Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat recent un Ghid de bune practici în relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţi. În documentul citat, avocaţilor li se recomandă ca în sala de judecată să aibă un limbaj adecvat, coerent şi clar, fără gesturi de nervozitate sau exprimări ofensatoare. Nu în ultimul rând, ţinuta vestimentară trebuie să fie una decentă.
Ghidul de bune practici în relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţi, a fost publicat pe site-ul CSM şi tratează, printre altele, comunicarea avocatului atât în sala de şedinţe, cât şi cu procurorul în cursul urmăririi penale.
Modalitatea de exprimare a avocatului în sala de judecată, atât verbală, cât şi non-verbală, va reflecta profesionalism şi respect faţă de membrii completului de judecată, alţi avocaţi, procuror şi ceilalţi participanţi la proces, contribuind la asigurarea solemnităţii şedinţei de judecată, scrie în documentul lansat de CSM.
Potrivit acestuia, avocaţilor li se recomandă să aibă un limbaj adecvat interlocutorilor, coerent şi clar, inclusiv pentru asigurarea înregistrării cu acurateţe a şedinţei de judecată.
Totodată, avocaţii trebuie să evite gesturile şi atitudinile care trădează nervozitate, respectiv discuţiile cu alte persoane din sala de judecată.
Se recomandă ca avocatul să respecte ordinea cuvântului acordată de către preşedintele completului de judecată, evitând intervenţiile intempestive în discursul altor avocaţi, după caz, al procurorului sau al altor persoane, mai scrie în ghidul publicat de CSM.
În plus, avocaţilor li se face recomandarea să se abţină de la exprimări scrise sau orale ofensatoare faţă de magistraţi şi alţi participanţi procesuali. De asemenea, apărătorii nu trebuie să critice sau să comenteze la adresa magistratului.
Conform ghidului, avocatul poate contribui la o bună organizare şi desfăşurare a şedinţei de judecată prin implicarea sa responsabilă în stabilirea zilelor şi a orelor de strigare a cauzei, precum şi prin respectarea dispoziţiilor instanţei referitoare la cauzele în care sunt incidente motive de amânare fără discuţie, respectiv la luarea cu prioritate a unor cauze.
Discuţiile dintre avocat şi client în sala de judecată trebuie limitate la chestiunile care rezultă din dezbateri, avocatul având obligaţia de a explica persoanei pe care o asistă regulile de conduită specifice desfăşurării procedurilor judiciare, în afara sălii de judecată.
Documentul face referire şi la ţinuta vestimentară a avocatului. Astfel, aceasta trebuie să fie decentă şi adecvată solemnităţii şedinţei, implicând şi utilizarea robei potrivit regulilor statutare ale profesiei, aceasta urmând a fi îmbrăcată în exteriorul sălii de şedinţă.