Modificările fiscale gândite de PSD introduc un element nou în ecuația Fisc – contribuabil, și anume cătușele. O eventuală introducere a impozitului pe gospodărie, despre care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, după o jumătate de an de tăcere, va aduce cu sine amenințarea cu răspunderea penală pentru reprezentantul gospodăriei care a omis declararea veniturilor. În plus, PSD coace de ceva vreme un act normativ prin care se vor incrimina ca fapte de evaziune fiscală nereținerea și neîncasarea, reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unui număr de 32 de taxe și impozite. Limitele speciale ale pedepsei prevăzute sunt închisoare de la un an la șase ani. Există o sancțiune și pentru contribuabilii care au venituri din venituri extrasalariale și care nu depun declarația 600 la timp. Pentru că această chestiune a fost îndelung dezbătută în ultimele săptămâni, este posibil ca amenda de la 500 la 1.000 lei să nu mai fie pusă în practică pentru că Executivul va modifica procedurile privind colectarea contribuțiilor independenților, scrie cotidianul.ro.

Revenirea la ideea introducerii impozitului pe gospodărie bulversează din nou societatea românească, învățată cu un sistem fiscal destul de simplu: cotă unică, salariu net, reținere la sursă. Impozitul pe venitul global și impozitarea gospodăriilor vor presupune ca reprezentantul gospodăriilor să declare veniturile. În cazul în care face o greșeală, acesta riscă să aibă mari probleme. Riscurile sunt mari pentru că pot apărea greșeli neimputabile „gospodarului-șef“. De multe ori, Fiscul a trebuit să recalculeze sumele din deciziile de impunere după sesizarea contribuabililor pățiți. Ce se va întâmpla în momentul când va fi introdus impozitul pe gospodărie? 6 milioane de oameni vor fi puşi pe drumuri pentru a depune diverse hârtii la ANAF și pentru a plăti impozite și taxe care până acum erau vărsate de către angajator în numele salariaților. În prezent, în România există peste 3 milioane de angajați care câștigă în jurul salariului minim. O reașezare a filosofiei fiscale, prin eliminarea stopajului la sursă, va bulversa cea mai mare parte a acestora și nu numai, deoarece cultura fiscală în România este foarte limitată: oamenii nu sunt învățați să meargă singuri la Fisc și să-și plătească impozitele și contribuțiile aferente veniturilor pe care le obțin. Orice ban în plus, în era consumului excesiv, riscă să fie cheltuit, nicidecum să fie pus la ciorap. Asta înseamnă ca în momentul venirii scadenței mulți să nu aibă cu ce plăti.

Amenințări pentru patroni

PSD a spus că va promova un act normativ prin care îi va pedepsi cu închisoare pe cei care nu plătesc impozitele și taxele în 30 de zile. Această lege ar fi venit în tandem cu split TVA, care inițial era stabilită pentru toate firmele. S-a renunțat la această idee și s-a mers pe varianta doar pentru firmele aflate în insolvență și pentru cele care fac afaceri cu statul. Deocamdată, s-a amânat sperietoarea aceasta cu pușcăria. Situația este foarte complicată pentru companii, pentru că media plăților în economia românească este undeva la 120 de zile. Un producător de nasturi, de exemplu, vinde azi o cantitate X, dar vede banii de la beneficiar după trei-patru luni. În perioada asta, el trebuie să plătească angajații, să vireze banii din impozite către statul român și să facă achiziții de marfă și servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.