Mihai Goțiu explică ceea ce se întâmplă de fapt în spatele poveștii retragerii Roșiei Montane din patrimoniul UNESCO.

La doar 2 (două) zile după ce premierul Florin Cîțu a declarat că există discuții în Coaliția de Guvernare legate de retragerea Dosarului Roșia Montană de la UNESCO (pe 28 iunie), o firmă care a pariat la Bursă pe câștigarea procesului cu România, a cumpărat peste 110 milioane de acțiuni la Gabriel Resources (pe 30 iunie)!Anunțul companiei a fost publicat, luni, 5 iulie, de către ”Bloomberg” și alte instituții de presă cu profil financiar.

”On June 30, 2021, affiliates of Tenor Capital Management Company, L.P. (” Tenor „) acquired 112,165,660 common shares („Common Shares „) in the capital of Gabriel Resources Ltd. (the ” issuer „) (…) Tenor also owns arbitration value rights entitling the holder thereof to a share of any proceeds arising from the arbitration claim which the Company commenced in Romania”, se arată în comunicatul companiei Tenor, preluat de mass-media internaționale. https://www.bloomberg.com/…/affiliates-of-tenor-capital…

În cei aproape 20 de ani trecuți de când urmăresc și investighez culisele Afacerii Roșia Montană am întâlnit numeroase asemenea ”coincidențe”, în care declarațiile și acțiunile politicienilor români legate de proiectul minier au fost urmate de investiții spectaculoase la bursă în acțiunile Gabriel Resources (cum s-a întâmplat la sfârșitul anului 2009, când Adriean Videanu, ministru al Economiei, anunța includerea proiectului în programul Guvernului Boc, ori în vara lui 2011, când ministrul Culturii (atunci) Kelemen Hunor ”anticipa” eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, anulată însă, ulterior, de instanțele de judecată).

Faptul că o companie care a pariat, la Bursă, pe câștigarea procesului cu România cumpăra masiv acțiuni Gabriel Resources în momentul în care premierul anunță o posibilă retragere a Dosarului Roșia Montană de la UNESCO, este o dovadă suplimentară că de o eventuală decizie în acest sens (de retragere) ar fi în avantajul companiei, nu a statutului român, în procesul de la Washington.

Asta dincolo de pierderea unei oportunități uriașe de dezvoltare a zonei, bazată pe valorificarea patrimoniului cultural excepțional și a celui natural de la Roșia Montană!

O nouă discuție legată de Dosarul Roșia Montană la UNESCO va avea loc în ședința de astăzi a Coaliției. Între timp, peste 70 de ONG-uri de mediu, patrimoniu și pentru apărarea Justiției i-au solicitat lui Florin Cîțu să renunțe la ideea retragerii dosarului. Proteste civice au avut loc, săptămâna trecută, în fața sediului PNL din București, iar în această dimineață în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului.

Citește: Mesajul electrizant al artiștilor clujeni pentru Cîțu: Rockerii nu distrug Roșia Montană! Jos labele de pe Roșia Montană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here