Doi dintre foștii primari ai localității Florești, Horia Șulea și Ioachim Vancea, încearcă să scape de acuzațiile penale prin intermediul unei proceduri juridice denumită recurs în casație

Ei s-au adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție prin acțiunea de recurs în casație. Cei doi au fost condamnați definitiv în aprilie 2021, alături de lorin Zanc, directorul tehnic, la câte trei ani de închisoare cu suspendare. 

Ulterior deciziei definitive, inculpații s-au adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu speranța că vor scăpa de condamnarea penală. 

Contactat telefonic, avocatul Radu Chiriță, cel care îl reprezintă pe fostul edil – Horia Șulea susține că acțiunea are ca scop constatarea că actele materiale de la dosar nu au legătură cu Codul Penal. 

„În principiu, am încercat să arătăm că faptele descrise la dosar nu sunt infracțiuni, ci țin de abateri care puteau fi sancționate prin contravenții”, a explicat avocatul. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas ieri, 12 ianuarie, în pronunțare. Dacă recursul în casație este admis, cei doi foști primari scapă de condamnările penale, arată ziardecluj.ro

Horia Şulea, în calitatea sa de primar, a fost acuzat de procurori ca şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de deszăpezire a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale. De același tip de infracțiune sunt acuzați Ioachim Vancea și Zanc Florin. 

“Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că în perioada 2010-2013, inculpaţii Vancea Ioachim şi Şulea Horia, primari ai comunei Floreşti, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pe care le aveau în calitate de ordonatori de credite şi coordonatori/organizatori ai serviciului de salubrizare prin efectuarea unor plăţi nelegale către SC Vaserg G SRL, SC VSG Construcţii SRL şi Lukacom Invest SRL. Astfel, s-a reţinut în esenţă că plăţile au fost nelegale întrucât serviciile de curăţenie stradală efectuate în anii 2010, 2012 şi 2013 au fost plătite deşi nu existau angajamente legale (contracte de achiziţie) care să stea la baza efectuării plăţilor; plăţile efectuate pentru deszăpezirea efectuată în cursul lunii decembrie 2012 au fost efectuate în baza unui contract încheiat la finalul anului 2011 (valabil pentru întreaga perioadă a anului 2012), deşi valorea acestuia fusese depăşită încă din momentul efectuării plăţilor pentru deszăpezirea din perioada ianuarie-martie 2012; plăţile efectuate pentru servicii de deszăpezire în perioada ianuarie-februarie 2013 nu au avut la bază un angajament legal, lipsind contractele de achiziţie a acestor servicii; serviciile au fost prestate şi plătite, deşi nu au fost emise, în prealabil hotărâri ale Consiliului Local Floreşti prin care să se aprobe”. Delegarea gestiunii serviciilor către societăţile care au prestart salubrizarea sau tarifele practicate, care au fost supraestimate. Inculpatul Vancea Ioachim a beneficiat şi de sprijinul inculpatului Zanc Florin, în momentul atribuirii contractelor de deszăpezire aferente anilor 2011 şi 2012, acesta din urmă, funcţionar în cadrul Compartimentului Achiziţii, întocmind şi asumându-şi sub semnătură contractile, deşi nu se urmase o procedură de achiziţie public, iar menţiunile din contracte referitoare la caiete de sarcini, oferte sau documentaţii tehnice erau pur formale, în fapt nefiind făcut care să asigure atribuirea contractelor în condiţii de legalitate”, se arată în rechizitoriu.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here