DRDP Cluj a încheiat un contract de peste 60 milioane lei cu o asociere de firme care vor trebui să curețe șanțurile drumurilor din administrarea direcției. Printre firme se numără o societate despre care Consiliul Concurenței din România spune că se ocupă cu trucarea licitațiilor publice, o altă firmă îi aparține finului primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, alte două firme sunt deținute, separat, de doi soți, unul dintre ei fiind denunțătorul unui șef din Compania de Autostrăzi trimis, în urma denunțului, în judecată. Caietul de sarcini din această licitație pare să fi fost croit exact pe calapodul acestor firme pentru că nicio altă ofertă nu a mai fost depusă.
La începutul acestei luni, DRDP Cluj a semnat un contract în valoare de 60.744.482 lei, fără TVA, denumit ”Lucrări de întreținere curentă pe timp de vară – Estetică rutieră și scurgerea apelor Anul I – Anul IV- DRDP CLUJ (ACORD CADRU 4 ANI)”.
Chiar dacă suma contractuală, raportată la cerințele din caietul de sarcini și ținând cont și de posibilitatea încheierii de contracte subsecvente, nu este de neglijat, la licitație a fost depusă o singură ofertă – cea a asocierii câștigătoare.
DRDP Cluj are în administrare 2.719 km de drumuri naționale și autostrăzi a căror acostamente vor trebui curățate periodic. Firmele vor trebui să se asigure că drumurile nu vor fi inundate atunci când există precipitații.
Potrivit caietului de sarcini, șanțurile și rigolele vor trebui decolmatate, desfundate, căminele de vizitare a puțurilor de aerisire vor trebui reparate (în cazul în care sunt deteriorate), capacele de cămin lipsă vor trebui completate. De asemenea, firmele vor trebui să se ocupe de îndepărtarea și tractarea pe platforme a mașinilor care nu se pot deplasa în urma accidentelor rutiere, de curățarea drumului de materialele rezultate în urma accidentelor, de înlocuirea dalelor prefabricate din sensurile giratorii, cosirea vegetației de pe marginea drumurilor, etc.
Caietul de sarcini prevede că ”în cazul în care beneficiarul consideră că nu sunt necesare toate operațiunile din caietul de sarcini, va trimite o notificare executantului cu privire la categoriile de lucrări care se vor executa”.
Astfel, există o șansă că dacă faci parte din cercul restrâns al beneficiarului, poți fi scutit de un anumit tip de lucrări pe care nu le poți executa
Tot în caietul de sarcini sunt enumerate utilajele pe care trebuie să dețină executantul, însă în document se menționează că pentru a dovedi că dotările cerute există este necesară doar o ”declarație pe proprie răspundere că mijloacele de transport, utilajele și echipamentele vor fi disponibile pentru realizarea contractului.”
Și aici documentul în baza căruia a fost organizată licitația publică lasă o ocazie nesperată pentru cine nu deține utilajele solicitate în caietul de sarcini, cum ar fi o macara de 40 de tone.
Firmele care au câștigat contractul sunt ATHOS COM (firmă care aparține sălăjenilor Bican Cornel, Vale Doru Florin și Jugrastan Vasile Adrian ), SC FLORAUREL SRL (aparține lui Borodan Florin Alin și Borodan Aurel), TRECON LOGISTIC (societate care are un angajat și îi aparține lui Cosma Mihaela Cristina), TREDECO HOLDING (îi aparține lui Cosma Marius Iosif, soțul patroanei firmei anterioare), SABINA & STEFANA CONS (îi aparține lui Giurgiu Petruta Stefana) și CONSTRUROM S.A. (îi aparține lui Zoicas Vasile Marcel).
Fără concurență pentru șanțurile DRDP Cluj
Firma Athos Com figurează pe o listă a Consiliului Concurenței din România în care sunt enumerate societățile implicate în trucarea de licitații. Odată cu publicarea listei, cei de la consiliul concurenței au anunțat că lista este publicată pentru a veni în sprijinul autorităţilor care fac evaluarea. Cei de la Athos Com au fost vizați de o investigație a Consiliului în care au fost vizate și firmele SC Diferit, Selina SRL și Ritorsa Trans SRL. Consiliul a analizat trucarea unor licitaţii organizate de CNADNR (în prezent CNAIR), în anii 2012 şi 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naţionale şi autostrăzilor aflate în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj. Autoritatea de Concurenţă a constatat că licitaţiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestaţiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere. Deşi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitaţie deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaţiilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenţiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea s-a derulat fără ca participanţii să se concureze efectiv.
Firmele menționate au primit amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro). Firma clujeană SC Diferit SRL a primit cea mai mare amendă dintre cele patru firme, fiind sancționată cu 2.755.562 lei.
L-a denunțat pe șeful DRDP Arad
La începutul acestui an, polițiștii au făcut percheziții la sediul Tredeco Holding și la cel al Companiei de Drumuri Naționale din Arad de unde au fost ridicate documente care, în opinia anchetatorilor, pot dovedi că societatea comercială ar fi câștigat o licitație pentru dezăpezire, în valoare de peste 30 de milioane de lei, cu acte falsificate.
Patronul firmei, Cosma Marius Iosif l-a denunțat pe Florea Dascălu, directorul Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din cadrul CNAIR.
De asemenea, Marius Cozma, denunțătorul lui Florea Dascălu și patronul Tredeco Holding, este trimis în judecată și într-un dosar de înșelăciune, în care este acuzat că a înșelat o firmă subcontractoare cu bilete la ordin false.
În urmă cu câteva luni, presa locală arăta că omul de afaceri arădean ar fi fost denunțătorul în cazul celui mai ”vechi” director din cazul CNAIR, Florea Dascălu, acuzat de luare de mită.
Procurorii DNA Timișoara arătau că Dascălu că ar fi primit mită în valoare de 37.000 de lei de la administratorul unei firme, pentru a-l ajuta să câștige lucrări de amenajare a drumurilor și de deszăpezire.
Pe 24 octombrie 2022, directorul Florea Dascălu a fost prins în flagrant delict în momentul în care primea ultima tranșă de 10.000 de lei și bunuri de 5.000 de lei.
Anul trecut, firma lui Cosma a scăpat de insolvență după ce creditorul a renunțat la judecata acțiunii. Tredeco Holding obținuse contractul pentru deszăpezirea autostrăzilor din județul Arad, în valoare de peste 2 milioane de lei.
Nașul a acumulat datorii către fin
Zoicaș Vasile Marcel, patronul firmei CONSTRUROM S.A., este finul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Între firma lui Zoicaș și Primăria Baia Mare a fost semnat un contract pentru deszăpezirea drumurilor. În situația în care în Baia Mare nu a nins aproape deloc, administrația a plătit 500.000 lei pentru deszăpeziri care ar fi avut loc în perioada 1-15 noiembrie 2022 și 16-20 noiembrie 2022. Contractul între cele două entități pentru deszăpeziri făcute fără ninsoare este în valoare de peste 3 milioane lei.
are ordin si aprozaristul turnator secu pe nume cecan zis si ceacanau…