Acum doi ani, la Colegiul Medicilor din România a fost înregistrată o plângere împotriva medicului Amza Bogdan și a actualului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Claudia Gherman, pentru un caz de malpraxis de la Cluj. O clujeancă a fost operată ilegal de către Amza Bogdan, pe vremea când acesta nu era angajat al vreunei unități medicale clujene. În momentul de față se încearcă mușamalizarea acestui caz. Claudia Gherman se ascunde după degete, iar Amza Bogdan caută metode să-și albească halatul de medic…

În anul 2019, medicul chirurg Amza Bogdan a semnat un contract de colaborare cu Clinica Medicală II din Cluj-Napoca, aflată în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Bărbatul nu era, astfel, angajat definitiv. 

Amza Bogdan, medic chirurg

Medicul Amza Bogdan profesa, prin intermediul acestui contract de colaborare, doar în condițiile în care era de gardă la Clinica Medicală II. În afara condiției de a fi de gardă, Amza Bogdan nu avea dreptul legal de a efectua operații pe pacienți. 

Sursele Gazetei de Cluj au povestit cum, acum doi ani, la Clinica Medicală II din Cluj-Napoca a fost transportată o femeie vârstnică. Pacientul avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Medicul care a efectuat procedura este Amza Bogdan, cadrul medical primind în acest sens acceptul actualului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Claudia Gherman. Medicul Claudia Gherman și-a pus parafa pe procedura realizată de Amza Bogdan. 

Lucrurile se complică pe măsură ce descoperim că, în urma intervenției, pacientul a decedat. La data la care acesta a fost supus intervenției chirurgicale efectuate de medicul Amza Bogdan, bărbatul nu avea dreptul, legal, de a realiza operația, comițând o infracțiune. Acesta nu era de gardă, potrivit contractului de colaborare, deci nu avea ce căuta în sala de operație. 

Cum să-ți mai albești halatul de medic, dacă nu prin încercarea de a mușamaliza fapta? Potrivit surselor, acest lucru are loc chiar la momentul de față, părțile implicate în cazul de malpraxis medical evitând să ofere răspunsuri la întrebările reporterului.

Familia pacientului a depus plângere la Colegiul Medicilor

Revoltați de moartea membrului de familie care a fost supus operației ilegale demarate de Amza Bogdan, cu aprobarea Claudiei Gherman, familia pacientului a înaintat o plângere la Colegiul Medicilor din București. Ulterior, având în vedere contextul și faptele prezentate, s-a deschis un dosar de anchetă disciplinară împotriva doctorului Amza Bogdan și a doctorului Claudia Gherman.

La momentul de față, se află pe rolul Comisiei Superioare de Disciplină de la nivelul Colegiului Medicilor din România, potrivit Colegiului Medicilor din Cluj.

Reporterul a înaintat o solicitare scrisă Colegiului Medicilor din România, prin care a cerut informații despre măsurile luate în cazul de față și alte detalii despre dosarul în cauză, însă instituția a transmis că informațiile solicitate pot fi comunicate doar persoanelor prevăzute de legislația în vigoare, respectiv art. 123 din Statutul C.M.R.(decizia pronunțată se comunică medicului, persoanei care a făcut plângerea, președintelui colegiului teritorial și președintelui Colegiului Medicilor din România) şi art. 32 din Regulamentul de Organizare și funcționare al Comisiilor de Disciplină, care se referă la audieri. 

Claudia Gherman se ascunde după degete

Reporterul a încercat să ia legătura cu doctorul Claudia Gherman, care se află sub cercetare disciplinară, după ce și-a pus parafa pe intervenția chirurgicală a doctorului Amza. Medicul Gherman a fost solicitat telefonic de mai multe ori, însă apelurile au fost ignorate.

Potrivit surselor ziarului, Claudia Gherman a fost informată de cazul de care se ocupă reporterul, prin urmare s-a ferit de orice intervenție telefonică. 

La sugestia managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență, Gazeta de Cluj a înaintat o solicitare scrisă prin care a cerut un punct de vedere oficial din partea medicului Claudia Gherman cu privire la cazul de malpraxis în care este implicată alături de Amza Bogdan. Până la momentul redactării acestui material, nu am primit niciun răspuns. Reporterul nu a reușit să-l contacteze pe Amza Bogdan.

Cine este Amza Bogdan

Amza Bogdan activează în chirurgia laparoscopică și clasică (hernii, eventratie, colecisti, tiroide, chirurgie bariatrica) și este asistent universitar asociat în cadrul departamentului de Chirurgie a UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Are o bogata experienta chirurgicala, potrivit site-ului cadrului medical. 

Amza Bogdan este și membru supleant (funcție neremunerată) în Consiliul de Administrație al Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie prof. dr. ”Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. 

Gazeta de Cluj este dispusă să publice punctele de vedere ale medicilor Amza Bogdan și Claudia Gherman – dacă vor dori să-l ofere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here