Asociaţia Patronilor şi Meşteşugarilor (APM) din Cluj-Napoca şcolarizează, anual, aproximativ 3.000 de persoane în diverse meserii, 100% fiind apoi integrate în activitate, a declarat Augustin Feneşan, preşedintele APM.
În cadrul APM se desfăşoară 32 de cursuri acreditate de calificare şi perfecţionare a forţei de muncă. Cursurile nu au fost focalizate pe un anume domeniu de activitate, fiind organizate din iniţiativa companiilor private, în funcţie de poziţiile cerute pe piaţa muncii.
'APM şcolarizează în funcţie de cererea efectivă din economie. De pildă, pentru personalul din turism, am avut un proiect cu finanţare PHARE, cu două componente, managementul în morărit şi panificaţie şi managementul pensiunilor turistice. Pentru cea de-a doua componentă am avut rezultate deosebite, pentru că pensiunile turistice au luat o amploare considerabilă. Alte cursuri au vizat pregătirea personalului pentru serviciile comerciale şi pentru cele de pază, dar şi pentru construcţii – zidari, fierari, montatori şi betonişti', a spus Feneşan.
Totodată, APM a participat la o licitaţie la Agenţia de Şomaj şi a câştigat poziţiile pentru trei meserii şi furnizează servicii de calificare persoanelor în căutare de loc de muncă.
În opinia lui Augustin Feneşan, acum era momentul să se facă o rapidă reconversie profesională, 'evitându-se, astfel, ecartul dintre încheierea activităţii într-un domeniu şi începerea uneia noi'.
Augustin Feneşan a mai spus că 'termenele de avizare a proiectelor se amână mereu şi se motivează, cu totul incorect, că nu se depun proiecte'.
'În România, s-au depus maldăre de proiecte. Realitatea este că nu funcţionează structurile de la nivelul ministerelor şi din acest motiv nu se deschid nici finanţările europene', a conchis Feneşan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.