În Parlament, a ajuns de mai bine de 3 ani proiectul legii privind vaccinarea persoanelor din România. Acest proiect a fost aprobat de Guvern pe data de 9 august 2017 iar ziua următoare a ajuns în Parlament trecând de Senat pe data de 23 octombrie a aceluiași an. De atunci și până în ziua de azi, acest proiect a stat la propriu în Camera Deputaților.

De menționat este faptul că, obligativitatea vaccinării precizată în acest proiect, nu face referire și la vaccinarea împotriva Covid-19, care este bineînțeles voluntară. Acest fapt, a fost confirmat și de Primul Ministru Florin Cîțu „este o lege care este în Parlament de trei ani. Nu are nicio legătură cu vaccinarea, campania de vaccinare pe care o avem acum. Este un proiect în Parlamentul României, acel document este un copy-paste… (…) Nu are nicio legătură cu ce se întâmplă. L-am văzut şi pe secretarul de stat Raed Arafat care a spus foarte clar şi o spun şi eu, campania de vaccinare împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie. Nu se pune aşa ceva în discuţie”.

Mai exact, in situațiile epidemiologie speciale, cum este cazul pandemiei actuale, se pot lua alte măsuri la propunerea ministrului sănătății, a Organizației Mondiale a Sănătății sau Grupului Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare.

Conținutul proiectului de lege trecut de Senat

Conform textului proiectului, este vorba de “reglementarea activității de vaccinare a copiilor și adulților, pe durata vieții, în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinarea populației”.

În art.6, este menționat faptul că este obligatorie vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare aprobat de instituțiile abilitate.

Conform CNV, în primul an al copilului în maternitate se face vaccinul hepatitic B (în primele 24 de ore) și cel de tip Calmette Guerrin (2-7 zile după naștere). Tot în primul an, la medicul de familie se administrează un total de 7 vaccinuri, pneumococic și hexavalent în câte două doze, iar la un an este administrată prima doză împotriva “bolilor copilăriei”, adică rujeolă, rubeolă etc.

Cea de-a doua doză se administrează tot la medicul de familie în jurul vârstei de 5-7 ani. Tot în aceeași perioadă este administrată și prima doză a vaccinului poliomielitic, împotriva difteriei și tusei convulsive, a doua doză este administrată peste 2 ani iar la 14 ani varianta pentru adulți.

Cine este responsabil pentru prezentarea minorilor la centrele de vaccinare?

Părinții sau reprezentanții legali sunt responsabili pentru prezentarea minorilor la centrele de vaccinare, tot aceștia pot decide în scris dacă sunt sau nu de acord cu vaccinarea obligatprie. Există și excepții în acest caz atunci când părinții dețin o contraindicație definitivă și certificată la un anumit vaccin sau la toate, din partea Direcției de Sănătate Publică.

În momentul înscrierii într-o colectivitate a minorului cum ar fi grădinița sau școala, instituția respectivă are obligativitatea solicitării părinților o adeverință eliberată de către medicul de familie, prin care să se ateste vaccinarea sau nevaccinarea. În cazul nevaccinării, părinții trebuie să prezinte calendarul de recuperare a vaccinurilor până la începerea școlii. Dacă aceste măsuri nu sunt aplicate în termen de un an, comisia de vaccinare are obligația înștiințării Inspectoratului Școlar. Astfel părinții au obligativitatea de a merge la ședințe de consiliere și informare cu privire la necesitatea vaccinării copiilor.

Se pot aplica de la avertismente până la amenzi de 10.000 de lei

În proiectul de lege, există și mai multe sancțiuni contravenționale care pot fi constatate și aplicate de către inspectorii sanitari de stat și de către asistenții acestora din cadrul DSP. Părinții care refuză vaccinarea trebuie să se informeze. Părinții care refuză vaccinarea copiilor vor trebui să meargă la informări pe tema vaccinării.

Părinții care refuză de mai multe ori să meargă la consiliere vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei. Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Decizia va aparține Comisiei de vaccinare din județul respectiv. Autoritățile locale riscă și ele amenzi dacă nu vor asigura consilierea părinților care refuză vaccinarea – prin medicii de familie, medicii școlari, medicii din Direcțiile de Sănătate Publică. Chiar dacă nu prevede obligativitatea, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

Cum vor vota deputații clujeni vaccinarea obligatorie?

