Candidatii la presedintia UDMR si-au depus oficial, saptamana trecuta, candidaturile si au facut publice programele politice pentru evolutia Uniunii. Acestia au vorbit jurnalistilor despre reorganizarea structurilor de conducere din partid, dar si despre relatia pe care acesta ar trebui sa o aiba cu societatea si mediul politic romanesc, cu Laszlo Tokes si cu guvernul de la Budapesta.
Cursa pentru sefia Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR) este din ce in ce mai stransa, pe masura ce candidatii atrag sustinerea fiecareia dintre organizatiile locale. Kelemen Hunor, considerat protejatul fostului presedinte Marko Bela, Eckstein Kovacs Peter, numit de unii “omul lui Basescu”, si Olosz Gergely, sustinut de Budapesta, incearca fiecare sa-si convinga colegii de partid ca reprezinta schimbarea necesara pentru Uniune.
Democratie, autonomie si solidaritate
Eckstein Kovacs Peter si-a anuntat, saptamana trecuta, programul pentru presedintia UDMR si si-a depus candidatura pentru aceasta functie la prezidiul executiv al partidului de pe strada Republicii. Consilierul prezidential este licentiat in drept la Universitatea “Babes Bolyai”, a fost deputat intre 1990 si 1992, si senator in trei mandate, din 1996 pana in 2008. In 1999, Eckstein Kovacs a fost ministru pentru relatiile cu minoritatile.
Programul acestui candidat se fundamenteaza pe trei principii: democratia, autonomia si solidaritatea. Principiul democratiei se bazeaza pe ideea de a lua decizii politice care sa fie in concordanta cu dorintele alegatorilor si cel al autonomiei pe sprijinirea autonomiei teritoriale si culturale, dar si adapatarea mesajelor de la centru pentru fiecare regiune in parte si acordarea unui cuvant mai greu organizatiilor locale. Mesajul diferentiat este necesar, considera acesta, pentru ca exista diferente considerabile intre atitudinile maghiarilor din secuime si cele ale maghiarilor din restul tarii. De exemplu, pozitia partidului vis-a-vis de autonomia teritoriala este considerata prea „soft” in secuime si prea „hard” in orase precum e Cluj-Napoca. Din solidaritate, Eckstein Kovacs se refera la imbunatatirea relatiilor dintre maghiari (atat cei din secuime, cat si cei din judetele in care sunt minoritari) si romani, dar si cu toti maghiarii din bazinul carpatic.
„Eu reprezint schimbarea”, a declarat Peter Eckstein-Kovacs, si a afirmat ca doreste sa aduca UDMR-ul mai aproape de intreaga populatie maghira, dar si de societatea romaneasca. In ceea ce priveste schimbarile obiective in cadrul partidului, consilierul prezidential a declarat ca doreste sa schimbe structura si modul de selectare a membrilor din consiliul permanent. In prezent, acestia sunt numiti si intra pe baza functiilor detinute in partid. Eckstein Kovacs propune cresterea numarului de membri, acestia fiind alesi din randul UDMR-istilor care au fost alesi in functii publice, cum ar fi presedintii de Consilii Judetene, precum si cei care ocupa functii de conducere in partid, inclusiv in organizatiile de tineret.
Simplificarea structurilor din partid
Consilierul prezidential a declarat ca si-a propus simplificarea structurilor si debirocratizarea UDMR-ului. De exemplu, prezidiul executiv de la Cluj-Napoca ar trebui sa aiba o structura mai „de partid”, mai putin stufoasa, pentru ca banii irositi in aceste structuri sa fie economisiti si redirectionati spre organizatiile locale, iar oficiul prezidential de la Targu-Mures ar trebui desfiintat cu totul. In ceea ce priveste structurile de conducere, Eckstein Kovacs a aratat ca in chestiunile politice trebuie sa existe un singur decident, drept pentru care nu este nevoie de un vicepresedinte politic.
Eckstein Kovacs considera ca sansele sale la functia de presedinte al partidului, precum si ale lui Olosz Gergely, sunt in continua crestere, iar „harta incepe sa se coloreze”. O organizatie din Maramures si-a anuntat deja sprijinul pentru cel de al doilea, iar platforma pentru femei din UDMR il sustine pe Eckstein Kovacs. „Intotdeauna am fost foarte apropiat de aceasta platforma, am sustinut prezenta mai pronuntata a femeilor in structurile de conducere si in politica”, a declarat candidatul. Inca de la anuntarea candidaturii, acesta a declarat ca va merge din om in om pentru a castiga sustinere si va duce o campanie de jos in sus.
