Autorizaţiile de construcţie par să fie ceva facultativ la Cluj, o demonstrează domnul Alin Vădan, care a început să construiască şi o poartă de acces spre terenul pe care l-a împrejmuit ilegal cu  un gard masiv. Gazeta de Cluj  a mai publicat un articol despre  Alin Vădan,  patronul mai multor agenții de publicitate din Cluj-Napoca, care a împrejmuit o pădure, pe strada D. D. Roșca,  construind un gard fără să aibă autorizaţie. Vădan și-a cumpărat o vilă de 4 milioane de euro și un teren împădurit de 2400 mp pe strada D. D. Roșca din municipiul Cluj-Napoca. În iarna anului trecut Vădan a început să amenajeze pădurea, să taie arborii și să construiască un gard în jurul terenului, deşi omul de afaceri a obținut numai autorizația pentru tăierea arborilor,  gardul de beton și lemn fiind edificat fără autorizație de construcţie. 

Într-o vizită pe strada D.D. Roşca, reporterii Gazeta de Cluj au remarcat că, în ciuda acestei amenzi, Vădan îşi contiună nestingherit construcţia. E foarte probabil, deci, ca o casă să se nască în curând, aşa că ne-am propus să o moşim. Vom monitoriza această sarcină şi pe măsură ce evoluează vom publica câte un articol, devenind astfel naşii spirituali ai acestui imobil bastard.

În luna aprilie a acestui an Alin Vădan declara pentru Gazeta de Cluj că nu are habar despre construcţia gardului pentru că a delegat sarcinile către o echipă de avocaţi şi către biroul de arhitectură Arhimar, el având un program foarte solicitant. Probabil nici acum nu ştie că lucrările continuă.

Alin Vădan are afaceri de milioane în domeniul publicităţii

Vădan deţine 15 firme care au ca obiect de activitate prestarea serviciilor de publicitate: SQUARE MARKETING AMA SRL, ONLINE MARKETING SOLUTIONS CDFVA SRL, AUTOMATED ONLINE MARKETING SRL, PUSH MEDIA STRONG SRL, ROI CAMPAIGNS SRL, ONLINE NR PRODUCTIONS SRL, AVJM MARKETING POWER SRL, WINNERS ADVERTISING CAMPAIGNS SRL, PPC MARKETING EXPERTS SRL, PREMIUM AAVD SRL, DRACULA EVENTS SRL, INTELLIGENT ASSESTS UPVA SRL, KPI PERFORMANCE MEDIA SRL, ADVERTEASE SRL  şi SOFT GENIUS MARKETING SRL.

AUTOMATED ONLINE MARKETING SRL e printre cele mai profitabile firme administrate de Vălean cu o cifră de afaceri de 28 725 095 lei  în anul 2023, însă nici celelalte nu o duc rău.  SOFT GENIUS MARKETING SRL a avut, în anul 2022, o cifră de afaceri de 2 680 298 lei, în timp ce ONLINE MARKETING SOLUTIONS CDFVA SRL  a înregistrat, în anul 2023, 18 292 918 lei.  PUSH MEDIA STRONG SRL a înregistrat, în 2023, o cifră de afaceri de  2 402 673, ROI CAMPAIGNS SRL  a înregistrat, tot în 2023, o cifră de afaceri de 20 200 150 lei. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele de afaceri ale societăţilor deţinute de Alin Vădan. La astfel de sume, o amendă de 2000 de lei e un chilipir şi, în mod evident, nu va stopa construcţia de pe D.D. Roşca. 

Primăria Cluj-Napoca emite autorizaţii de construcţie ilegale pentru şmecherii de pe D.D. Roşca

O parte dintre autorizaţiile de construcţie de pe strada D.D. Roşca au fost emise ilegal de către Primăria Cluj-Napoca pentru că acolo se află pădurea Făget, iar regimul urbanistic al zonei interzice să se construiască imobile, să se ridice garduri sau să se toarne drumuri de beton. Într-un articol precedent, Gazeta de Cluj dezvăluia cum pentru mai marii Clujului, Primăria a emis ilegal autorizații de construire pentru case, garduri sau alei. Printre aceştia se numără mai sus menţionatul Alin Vădan, dar şi Călin Mitică patronul milionar al Transferioviar Group sau medici precum familia Fodor.

Aşa cum se arată într-un articol precedent publicat de Gazeta de Cluj, zona respectivă este supusă unui regim urbanistic de protecție, denumit VP în Planul Urbanistic Zonal (PUZ).

Această zonă include terenuri împădurite situate în intravilan, introduse prin documentații de urbanism (P.U.G, P.U.Z.) înainte de revizuirea Codului Silvic din 2008. Zona este împărțită în două subzone: S_Vpa (păduri cu rol de agrement și parcuri cu funcțiuni complexe) și VPf/ps (pășuni/fânațe în interiorul zonelor împădurite).

Regimul de construire în aceste spații este strict: nu este permisă nicio construcție, nici măcar fundații de gard sau alei betonate. De asemenea, mașinile nu au voie să parcheze în zonă.

