Rapoarte îngrijorătoare pentru Obama

Potrivit unui raport al National Intelligence Council – organism care reuneşte specialişti din toate serviciile de informaţii americane – în următorii douăzeci de ani SUA şi-ar putea pierde statutul de putere dominantă, lumea se va confrunta cu o catastrofă de mediu, iar oamenii vor trăi cu spaima războiului nuclear. Raportul a fost pregătit de specialişti pentru noul preşedinte Obama, acesta fiind avertizat că îl aşteaptă un mandat greu şi cu foarte multe probleme de securitate naţională. Pe de altă parte, şi US-China Economic and Security Review Commission a întocmit un raport pentru noul preşedinte american, în care arată că SUA sunt vulnerabile în faţa experţilor chinezi în informatică.

Există însă şi alte avertismente care arată clar că raporturile de putere existente în acest moment în lume s-ar putea schimba dramatic în următorii 20 de ani, omenirea confruntându-se cu noi probleme. Potrivit unor estimări, în următorii ani grupările de crimă organizată din Rusia ar putea prelua conducerea unui guvern dintr-o ţară central sau est-europeană, pe când valul de terorism promovat de al-Qaeda s-ar reduce ca urmare a dezintegrării acestei organizaţii. În acelaşi timp, publicaţia britanică The Times avertizează că “Lumea viitorului apropiat va fi supusă unui risc ridicat de conflicte cu privire la resurse, inclusiv apă şi mâncare şi va fi bântuită de persistenţa statelor instabile şi a grupărilor teroriste care vor căpăta acces la armele nucleare.”

Pericolul chinez

Din perspectiva serviciilor de informaţii americane, China este percepută ca o potenţială ameninţare de către SUA. Chinezii au elaborat tehnici sofisticate de spionaj, încât pot penetra reţelele americane cele mai sensibile pentru a le sustrage informaţii confidenţiale. Într-un raport de 393 de pagini remis Congresului se arată: “China are în curs un program de cyber-spionaj care ţinteşte guvernul american şi computerele comerciale, iar China este atât de avansată şi stăpâneşte forme de cyber-război atât de avansate, încât SUA ar putea fi incapabile să le contracareze şi chiar să le repereze eforturile lor de penetrare.” Raportul mai arată şi faptul că piraţii informatici operează cu sprijinul direct al guvernului chinez. Potrivit aceluiaşi raport, în acest moment “există 250 de grupuri de piraţi informatici în China, grupuri care sunt tolerate şi, chiar, încurajate de guvern pentru a penetra şi perturba reţelele.”  Programul spaţial chinezesc este şi el văzut ca o ameninţare prin posibila sa dimensiune militară. “Chiar dacă programele spaţiale chinezeşti nu au un scop explicit militar, multe sisteme – comunicaţii, navigaţie, meteorologie, captări şi transmiteri de imagini – pot fi, prin natura lor, duale, adică- în acelaşi timp, civile şi militare.” Pus în faţa acestor probleme, rămâne de văzut cum va proceda noul preşedinte Barack Obama, cel care a anunţat că principala preocupare a mandatului său va fi aceea de a reface “imaginea SUA în lume.”

Anatolie VÂJEU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.