Un tată din comuna Beliș nu și-a mai văzut sau auzit copilul de aproximativ doi ani, din momentul în care mama minorului a acceptat ca acesta să plece cu el în străinătate și a trecut numele altui bărbat în certificatul de naștere. ”Tatăl legal ” este un italian care trăiește în concubinaj cu bunica maternă a copilului.
Familia speculează că bărbatul italian ar putea primi o moștenire de milioane de euro dacă acesta îndeplinește o simplă condiție: aceea de a avea un urmaș.
În această situație, ei consideră că minorul este folosit pentru ca familia mamei să pună mâna pe banii de moștenire.
Cazurile părinților din România a căror copii sunt luați în străinătate de către partener și le sunt tăiate orice mijloc de comunicare cu copilul nu este un scenariu necunoscut. Din nefericire, mulți părinți se judecă pentru simplul drept de a își putea măcar auzi copilul prin telefon, însă se pare că autoritățile din România nu sunt alături de ei și nu le oferă niciun sprijin.
O poveste asemănătoare are și familia Trif din Poiana Horea, Beliș, care nu mai știu absolut nimic de micuțul familiei lor, trimis în străinătate de către mamă. Deși luptă cu toate forțele pentru a primi custodie, dar procedurile se derulează cu greutate, deoarece mama copilului l-a trecut pe tatăl ei vitreg în certificatul de naștere al micuțului, pe ascuns și în mod ilegal.
Familia acuză și DGASPC Cluj că nu s-a implicat în cazul lor, deși ar fi fost obligată să ia anumite măsuri și să încerce să ia legătura cu mama copilului care este încă în România și cu familia din Italia, unde locuiește momentan copilul.
Dispute între familii încă de la nașterea copilului
Horvath Maria și Zadra Arrigo au venit în urmă cu mai bine de 10 ani în România, unde au cumpărat teren la Poiana Horea, Beliș, Cluj și au construit o casă de vacanță. Maria Horvath are trei fiice și trăiește în concubinaj cu Zadra Arrigo, acesta fiind considerat tatăl vitreg al fetelor.
În anul 2014, Câlin Trif și Denisa Horvath, mezina Mariei Horvath, s-au întâlnit pe când erau amândoi la liceu, el având vârsta de 18 ani iar Denisa având doar 15 ani.
În urma relației lor, aceasta a rămas insărcinată.
Totul a mers bine până în momentul apropiat nașterii copilului, în care cele două familii au intrat într-o dispută iar familia Horvath a ales să dispară și să plece din România, refuzând să le răspundă la telefon.
Motivele pentru această rupere bruscă a legăturii dintre cele două familii nu sunt cunoscute.
Zadra Arigo, concubinul mamei Denisei, este trecut ca tată pe certificatul copilului ei
Călin Trif, tatăl copilului, a trăit mai bine de un an și jumătate fără a măcar știi ce s-a întâmplat cu copilul lui, neavând posibilitatea de a lua contact cu el.
În anul 2015, după perioada de un an și șase luni petrecute în Italia,familia Horvath s-a reîntors în țară și au mers în vizită, împreună cu copilul, la familia Trif.
Din acel moment, tatăl și copilul au reluat legătura. Copilul a început să petreacă tot mai mult timp cu tatăl lui biologic, vizitandu-l în weekend-uri și sărbătorindu-și ziua de patru ani împreună cu el și cu restul familiei lui.
Așa au decurs lucrurile timp de aproape cinci ani. Familia Horvath și-a deschis o pensiune în Poiana Horea, iar Ioan Trif, împreună cu soția lui, i-au ajutat să pună la punct mai multe aspecte ale noii lor afaceri, iar copilul petrecea timp în mod egal cu amândoi părinții.
În această perioadă de cinci ani, Călin Trif i-ar fi cerut Denisei Horvath să își recunoască copilul oficial, și să îi fie trecut numele în rubrica de tată a certificatului de naștere. Însă aceasta a refuzat. Familia susține că ar fi purtat această conversație de patru ori, însă au primit un ”nu” de fiecare dată.
Ioan Trif, bunicul copilului, a început să bănuiască în anul 2019 că ceva nu este în regulă în momentul în care mama începea să plece tot mai des în Italia împreună cu copilul, motivând de foarte multe ori că acesta ba este bolnav, ba trebuiau să rezolve anumite probleme personale.
Într-un weekend din același an, pe când minorul era în vizită la tatăl lui, acesta a primit un telefon de la mama copilului lui care i-a cerut să aducă copilul înapoi la ea.
S-a urcat în mașină și a plecat înspre casa Denisei, dar s-a intersectat cu ea pe drum. Mama a coborât și a smuls copilul din brațele tatălui, în ciuda strigătelor băiețelului.
Atunci, Denisa a spus ”Nu el este tatăl, tatăl este Zadra Arrigo”, a urcat înapoi în mașină și au plecat.
Certificat ilegal de naștere
Când familia tatălui a început să cerceteze situația, au aflat că Denisa Horvath a trecut în mod ilegal și abuziv numele tatălui ei vitreg, Zadra Arrigo, în rubrica tatălui pe certificatul de naștere al copilului.
Călin Trif, cu sprijinul rudelor, s-a hotărât să-i cheme în judecată pe Denisa Horvath și Zadra Arrigo. După primirea citației, italianul a trimis o întâmpinare la chemarea în judecată unde recunoaște că nu este tatăl copilului, dar a susținut că îl consideră pe minor ca pe fiul lui, că a fost implicat în mod direct la creșterea și educarea acestuia, și din acest motiv a luat decizia de a recunoaște copilul.
