Gazeta de Cluj vă prezintă culisele afacerilor care se derulează în spatele SC CH Transbeton Construcţii, una dintre cele mai mari firme de construcţii din Cluj-Napoca, patronată, până de curând, de “tandemul” imobiliar Chimu Căpuşan-Marian Hulea. Cei doi afacerişti s-au despărţit, încercând să se faulteze reciproc, lucrurile ajungând până într-acolo încât Căpuşan era să piardă, în favoarea fostului partener de afaceri, sediul agenţiei imobiliare Nobila Casa, de pe strada Republicii. De “tandemul” Căpuşan-Hulea se leagă o serie de afaceri cu “cântec” pe care ziarul nostru le-a semnalat de fiecare dată.

Ştefan Trandafir

Chiar dacă sunt vechi parteneri de afaceri, Marian Hulea a decis să renunţe la jumătate din acţiunile firmei CH Transbeton Construcţii în favoarea lui Chimu Căpuşan. Contractul de vânzare-cumpărare s-a încheiat în mai 2008, iar, pentru jumătate din această societate de construcţii, Căpuşan s-a obligat să îi plătească lui Hulea 1,2 milioane de euro. Ca în orice afacere, Chimu Căpuşan s-a obligat ca, dacă nu se achită de această sumă, să fie executat cu un imobil deţinut de el pe strada Republicii 28, unde îşi sediul şi agenţia imobiliară Nobila Casa, afacere controlată de familia Căpuşan. Însă, cum criza nu iartă pe nimeni, Chimu Căpuşan nu s-a mai putut onora, conform contractului, de plata acestei sume, astfel că Marian Hulea a încercat să execute ipoteca aflată pe sediul agenţiei imobiliare Nobila Casa. Totul a culminat cu un proces, care, ca în majoritatea afacerilor cu “cântec”, s-a stins de la sine pentru că cel care a depus plângerea, Chimu Căpuşan, a şi retras-o.
În baza contractului 1099/20 mai 2008, Chimu şi Bogdan (fiul, n.red) Căpuşan au încheiat cu Maria Hulea un contract prin care cel din urmă le ceda celor câte 25% din acţiunile pe care el deţinea în cadrul SC CH Transbeton Construcţii. Preţul pentru această tranzacţie a fost de 1,2 milioane de euro, sumă pe care cei doi Căpuşan s-au obligat să o plătească eşalonat (192.000 de euro la semnarea contractului, 100.000 de euro până la 30 iulie 2008, 100.000 de euro până la 30 decembrie 2008, 308.000 de euro până 30 iunie 2009 şi 500.000 de euro de la data încheierii contractului până la sfârşitul lunii iunie 2009). De asemenea, în baza aceluiaşi contract, s-a stabilit ca garanţia acestor plăţi să fie instituită în baza unei ipoteci pusă pe imobilul de pe strada Republicii 28, casă aflată în proprietatea familiei Căpuşan, unde se află sediul agenţiei imobiliare Nobila Casa, afacere patronată tot de familia Căpuşan.

Execuţie între amici

Cu aproape două săptămâni înainte de termenul limită de plată, Căpuşan îi achitase peste 700.000 de euro din suma totală a contractului, dar, conform unor informaţii, Hulea primise o serie de semnale că nu va mai primi şi restul sumei. Astfel că, în 18 iunie 2009, Marian Hulea si Chimu&Bogdan Căpuşan parafează un act adiţional la contractul de vânzare a acţiunilor CH Transbeton Construcţii în care se stipulează sumele plătite până la acea dată, sumele rămase plătit, iar în acest act adiţional sunt strecurate două articole menite să îl forţeze pe Căpuşan să achite şi restul sumei de aproape 500.000 de euro în circa două săptămâni.
“Neplata la termen sau în cuantumul stabilit a vreunei rate atrage în sarcina debitorilor (familia Căpuşan, n.red) obligaţia platei a unei dobânzi de 5% pe an”, arată unul dintre dintre articolele actului adiţional. Cel de-al doilea articol îi dă mână liberă lui Hulea să îşi execute fostul partener de afaceri.
“Neplata a trei rate consecutiv dă dreptul creditorului (Marian Hulea, n.red), dar fără a fi obligat a o face, să treacă la executarea ipotecii de rang I instituită asupra imobilului de pe strada Republicii nr. 28”, arată cel de-al doilea articol al actului adiţional pe care Hulea a şi încercat să îl pună în aplicare la sfârşitul anului trecut.
Conform cererii prin care Chimu Căpuşan şi fiul lui, Bogdan, l-au chemat în judecată pe Marian Hulea se arată că “în pofida înţelegerilor părţilor sub acest aspect, prin notificarea 1123/10.11.2009 trimisă prin executor, pârâtul (Marian Hulea, n.red.) pretinde că avem restante trei rate consecutive, ceea ce ar atrage executarea ipotecii. Pârâtul pare să ignore plăţile parţiale făcute şi să nu recunoască efectul acestora. Poziţia cinică a pârâtului este în ton cu atitudinea acestuia de după semnarea actului de cesiune, în sensul că în prezent suntem în efectuarea demersurilor de recuperare a unor bunuri pe care pârâtul pur şi simplu le-a luat cu el”, arată documentul semnat de Chimu Căpuşan şi fiul lui, Bogdan. Cu toate acestea, chiar dacă Marian Hulea i-a părut vechiului său prieten şi partener de afaceri “cinic”, la începutul lui martie, cei doi Căpuşan înaintează o cerere de renunţare la judecată fără nicio explicaţie.

