Primăria Cluj-Napoca a anunțat două proceduri de achiziție pentru servicii de reparații şi întreținere curentă a două monumente din municipiu. Este vorba despre grupul statuar Școala Ardeleană şi monumentul Glorie Ostașului Român. Prima licitație va aduce câştigătorului 26.625 lei fără TVA, iar cea de-a doua 65.500 lei fără TVA. Criteriul de acordare este prețul cel mai scăzut.

 

Primăria Cluj-Napoca cere câştigătorului licitaţiei să realizeze toate operaţiunile manual, cu soluţii specifice pentru metale. „Curățirea manuala prin spălare cu jet de apă sub presiune şi substanțe de curăţire specifice a suprafețelor din bronz ale monumentelor de for public (statuilor, busturilor, ansamblurilor statuare); Uscarea prin ștergere manuală cu pâslă a suprafețelor din bronz ale monumentelor de for public; Impermeabilizarea suprafețelor din bronz ale monumentelor de for public (statui, busturi, grupuri/ansambluri statuare) cu soluții specifice pentru metale; Ceruirea şi lustruirea suprafețelor din bronz după efectuarea impermeabilizării cu soluții specifice pentru metale”, se arata în caietul de sarcini.

 

Două ansambluri memoriale

Monumentul Glorie Ostașului Român din Cluj-Napoca este amplasat în Piața Avram Iancu, în spatele Catedralei Ortodoxe, pe locul unde în trecut a existat monumentul tanchiștilor sovietici și este închinat memoriei celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei. A fost creat de către sculptorul Radu Aftene și a fost dezvelit în anul 1996.

Grupul statuar Școala Ardeleană, operă a sculptorului Romulus Ladea, a fost dezvelit la Cluj în data de 30 iunie 1973. Monumentul reprezintă trei reprezentanţi ai mișcării Școala Ardeleană, inițiată de intelectualitatea românească transilvană. Personalitățile reprezentate sunt Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Petru Maior. Grupul statuar este situat în dreptul intrării principale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj de pe str. Mihail Kogălniceanu. Pe amplasamentul de azi al monumentului s-a aflat odinioară statuia Lupa Capitolina.

 

Cât costă modernizarea statuii lui Donath

Amintim ca recent statuia lui Donath din cartierul Grigorescu a făcut obiectul unui alt contract de achiziție publică directă, contra unei sume finale de 38.000 lei. Levente Companie, câştigătoarea licitației, va trebui să restaureze şi reamplaseze statuia, în noua locație de la intrarea în Muzeul Etnografic. Societatea aparține lui Barta Szallos Levente, din Viștea, considerat unul din cei mai valoroşi sculptori în piatră, meserie transmisă din tată în fiu. Localitatea Viștea este cunoscută, de altfel, datorită sculptorilor în piatră care au lucrat la Palatul Parlamentului din Budapesta, Casa Poporului, Palatele Banffy din Cluj şi Bonţida, Biserica Neagră din Brasov, Palatul Cotroceni, şi Palatul de Justiție.

În prezent statuia se află în incinta unei proprietăţi private, pe dealul Hoia, iar propunerea pentru reamplasare este în incinta parcului etnografic “Romulus Vuia” aflat în administrarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Câştigătorul procedurii va trebui să identifice cele mai adecvate mijloace de dislocare, împachetare şi transport, gradul de deteriorare şi a agenţii implicaţi în procesul de degradare a pietrei, să cureţe şi să pregătească lucrarea pentru operaţiile de fond, să identifice soluţiile de conservare, să finiseze, armonizeze şi conserve lucrarea pentru amplasare, să monteze lucrarea pe noul amplasament şi să o finiseze după montare, arată caietul de sarcini.

 

Petiţie pentru restaurare

În 2011, o petiţie înaintată de către Tineretul Liberal Cluj (TNL) care avea ca obiect restaurarea statuii ciobanului Donath a trezit interesul administraţiei, moment în care Primăria a decis că va pune pe picioare statuia aflată într-o starea avansată de degradare. După ce mai bine de doi ani în care autorităţile au motivat că nu sunt bani, Primăria a anunţat, acum doi ani, că a decis să-şi asume responsabilitatea restaurării statuii. Demarată de către TNL şi postată pe site-ul www.causes.com, petiţia a strâns sute de susţinători şi comentarii pe pagina de facebook, sensibilizând opinia publica.

Monumentul a fost realizat de către meşteri bavarezi în stil baroc între anii 1735-1740, înfăţişând un bărbat cu o coroniţă de împărat pe cap, care veghează de peste 260 de ani cetatea Clujului. „Numele de Donath provine din latină, conform unor istorici, de la Sf. Donatus, un martir creştin sacrificat pe vremea împăratului roman Iulian. Dar acest nume mai poate veni şi din numele german al Dunării – Donau, prin traducere liberă populară de Donath – Dunăreanul, poreclă ce poate evidenţia etnia valahă a salvatorului Clujului evului mediu târziu”, precizează Primăria.

 

Meşteri pietrari din generaţie în generaţie

„Localnicii din Viștea se ocupa de secole cu cioplitul pietrei, meseria fiind transmisă din generație în generație. Barta Szallos Levente este unul dintre urmașii vechilor pietrari, care şi-a dezvoltat o afacere, datorită comenzilor în creștere puternică, în ultimii ani. În atelierul său se execută lucrări pentru restaurarea vechilor biserici şi palate, pentru vilele moderne, dar şi pentru palatele ţigăneşti din Banat. Aceștia din urma, oarecum surprinzător, cer ornamente asemănătoare cu cele făcute pentru Casa Poporului. Datorita manoperei valoroase (în atelier se lucrează manual, cu excepţia tăierii plăcilor de calcar) comenzile sunt atât de mari încât Barta Szallos Levente n-are timp să-şi pregătească participarea la marile expoziții internaționale”, artă un reportaj TV.net. 

glorie ostasului roman statuia lui donath

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.