“In legatura cu Laszlo Tokes, eu nu doar declar, chiar fac pasi pentru legatura cu structurile maghiare ne-partid. Avem multe lucruri in comun cu Tokes, cu totii dorim schimbarea in UDMR, precum si ca la alegerile legislative sa acceada, din nou, comunitatea maghiara in Parlament. Nu in ultimul rand, ne gandim la importanta masurilor anticoruptie, pozitia fata de programul Rosia Montana. Prin Tokes se poate coagula accesul UDMR in Parlament.”, a explicat Peter Eckstein Kovacs jurnalistilor clujeni.
Reluarea relatiilor cu FIDESZ, sustinuta de Olosz
Olosz Gergely, liderul deputatilor UDMR, si-a oficializat primul candidatura pentru presedintia Uniunii. Specialist in securitate si management, Gergely a condus in anii 2005-2008 mai multe companii de stat in domeniul energiei, iar de atunci este deputat UDMR. Acesta ar beneficia de sprijinul partidului de guvernamant din Ungaria, FIDESZ, si, astfel, de sustinerea lui Laszlo Tokes, o figura proeminenta in cadrul comunitatii maghiare. Acesta a declarat, recent, ca daca UDMR restabileste legatura cu Budapesta nu va mai inregistra, oficial, Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal, o initiativa politica a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania. Potrivit EVZ.ro, Olosz a afirmat ca locul lui Laszlo Tokes este alaturi de UDMR si nu exclude acordarea unei functii de conducere in partid episcopului reformat.
Programul politic al lui Gergely Olosz isi propune sa vina in intampinarea nevoilor comunitatii maghiare, astfel incat acestia sa voteze, in continuare, cu Uniunea si sa nu caute intelegere la o alta formatiune politica. La fel ca si Eckstein Kovacs, deputatul maghiar propune modificarea structurii Consiliul Permanent Unional, care sa cuprinda oameni alesi de comunitatile maghiare din tara. Din forurile reprezentative ale UDMR trebuie sa faca parte reprezentanti ai maghiarilor din zona Partium, din Secuime, dar si din zonele in care comunitatile maghiare sunt de mai mici dimensiuni, este de parere Olosz. Pe partea economica, candidatul doreste o implicare mai activa a politicienilor din UDMR in luarea de decizii la nivelul coalitiei guvernamentale pentru a atrage investitii directe in zonele populate de maghiari. Olosz Gergely subliniaza importanta reluarii relatiilor cu Guvernul Orban, care ar aduce beneficii comunitatii de maghiari din Romania, precum si reorganizarea regiunilor de dezvoltare din tara noastra.
“Nu Budapesta alege presedintele UDMR”
Kelemen Hunor a pornit in cursa pentru sefia UDMR ca favorit, fiind sustinut si de structurile din partid ale fostului presedinte Marko Bela. Medic veterinar si profesor de filosofie, Kelemen Hunor a lucrat o vreme in presa de limba maghiara, dupa care a fost secretar de stat in Ministerul Culturii, iar din 2000 a fost ales deputat UDMR. Acesta declara intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei ca avantajul sau in UDMR este experienta sa in organizatie, faptul ca este cunoscut de toti membrii si stie exact unde sa mearga atunci cand viziteaza un sediu local, desi face parte din generatia tanara, de care, in fapt, este nevoie pentru adevarata schimbare in Uniune. In legatura cu acuzatiile cum ca ar fi omul lui Marko Bela si ca acesta va continua sa conduca partidul prin el, Kelemen a declarat deciziile sale ii apartin si nu au nici o legatura cu relatia sa de prietenie cu fostul presedinte al Uniunii, iar acesta nici macar nu doreste vreo functie de conducere in cadrul UDMR. “Nu Budapesta alege presedintele UDMR, cum nici Bucurestiul nu alege. Cei peste 500 de delegati la Congres au aceasta calitate. Eu nu am o relatie nici buna, nici rea cu colegii de la Budapesta. Am o relatie corecta si sunt convins ca vom gasi intelegere atat la Budapesta, cat si cu colegii din FIDESZ si vom ajunge la un dialog”, a declarat Kelemen Hunor, acuzat de contracandidatii sai ca duce o politica de independenta fata de Budapesta. In ceea ce il priveste pe Laszlo Tokes, Kelemen se arata deschis la dialog si considera ca are scopuri comune cu europarlamentarul maghiar. Infiintarea unui nou partid de catre acesta nu este considerata o amenintare de Kelemen Hunor, ci un indicator al sustinerii fata de UDMR a comunitatii maghiare. Este un sustinator fatis al autonomiei terioriale si culturale, in cadrul unei regionalizari a Romaniei, care sa nu afecteuze unitatea si indivizibilitatea statului.
Diana Gabor
dupa parerea mea ,kelemen hunor,MERITA.