Sărbătoarea iubirii la români, Dragobetele, a fost zi nefastă pentru căsnicia PSD-PNL. Familia USL a ales să se destrame, iar pretenţiile liberalilor i-au împins pe social-democraţi înapoi în braţele eternei amante, UDMR. Progeniturile clujene ale fostei coaliţii aleg însă, cel puţin la nivel declarativ, să nu ia parte la partajul politic. Liderii PSD şi PNL de la Cluj s-au dat peste cap, în faţa presei, să-şi reafirme rudenia politică. Până şi democrat-liberalii par să creadă în această fraternitate, caracterizată de Emil Boc drept una solidă.

 

După ce Crin Antonescu şi Victor Ponta au început să se bălăcărească în public, spre deliciul vecinilor de la Cotroceni, în restul ţării tensiunile dintre liberali şi social-democraţi au dat pe dinafară, iar capete de mici şefuţi de la judeţe au început să zboare ca floricelele, încinse de flacăra conflictului politic. La Argeş, de exemplu, prefectul a semnat decretul de revocare din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a lui Constantin Nicolescu, preşedinte al filialei judeţene a PSD. Pentru că prefectul Cristian Soare, oricât de apolitic se declară, a ajuns în fruntea Prefecturii pe filieră liberală. Apoi au început tăierile de secretari de stat, şefi de agenţii, chiar şi de lideri de filiale ale partidelor. În acest context, la Cluj, unde tensiunile din cadrul alianţei erau la ordinea zilei, mai ales la nivelurile mai modeste ale instituţiilor, presa deja amuşina sânge. Se făceau calcule privind majorităţile în forurile locale şi judeţene, se bănuia că maghiarii vor trăda şi de-o parte, şi de alta, cum s-a întâmplat după alegerile locale. În schimb, liberalii şi social-democraţii clujeni au ieşit în arenă nu pentru a-şi da în cap unii altora, ci pentru a-şi reafirma relaţiile de prietenie.

 

Lăpuşan + Uioreanu = LOVE

Săptămâna trecută preşedintele PSD Cluj, dar şi cel al PNL Cluj, au anunţat că nu se despart. „Delegaţia Permanentă a PNL a decis ieşirea de la guvernare, dar a lăsat libertate organizaţiilor judeţene, singurele care decid dacă şi unde este cazul să se facă noi alianţe politice. Deocamdată, la Cluj nu s-a pus problema ruperii USL, nici nu mă gândesc la altă combinaţie politică decât cea actuală, eu sper că nu va fi cazul. Am câştigat Consiliul Judeţean, dar şi primăriile din judeţ în baza unor proiecte, acestea află în diferite faze, este obligatoriu să le continuăm. Am un program la nivel judeţean şi ceea s-a întâmplat  la Bucureşti nu înseamnă neapărat că trebuie să se schimbe alianţele la nivel de Cluj. Pentru mine e important să continuăm proiectele cuprinse în programul pe care l-am avut împreună în cadrul USL, program pentru care electoratul ne-a votat în 2012 şi eu zic că trebuie dus la îndeplinire”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele filialei judeţene a PNL.

 

Şi Boc crede în iubire

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a recitat aceleaşi versuri. ”Dorim să păstrăm majoritatea de la Consiliul Judeţean Cluj. Am câştigat împreună cu PNL şi vrem să continuăm proiectele asumate”, reiterând că nici la nivelul deconcentratelor nu doreşte o schimbare a liberalilor. În cadrul unei conferinţe de presă, comentând pe tema ruperii alianţei de guvernare USL şi a efectelor sale în teritoriu, primarul Emil Boc a declarat că, după părerea sa, colaborarea dintre liberalii şi social-democraţii clujeni este una solidă. Edilul a declarat că deşi Uniunea Democrată Maghiară din România a intrat la guvernare cu PSD, maghiarii clujeni sunt parteneri vechi ai administraţiei democrat-liberale, alături de care, aţi ghicit, trebuie să continue proiectele început împreună pentru binele clujenilor. Americanii au o vorbă referitoare la divorţurile eşuate – „stay together for the kids” (să rămânem împreună de dragul copiilor) – iar la Cluj, dacă nu de dragul clujenilor, alianţele politice între aleşii locali rămân în picioare măcar de dragul „proiectelor începute împreună”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here