați detergentul
La spălarea mâinilor, utilizați 1 linguriță de detergent lichid delicat. Nu aveți nevoie de multă spumă pentru a obține o îmbrăcăminte curată, iar prea mult detergent înseamnă multă clătire sau o îmbrăcăminte cu reziduuri de detergent rămase în fibre. Adăugați întotdeauna detergent în apă înainte de a adăuga hainele și amestecați-l rapid pentru a vă asigura că detergentul este dizolvat și distribuit bine.
Înmuiați haina
Lăsând mult spațiu în chiuvetă (nu o supraîncărcați niciodată), scufundați țesătura în apă. Asigurați-vă că îmbrăcămintea este complet saturată. Lăsați îmbrăcămintea să se înmoaie timp de cel puțin 5 minute, apoi glisați-o ușor prin apă. Nu răsuciți sau frecați niciodată țesătura, deoarece ar putea să se întindă și să se deformeze.
Scurgeți chiuveta și clătiți îmbrăcămintea
Ridicați îmbrăcămintea din chiuvetă și scurgeți apa. Nu stoarceți haina. Umpleți chiuveta cu apă curată și călduță și puneți îmbrăcămintea înapoi în chiuvetă pentru a o clăti. Trageți-o prin apă. Repetați acest pas până când nu se vede spumă.
Absoarbeți excesul de apă
Dacă îmbrăcămintea este ușoară și delicată, cum ar fi lenjeria, aceasta poate fi agățată pentru a se usca imediat după clătire. Folosiți întotdeauna un umeraș căptușit, care nu va rugini, pentru a preveni formarea petelor pe îmbrăcăminte. Pentru articolele mai grele, cum ar fi puloverele, așezați îmbrăcămintea proaspăt clătită pe un prosop alb gros și rulați-l pentru a absorbi apa. Puteți să repetați acest pas cu un al doilea prosop uscat.
Uscați îmbrăcămintea la aer
Așezați îmbrăcămintea pe o suprafață plană pentru a se usca, într-o cameră bine ventilată. Nu o puneți într-un uscător de haine fierbinți și nu o uscați prin căldură directă. Pentru articolele tricotate, remodelați îmbrăcămintea înainte de uscare. Dacă agățați obiecte grele, acestea se vor întinde sau vor avea semne de umeraș din cauza greutății. Când uscați articole pe o suprafață plană, întoarceți îmbrăcămintea de câteva ori pentru a accelera timpul de uscare.
Ce este îmbrăcămintea delicată?
Îmbrăcămintea delicată este de obicei confecționată din țesături fragile care pot fi ușor deteriorate de uzura normală sau de spălarea și uscarea mașinii. Unele țesături considerate delicate includ mătase, satin, dantelă și orice țesătură pură, cum ar fi voalul sau rochiile.
Lenjeria este adesea considerată delicată. Îmbrăcămintea înfrumusețată cu mărgele, paiete, broderii sau pliuri este considerată delicată. Țesăturile delicate fabricate din fibre sintetice trebuie tratate cu blândețe. Cu toate acestea, articolele tricotate mai grele, cum ar fi diverse lâni, inclusiv cașmirul, sunt, de asemenea, considerate delicate, deoarece se pot micșora sau se pot deteriora dacă sunt spălate și uscate la mașină.
Depozitarea hainelor delicate
Cutele sunt o problemă, atunci când depozitați haine delicate. Atunci când pliați haine delicate pentru depozitare, rulați-le sau împăturiți-le în jurul hârtiei albe, fără acid, pentru a reduce la minimum cutele. Țesăturile delicate din fibre naturale trebuie depozitate în recipiente ventilate și plasate într-o zonă întunecată, uscată, fără praf, ventilată. Nu zdrobiți țesăturile delicate depozitate adunând articole mai grele deasupra lor, deoarece fibrele sau accesoriile se pot deteriora.
Reparații
În cele din urmă, fibrele pot deveni slabe și subțiri, iar accesoriile se pot degrada, chiar dacă v-ați spălat manual lucrurile delicate. Cele mai multe reparații, cum ar fi dantela sau mărgelele, necesită pur și simplu un ac, ață și o mână fermă.
Bine de știut, sfaturi practice de zi cu zi, mulțumim.