Explozia care a avut loc în Rusia în urma testării unei rachete nucleare a ucis șapte persoane. Mai mult decât atât, noul „Cernobîl„ ar putea să producă efecte și asupra țărilor învecinate din Europa, datorită nivelului crescut de radiații emis în urma incidentului. Autoritățile ruse însă, mușamalizează situația evitând să dea declarații oficiale asupra evenimentului.

Explozia a avut loc în zona de teste Nionoksa, situată lângă Marea Albă, iar autoritățile locale au raportat o creștere a nivelului general de radiații în urma incidentului. Cu toate că autoritățile rusești declară că „explozia a avut loc în timpul testării unui sistem de propulsie lichidă cu sursă de energie izotopică la o facilitate militară din regiunea Arkhangelsk”, serviciile secrete din SUA presupun că explozia ar fi fost un test ratat al rachetei rusești SSC-X-9 Skyfall, care e încă în dezvoltare.

În urma accidentului, Ministerul Apărării din Rusia a susținut că în atmosferă nu au ajuns substanţe chimice periculoase şi că nivelurile de radiaţie sunt neschimbate. Cu toate acestea, locuitorii zonelor învecinate au început să își cumpere pastile de iod pentru a reduce efectele expunerii la radiaţie după accident iar presa din Rusia scrie că nivelul de radiaţii este de 20 de ori mai mare decât cel normal la circa 30 km de locul faptei.

Această lipsă de informare din partea autorităților ruse, care au încercat să ascndă cât ma mult posibil cauzele și totodată consecințele acestui eveniment, au produs și ulterioare urmări. Angajaţii spitalului la care au fost duşi răniţii au susținut că nimeni nu i-a anunţat că aceştia erau iradiaţi, iar astfel au fost luate măsuri speciale de siguranţă, care au cauzat contaminarea și a unui medic care era de garda la momentul respectiv.

Reacțiile autorităților din România

După această explozie au apărut temeri legate de riscurile la care sunt expuse țările din Europa, la fel cum s-a întâmplat în urma dezastrului de la Cernobîl. În acest sens, autoritățile din România s-au mobilizat cu scopul de-a identifica situația reală a teritoriului nostru. În urma măsurătorilor făcute deasupra Europei, prin programul Comisiei Europene REMon, s-a dovedit faptul că nivelul radioactivității este redus deasupra României, la fel ca, de altfel, deasupra întregii Europe. Analiza se bazează pe stații de monitorizare independente, iar nivelul de radioactivitate din România se înscrie în intervalul 100-200 nano-Sieverts. Nivelul este foarte scăzut. Alerta începe de la valori între zece și o mie de ori mai mari.

Rezultatul analizei care atestă nivelul foarte scăzut al radiațiilor de pe teritoriul României, a fost confirmat de către Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, într-o conferinţă de presă. Întrebat fiind, dacă a primit vreo informare în legătură cu incidentul din Rusia, acesta a afirmat că: „Nu am primit niciun fel de informare decât cea de publică. Este un incident militar. Aşa cum a arătat şi CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare – n.r.) nu există o creştere a nivelului de radiaţii. Nici noi, la Cernavodă, unde monitorizăm aceste emisii, nu am sesizat o creştere a nivelului de radiaţii”.

Mai mult decât atât și Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare, susține că valorile radioactivității măsurate în mai multe orașe din România sunt sub limitele inferioare: „Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli pe metru cub şi de alarmare de 200 becquereli pe metru cub, nu au depăşit 5 becquereli (n.r. – unitate de măsură pentru radioactivitate) pe metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli pe metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli pe metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României”.

„Facem analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice posibilă modificare a nivelului de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli cât şi în depuneri fixe şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma şi urmărim şi măsurătorile paralele care se fac în zona centralei de la Cernavodă de staţiile de la Constanţa, Slobozia şi Călăraşi, precum şi zona de influenţă a centralei de la Kozlodui, staţiile de la Bechet, Zimnicea, Craiova şi Drobeta Turnu Severin”, a mai spus preşedintele CNCAN.

Cu toate acestea, îngrijorarea încă nu a luat sfârșit și în continuare se vor face analize și evaluări la nivel European, pentru a putea garanta cetățenilor o siguranță totală: „Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României” a concluzionat Rodin Traicu.

Ce spune Vladimir Putin despre eveniment

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a sesizat și el în urma evenimentului, asigurând cetățenii și statele învecinate prin declarația sa că „Nu există niciun risc şi nicio creştere a nivelului de radiaţii. Am trimis experți la fața locului și ei controlează situația”. Totodată, întrebat despre cum comentează situația victimelor incidentului, președintele a declarat că cei răniţi şi cei uciși vor primi medalii din partea statului rus.

Oficialităţile ruse au făcut declaraţii contradictorii și încă oferă informații sumare pe marginea exploziei fapt care a dus laamintirea accidentului nuclear de Cernobîl (16 aprilie 1986) fiind proaspăt în ochii comunităţii internaţionale mai ales după difuzarea, anul acesta, a serialului de succes cu acelaşi nume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.