Deputatul de Cluj, Adrian Gurzău, audiat în cursul nopţii dintre 26 septembrie şi 27 septembrie la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Parlamentarul a intrat în vizorul procurorilor în dosarul Carpatica. Gurzău este acuzat de DNA de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 270.000 de euro pentru a facilita numirea Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Carpatica Asig. După ce a petrecut luni seara câteva ore bune la sediul DNA, deputatul Adrian Gurzău a primit o veste proastă. Procurorii DNA au cerut Parlamentului, respectiv Camerei Deputaţilor, din care face parte politicianul, încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive. Ce părere au deputaţii clujeni legat de acest caz?

 

Gurzău este acuzat de trafic de influenţă, după ce procurorii ar fi strâns probe, conform cărora în urmă cu mai bine de un an de zile ar fi protejat interesele celei care a ocupat ultima dată funcţia de preşedinte al societăţii Carpatica SA. În schimb, ar fi primit la nivelul unei firme pe care o controla un contract de sute de mii de euro.

Gurzău s-a arătat consternat de faptul că este vizat de suspiciuni de corupţie şi afirmă că nu a făcut altceva decât să discute cu nişte persoane, fără să-şi asume că ar fi comis vreo infracţiune.

 

De ce i-a fost frică, nu a scăpat!

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis marţi, 27 septembrie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) cererea şi referatul pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă în dosarul Carpatica Asig.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA a transmis (…) cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Cererea procurorilor anticorupţie are în vedere faptul că (…) s-a emis ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de Adrian Gurzău”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, în dosar există date şi probe din care rezultă că deputatul Gurzău ar fi comis fapte de corupţie.

„În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi, începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar”, se arată în comunicat.

 

Şpaga, un contract de 270.000 de euro

Conform sursei citate, contractul respectiv a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu Angela Toncescu. Contractul avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relaţii cu clienţii, info-line, contact center vânzare şi marketing, pe o durată minimă de cinci ani.

„Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA”, se menţionează în comunicatul DNA.

În schimbul acestor promisiuni şi al încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta ar fi constat în influenţarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Angela Toncescu, Dan Hosu şi Ion-Sorin Tatu. Cei trei au fost prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar a fost audiat, ca martor, şi directorul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, Cristian Roşu. Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată în aprilie 2014, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită. Anul acesta a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei. Apoi, ASF a decis declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii. Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel la 6 ani şi jumătate de închisoare.

 

Gurzău încasa peste 10.000 euro pe lună de la Carpatica Asig prin firma nevestei

Consoarta deputatului Adrian Gurzău, Cecilia Petrovan, deţine WSC-invest, firmă ce are activităţi ale centrelor de intermediere telefonică, call center pentru Carpatica Asig cu sediul în Cluj-Napoca pe strada Agricultorilor 1 la parter, unde geamurile sunt opace.

Potrivit surselor, contractul s-a făcut prin presiuni şi ameninţări din partea deputatului la adresa lui Cristian Roşu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Contractul, de un an şi câteva luni, este unul supraevaluat de 10.000 euro pe lună, aşa se justifică aproape 120.000 de euro.

Call-center-ul soţiei lui Gurzău, WSC-invest, a avut o cifră de afaceri în 2014 de 167.000 lei şi un profit de 94.402 lei, iar în 2015 o cifră de afaceri de 526 077 lei şi profit de 7.566. Menţionăm că în 2015 firma avea o datorie de peste 1.000.000 de lei.

cecilia-petrovan

 

Cererea DNA de arestare preventivă a deputatului intră la vot în plenul Camerei Deputaţilor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor are termen până luni, 3 octombrie să întocmească raportul privind cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, iar votul va fi marţi, 4 octombrie în plen.

Până când comisia juridică va da raportul consultativ asupra solicitării, Gurzău poate veni să îşi consulte dosarul aflat la biroul comisiei, care are 12 volume a câte 250 de pagini.

Gurzău ar urma să fie audiat în comisie. El îşi va putea să îşi susţină punctul de vedere şi marţi, în faţa plenului.

 

Cum vor vota deputaţii clujeni

radu-zlati

I-am contactat telefonic pe câţiva dintre deputaţii clujeni pentru a afla cum vor vota marţi, în plen asupra cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă pe numele deputatului PMP Adrian Gurzău.

Aşadar, deputatul PNL Radu Zlati a vorbit despre cazul lui Adrian Gurzău şi spune că va vota pentru ridicarea imunităţii acestuia

”Cazul nu-l cunosc numai din presă, inclusiv din cea locală. Indiferent de ce informaţii aş avea despre caz, Partidul Naţional Liberal are o politică în vederea imunităţii, aşa că eu voi vota, la vedere dacă se poate fără a fi discuţii, ridicarea imunităţii deputatului Adrian Gurzău”.

Cornel Itu, deputat PSD Cluj, spune că: ”Justiţia trebuie să facă dreptate. Dacă Gurzău e nevinovat, m-aş bucura pentru el, dacă e vinovat, suportă consecinţele”.

Adrian Oros, deputatul PNL a declarat că: ”Niciodată nu m-am împotrivit instituţiilor pentru nicio solicitare de acest gen. Instituţia statului să-şi facă datoria, să-şi vadă fiecare de atribuţiile ce li se cuvin. Nu cred că parlamentarii sunt cei care trebuie să aibă un cuvânt decisiv în cazul lui Gurzău”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.