Mișcarea antivaccinare din România este una dintre cele mai vocale din Europa, a bătut monedă în ultima vreme strict pe vaccinarea obligatorie, omițând mențiunea că, persoanele sau părinții pot refuza în scris acest fapt. Mai multe amendamente au fost propuse în discuție cu privire la acest proiect, cele mai importante dintre acestea fiind schimbarea vaccinării “obligatorie” cu  “opțională”.

În acest moment, proiectul încă mai așteaptă avizul de la câteva Comisii din Camera Deputaților și apoi votul în plen. Având în vedere că urmează după peste trei ani să ajungă în plen pentru a fi supus votului deputaților, au fost contactați reprezentanții Clujului în legislativ. Dintre aceștia, au răspuns solicitărilor noastre următorii aleși, astfel:

Deputatul UDMR, Csoma Botond, ne-a transmis “voi vota în urma raportului Comisiei de specialitate, nu sunt specialist în domeniul acesta ca să mă pot pronunța acum, eu sunt jurist de meserie”.

Deputatul AUR, Coleșa Ilie “orice act medical trebuie liber consimțit

Coleșa Ilie, nu va vota acest proiect de lege deoarece îngrădește libertatea cetățenilor, acesta a mai adăugat “unul dintre pilonii, valorile principale după care ne conducem este Libertatea. Nu pot vota decât împotriva unui proiect de lege care va prevede vaccinarea obligatorie. Atenție, nu ne poziționăm contra vaccinării, ca act medical, ci împotriva obligativității. Orice act medical trebuie liber consimțit și nu trebuie să genereze condiționări”.

Moldovan Sorin Dan “pentru copii suntem de acord cu măsura obligativității

Deputatul liberal ne-a comunicat, că este de acord cu acest proiect de lege dar nu în totalitate, va primi votul său în urma unui amendament. Acesta ne-a transmis următoarele “pentru copii suntem de acord cu măsura obligativității, dar în ceea ce privește adulții vom depune un amendament pentru eliminarea acestei condiții, cel mai probabil Partidul Național Liberal va depunde acest amendament în plen”.

Băltărețu Viorel „nu cunoaștem forma finală..(…)..îmi e greu să spun acum dacă o să îl votez sau nu”

Deputatul PLUS este pro vaccinare împotriva eradicării bolilor, acesta a mai adăugat „subiectul vaccinării a creat multe dezbateri în societate. Având în vedere faptul că nu cunoaștem forma finală a proiectului ce se va supune votului (proiectul de lege de care vorbiți urmează să fie amendat în Parlament), îmi este greu să spun acum dacă o sa îl votez sau nu. Sunt unul dintre cei care recunosc valoarea vaccinării în eradicarea bolilor, dar, în același timp, sunt un susținător al drepturilor omului și al libertății personale de decizie.

Evenimentele globale ce au avut loc în zona sanitară în ultima perioadă sunt un prilej de a analiza în profunzime fenomenul vaccinării. Cred că se pot găsi formule clare în lege, astfel încât să nu fie afectat scopul final – acela de a eradica o boală -, dar, totodată, să fie respectate și drepturile cetățenilor”.

Emanuel Ungureanu „dorim obligativitatea informării cu privire la vaccinare, nu obligativitatea vaccinării”

A fost contactat și fostul deputat clujean, Emanuel Ungureanu, acesta a fost vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie atunci când legea a ajuns în Camera Deputaților, în actualul mandat acesta este doar membru al Comisiei menționate. Deputatul a transmis următoarele „este foarte important să nu se facă confuzie, legea vaccinării este în dezbatere de 3 ani, în forma aceasta a venit de la Senat pe când președinte era Lazslo Attila atunci când PSD și UDMR formau majoritatea. Nouă ne-a venit o formă a legii cu obligativitatea vaccinării, am depus un amendament prin care dorim obligativitatea informării cu privirea la vaccinare, practic obligativitatea se referă la cunoașterea și consilierea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la beneficiile vaccinării”. Întrebat dacă contravențiile rămân în vigoare, acesta ne-a confirmat că „da”, precum și faptul că majoritatea parlamentarilor sunt de acord cu forma modificată a proiectului de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.