La secția de Urgențe a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj, pacienții sunt întâmpinați cu un afiș pe care este scris cu litere mari “Medicul poate refuza acordarea asistenței medicale în cazul în care pacientul manifestă o atitudine necivilizată” (Art. 664 – Legea nr. 95/2006)

Privită această chestiune din prisma medicului, totul poate părea normal, un drept al acestuia de a se apăra în cazul în care apare un pacient violent, care l-ar putea răni. Dar, oare acest articol din lege nu încalcă dreptul pacientului, plătitor de asigurare medicală, la servicii medicale, garantate tot prin lege? Și cine stabilește ce înseamnă atitudine necivilizată? În lege nu se specifică ce anume înseamnă necivilizat și cât de departe poate să meargă medicul atunci când își alege pacientul.

Mai mult, în Jurământul lui Hipocrate, scrie că medicul va păstra respectul deplin pentru viața umană chiar sub amenințare. Iată câteva extrase din acest jurământ, care ar trebui să le dea de gândit medicilor care, sub paravanul legii, își rezervă dreptul să refuze tratarea unor pacienți:

“Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră
Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială
Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunostinţele mele medicale contrar legilor umanităţii”.

Articolul care este amintit pe afișul de la Spitalul de Boli Infecțioase spune următoarele:

Legea 95/2006, Art. 664
„(1) Atunci când medicul, medicul dentist, asistentul medical/moașa au acceptat pacientul, relația poate fi întreruptă:
c) de către medic, în următoarele situații: (i) atunci când pacientul este trimis altui medic, furnizând toate datele medicale obținute, care justifică asistența altui medic cu competențe sporite; (ii) pacientul manifestă o atitudine ostilă și/sau ireverențioasă față de medic (2) Medicul va notifica pacientului, în situația prevăzută la alin. (1) lit. c) pct. (ii), dorința terminării relației, înainte cu minimum 5 zile, pentru ca acesta să găsească o alternativă, doar în măsura în care acest fapt nu pune în pericol starea sănătății pacientului.”

2 COMENTARII

  1. Art. 664 permite refuzarea „doar în măsura în care acest fapt nu pune în pericol starea sănătății pacientului”. Specificatia atitudinii necivilizate ca ” atitudine ostilă și/sau ireverențioasă față de medic”-pare a fi destul de clara evident daca starea sanatatii pacientului sigur nu este explicabil cu semne ale alterarii mentale( de ex. traumatism cranial fara urme exterioare, infectii, toxemii, etc.). Pacientul este protejat si de dreptul civil! Nu exista nici un paravan!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here