Este o zonă de conservare în care se poate instala un sistem de iluminat public cu regim special și se pot amenaja puncte de alimentare cu apă din rețeaua publică. Totuși, dispunerea aeriană a cablurilor de orice fel (electrice, telefonice, CATV etc.) este interzisă.

Parcelele de pe strada D.D. Roșca fac parte din pădurea Făget și au aparținut Composesoratului Mănăștur, acestea fiind scoase ilegal din composesorat în urmă cu zeci de ani, prin schimburi fictive de terenuri.

În legătura cu modul în care au apărut construcţiile de pe strada D.D Roşca, Primăria Cluj-Napoca răspundea, în 9 aprilie 2024, unei solicitari pentru Gazeta de Cluj următoarele:

„Amplasamentul la care se face referire este numai actualmente cuprins în zonificarea Vp – „Zonă verde, păduri în intravilan” conform reglementărilor Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca aprobat cu HCL nr. 493 din 22.12.2014, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede, potrivit Art. 1 „Utilizări admise” şi Art. 2 „Utilizări admise cu condiţionări” numai utilizări restrictive cuprinzând cel mult organizarea un sistem de alei, platforme şi piste pentru promenadă, alergare, odihnă, călărie sau deplasări velo, avându-se astfel în vedere astfel numai exploatarea în regim silvic strict a teritoriului cuprins zonificarea respectivă. Aceste reglementări foarte restrictive au fost adoptate tocmai pentru a preveni abuzul care sa dovedit posibil prin reglementările vechiului Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca aprobat cu HCL nr. 792 din 21.12.1999 cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, pe baza reglementărilor vechiului PUG au fost elaborate de către beneficiarii

acestora, respectiv chiar proprietarii parcelelor din zonă, mai multe documentaţii de urbanism având

în vedere în principal dezvoltarea de case de vacanţă, care au fost în consecinţă şi adoptate la

momentul respectiv potrivit legislaţiei în vigoare, dintre care amintim următoarele:

HCL nr. nr. 226 din 06.05.1999 pentru aprobarea „Planului Urbanistic Zonal – Făget”;

HCL nr. 253 din 19.04.2005 pentru aprobarea „Planului Urbanistic de Detaliu pentru case de

vacanţă D+P+M, str. D.D.Roşca”;

HCL nr. 263 din 26.05.2009 pentru aprobarea unei „Hotărâri privind aprobarea unor

reglementări de construire în zona Făget”;

HCL nr. 357 din 18.09.2014 pentru aprobarea „Planului Urbanistic de Detaliu pentru construire

ansamblu de cabane, P+M, str. D. D. Roşca nr. 37F, 37J, 37K, 37L şi 37M”;

În concluzie, fără excepţie, toate construcţiile existente în zonă, care fac subiectul solicitării

prezente, au fost autorizate pe baza reglementărilor urbanistice ale vechiului PUG (Plan Urbanistic

General) al municipiului Cluj-Napoca şi nu prin derogare de la actualele reglementări ale zonificării Vp –

„Zonă verde, păduri în intravilan” rezultate din actualul PUG.” 

Gazeta de Cluj a mai trimis o solicitare către IPJ şi Primăria Cluj-Napoca pentru afla dacă au mai fost făcute verificări sau aplicate sancţiuni în cazul gardului ilegal de pe strada D.D. Roşca. Am primit răspuns doar din partea primăriei: 

“În răspuns la solicitarea dumneavoastră nr. 605697/2024, prin care ne solicitați informații referitoare la verificările efectuate și măsurile aplicate pentru construcție amplasată pe str. D.D. Roșca, vă transmitem răspuns cu următoarele informații: Pentru lucrările realizate fără autorizație de construire la imobilul/teren din str. D. D. Roșca, înscris în CF 321059, conform art. 26, lit. a) din Legea 50/1991 rep. a fost întocmit proces verbal de constatare și sancționare a contravenției nr. 082538/2024 prin care s-a dispus: „Oprirea imediată a lucrărilor” și „Desființarea lucrărilor realizate nelegal, aducerea împrejmuirii la starea descrisă în Cartea funciară”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca 

8 COMENTARII

  1. Nu vă lăsați! Atacați-i pe acești nemernici care nu respectă legile! Cum este posibil să faci ce vrei fiindcă ai bani și furi teren și păduri?

  2. Se construieste haotic deoatece ,in zona, alti au primit avize favorabile .Cine nu da mita nu primeste .Urbanistii se simt cu musca pe caciula si atunci inchid ochii.Normal ar fi ca cele construite cu autorizatie sa fie considerat ilegale deoarece au mituit functionarii.

  3. Zău…Dar cum se naște un hotel „ilegal.”.nu se întreabă nimeni??..sau fără autorizații de construcție..Pe principiul mai bine îmi cer scuze decât să-mi cer voie..plus ca stâlpi de înaltă tensiune trec pe deasupra locatiei unde este și piscina și sala de nunți…acolo de ce nu se face investigație jurnalistica.. ca sa știe și populația unde merge sa se cazeze și distreze vb. de hotel Premier din Cluj și Vâlcele/Feleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.