La intrebarea din titlul de mai sus trebuie de mai adaugat una. De ce se grabeste Kremlinul sa se pricopseasca rapid cu o misiune diplomatica la Tiraspol?

Infractiunea de santaj

Problema consulatului de la Tiraspol constituie, neindoios, un element constitutiv al infractiunii de santaj comisa de Rusia impotriva Republicii Moldova. E un secret al lui Polichinelle faptul ca un nou contract de livrare a gazelor n-a fost semnat, deoarece Kremlinul nu a obtinut deocamdata ceea ce isi doreste cel mai mult si anume: deschiderea unei reprezentante diplomatice in stanga Nistrului.

Ca sa-si atinga obiectivul mult ravnit, rusii cauta sa ne treaca prin furcile caudine ale unor constrangeri si presiuni sufocante. Plusand, ei cer Chisinaului deschiderea a inca unui consulat la Balti, invocand drepturile minoritatilor. Ne ameninta cu datoriile de miliarde ale regiunii separatiste. Cu armamentul greu de infanterie pe care il aduc de dupa muntii Ural etc.

Avand la indemana aceste instrumente de tortura politica, Dmitri Rogozin, pe durata ultimei sale vizite in Republica Moldova, s-a dat de ceasul mortii pentru a realiza ceea ce si-a pus in gand. A anulat pana si vizitele programate la Chisinau ale vicepresedintelui „Gazprom”-ului si ministrului rus al energeticii. S-a intalnit de doua ori cu premierul Filat. A lansat avertizari mai mult sau mai putin voalate pe Twitter etc.

Si cum Chisinaul n-a cedat, „reprezentantul special” al lui Putin pentru Transnistria a lasat sa se inteleaga la Bender ca pana la urma consulatul va fi deschis cu sau fara voia autoritatilor moldovene. Despre aceasta posibilitate mass-media rusa scrie deja ca despre un lucru ce se intelege de la sine.

De ce atata incrancenare? De unde si pana unde atata nerabdare?

Ii frige pamantul Transnistriei sub talpi

Moscova are stringenta nevoie de o misiune diplomatica la Tiraspol prin care ar putea sa dirijeze afacerile „Nistreniei” nemijlocit de la fata locului. Sa forteze acordarea cetateniei ruse. Sa controleze indeaproape administratia de la Tiraspol, „pacificatorii” rusi, armata locala, KGB-ul lui Finaghin si, nu in ultimul rand, fondurile alocate de la bugetul Rusiei.

Dar inainte de toate, pe rusi ii frige pamantul Transnistriei sub talpi. Ei isi doresc un consulat pentru a-si legitima prezenta in regiunea secesionista. Astazi, sederea lor acolo este ilegala. Mai intai, in baza summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 care a cerut evacuarea trupelor ruse. Mai apoi, din cauza celor doua verdicte ale Curtii Europene a Drepturilor Omului care condamna Moscova pentru ocupatia Transnistriei.

Vor un coridor legal spre Tiraspol

O misiune diplomatica in stanga Nistrului i-ar da posibilitate Rusiei sa aiba asigurat un coridor legal spre Tiraspol. La ora actuala, acesta lipseste si Putin trebuie sa se milogeasca in fata lui Ianukovici ca ucrainenii sa le ofere cai de acces spre contingentul militar rus de la Nistru.

Toate aceste planuri bonapartiste ascund intentiile Moscovei de a-si perpetua si de a-si legitima prezenta in stanga Nistrului, indiferent de evolutiile politice de pe malul drept. Si pentru ca ultimul voiaj al lui Rogozin a esuat in cel mai lamentabil mod posibil, rusii vor pune in aplicare, dupa toate probabilitatile, ceea ce ei numesc „planul B”.

Cu alte cuvinte, vor purcede la recunoasterea latenta a autoproclamatei republici nistrene, fapt ce va pregati terenul pentru o recunoastere oficiala. Totul va porni de la deschiderea unei misiuni diplomatice la Tiraspol fara asentimentul Chisinaului.

Calul troian ascunde agenti consulari

Putin se va folosi de statutul lui Dmitri Rogozin de reprezentant special al presedintelui Federatiei Ruse pentru Transnistria. De altfel, chiar inventarea acestei functii a fost o stratagema cu bataie lunga. O capcana diplomatica. Moscova stia din capul locului ca se va ajunge aici.

La Tiraspol, asa-zisa Reprezentanta speciala a presedintelui Federatiei Ruse, care in fond exista deja, va capata atributii de misiune consulara din care vor face parte mai multi agenti diplomatici. Acestia, sub pretextul apararii intereselor juridice, politice si economice ale Rusiei, dar si a cetatenilor sai din regiune, vor calari „Nistrenia” sub acoperire legala.

Si cum Chisinaul nu a insistat asupra caracterului profund sfidator si abuziv al postului de reprezentant special cu care a fost investit Rogozin si nu a cerut desfiintarea lui, acum aceasta miopie politica se intoarce impotriva noastra. Trecand cu vederea instituirea unui grad diplomatic de-a dreptul halucinant, oficialitatile moldovene au acceptat tacit, de fapt, o relatie de vasalitate cu Rusia.

La adapostul functiei sale de reprezentant special pentru Transnistria, Rogozin a infiltrat la Tiraspol un fel de cal troian din al carui pantece coboara acum intrusi cu statut legal de atasati consulari. Noi insine le-am permis rusilor sa-si creasca unghia pe care ei ne-o pun acum in gat.
RGNPRESS.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.