În același document, Zadra susține că reclamantul Călin Trif nu este tatăl biologic al copilului.
Aici povestea se bate cap în cap, în condițiile în care aceștia și-au lăsat copilul în grija tatălui Călin Trif de nenumărate dăți în perioada de aproape cinci ani.
DGASPC a întors obrazul familiei
Familia tatălui a devenit din ce în ce mai îngrijorată de bunăstarea copilului, mai ales în contextul pandemiei. Din puținele informații pe care le are familia, copilul se află, împreună cu bunica maternă și presupusul tată, în Italia, una dintre cele mai afectate țări de apariția noului coronavirus.
Astfel, familia a apelat, în anul 2020, la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu speranța că aceștia vor putea lua legătura cu familia în care se află copilul înstrăinat și vor putea afla informații despre starea lui generală.
Însă au fost surprinși să primească un răspuns sec de la instituție:
” Singura instituție competentă în soluționarea aspectelor sesizate de către dvs. este Instanța de Judecată.”
Unul dintre avocații familiei susține că, în mod normal, DGASPC ar trebui să informeze instanțele judecătorești, dacă aceasta consideră că sunt întrunite condițiile de lege.
O acțiune pe care DGASPC nu a făcut-o, și a lăsat familia să se descurce singură.
Familia Trif, împreună cu avocații lor, acuză Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului că se iau după birocrație și proceduri, fără a se implica în acest caz.
Declarația Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului
Directorul instituției, Nicoleta Molnar, a transmis un răspuns în urma solicitării reporterului Gazeta de Cluj, care a rugat să comenteze acuzațiile aduse de către familie
”Cazul a intrat în evidența instituției noastre urmare a solicitării postului de poliţie comunal
Beliş privind verificarea condițiilor de creştere şi îngrjire a minorului Z. A. E. Familia Trif a sesizat organele de cercetare privind falsul în declarații și uzul de fals privind înregistrarea naşterii copilului, având în vedere faptul că din declarațiile acestei familii, un cetățean italian a recunoscut paternitatea copilului în cauză.
Atât d-nul Trif Călin Iancu, persoana care pretinde că este tatăl biologic al copilului, cât şi mama copilului s-au prezentat la sediul D.G.A.S.P.C Cluj pentru clarificări. Mama a declarat că minorul este în siguranță în străinătate, alături de tatăl legal al acestuia, numitul Z. A. şi de bunica maternă. Ținând cont de faptul că acest copil nu se află pe teritoriul României nu s-a putut proceda la evaluarea situației acestuia raportat la condițiile de creştere, îngrjire și educare. La acel moment, pe rolul instanței era deja deschisă acțiune de stabilire a paternității de către prezumtivul tată.
Domnul Trif Călin Iancu, prezumtivul tată al copilului revine cu două adrese scrise către DGASPC Cluj prin care solicită luarea măsurilor care se impun pentru protejarea intereselor şi drepturilor minorului. Petentul este îndrumat către Instanța de Judecată competentă în soluționarea aspectelor sesizate de către acesta.
Referitor la solicitarea domnului Trif Călin Iancu de decădere a mamei din drepturile părintești D.G.A.S.P.C Cluj solicită instanţei de judecată decăderea totală sau partială a părinților/părintelui din exerciţiul drepturilor părinteşti în cazul copilului separat de părinți pentru care s-a stabilit o măsură de protectie specială, în condițiile prevăzute de lege.”
Răspunsul Trif la declarația DGASPC-ului
”Familia Trif, împreună cu avocații lor, consideră că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului nu s-a implicat în acest caz, cel puțin în virtutea unui rol activ al instituției pentru protejarea interesului superior al minorului.
Conform Codului Civil, DGASPC este titulara cererii adresată instanței de judecată prin care se poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
Prin urmare, Direcția ar fi putut lua cel puțin măsura reaudierii mamei minorului, pentru a investiga dacă propriului copil, aflat în Italia, fără părinții biologici, îi sunt respectate drepturile de a fi crescut în condiţii care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială. De precizat că singura audiere a mamei în fața DGASPC (în contextul procesului penal) a avut loc cu mai mult de 8 luni înainte de sesizarea formulată de tatăl biologic, Trif Călin.”
Copilul ar fi cheia unei moșteniri de peste 3 milioane de euro
Bunicul copilului, Ioan Trif, are o teorie asupra situației și acuză familia că folosește copilul pentru a pune mâna pe o avere de 3 milioane de euro. Din auzitele dânsului, Zadra Arigo urmează să moștenească o avere de peste 3 milioane de euro, numai în momentul în care acesta are un urmaș.
Astfel, copilul Denisei Horvath și al lui Călin Trif ar fi folosit de către presupusul tată trecut în certificatul de naștere pentru a pune mâna pe bani. Așa își explică bunicul motivul pentru care, în ciuda insistențelor tatălui biologic de a recunoaște copilul, acesta a fost refuzat de fiecare dată. Însă familia nu se lasă bătută, și speră în continuare că vor reuși să treacă peste această nedreptate și vor putea să îți revadă micuțul. Momentan încearcă să primească aprobarea pentru un test ADN prin care pot stabili paternitatea, însă familia din Italia refuză.
Reporterul Gazeta de Cluj nu a putut lua legătura cu familia Horvath, deoarece nu există date de contact pentru ei și nu se știe exact unde se află în momentul de față.