Familia imobiliară

Cazurile în care a fost implicat constructorului Chimu Căpuşan au fost prezentat pe larg în Gazeta de Cluj. În articolele anteriorare, reporterii nostri au arătat modul în care atât Căpuşan, cât şi Hulea, au dezvoltat în Cluj un mod de aconstrui extrem de interesant: construcţie în regie proprie, fapt care a dus până acum la neplata unor taxe către stat. Cei doi fosti parteneri de afaceri ridicau imobile de peste trei etaje, fără să înregistreze lucrarea prin nicio firmă, de cele mai multe ori la rubrica beneficiari de pe plăcuţele de şantier apărând numele lui Căpuşan, adică persoana fizică. În mod normal, în cazul în care o persoana juridică vinde un imobil, ea are de plătit o serie de taxe către stat, cum ar fi impozitul pe profit (16%) sau impozitul care se plăteşte la ridicarea dividendelor (10%). Dacă, însă, beneficiarul unor lucrări este o persoană fizică, iar aceasta vinde mai departe imobilele respective, ea nu va mai plăti aceste impozite către bugetul de stat. Astfel, se realizează o “economie” substanţială, în fapt o eludare a plăţilor de impozite către buget. În aceste condiţii se explică şi motivul pentru care Chimu Capuşan şi familia au preferat, de multe ori, să construiască în nume propriu. În sprijinul acestor afirmaţii, poate fi menţionat un episod petrecut la începutul lunii octombrie a anului 2005 în cadrul şedinţei Consiliului Local Cluj-Napoca. Atunci, consilierii puterii au votat un proiect de hotărâre privind modificarea unei hotărâri privind regimul de înălţime al imobilului de pe strada Eremia Grigorescu nr. 126, având ca beneficiar firma SC Chim&Mar Construcţii, firma lui Chimu Căpuşan. Proiectul a fost votat într-o debandadă totală, într-un moment în care consilierii PSD se ridicau să iasă în pauză. Culmea este că proiectul a “trecut” cu unanimitate de voturi. Familia Căpuşan a mai construit şi în cartierul Andrei Mureşanu, pe strada Trifoiului, nouă blocuri. Potrivit datelor care erau înscrise pe panoul de şantier, beneficiarii construcţiilor au fost Chimu Căpuşan, soţia Anica şi fiul Sergiu Bogdan Căpuşan. Blocurile erau construite de SC CH Transbeton şi vândute prin intermediul Nobila Casa, cele două firme ale familiei Căpuşan, care asigură profit de 100% familiei imobiliare a Clujului.

Chimu Căpuşan nu are probleme doar cu vechii parteneri de afaceri, ci şi cu cei făcuţi relativ recent. Asociaţii săi italieni, împreună cu care a construit blocurile din ansamblul imobiliar “Bonjour Residence” l-au dat în judecată pe Chimu cerându-i 632.836 de lei. În replică, afaceristul clujean le cere italienilor o sumă aproape dublă. Conform documentelor depuse la acest dosar, italienii din SC Mao Imobiliare îl acuză pe Căpuşan că acesta a construit, în cadrul acestui ansamblu, mai puţin decât era stipulat în contract, fapt pentru care au şi cerut o expertiză tehnică. Conform experţilor, în cadrul ansamblului au fost făcute mai puţine locuri de parcare decât în proiect, iar suprafeţe construite sunt mai mici în realitate decât cele de pe hârtie. Mai mult, italienii mai spun că o serie dintre cei care au cumpărat apartamente în Bonjour Residence sunt nemulţumiţi de calitatea lucrărilor, iar o parte dintre clienţi au cerut rezilierea contractelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.