Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis joi că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit căreia limba de stat este cea ‘moldovenească’.
‘Curtea a reținut că Declarația de Independență, fiind parte integrantă a Preambulului Constituției, are valoare de text constituțional și face corp comun cu Constituția, fiind textul constituțional primar și imuabil al blocului de constituționalitate’, se arată în hotărârea prezentată de președintele instituției, Alexandru Tănase.
Potrivit aceleiași hotărâri, Curtea a conchis că, în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independență și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independență prevalează.
Curtea a emis această hotărâre de interpretare a Constituției în urma a două sesizări depuse de deputați liberali și de deputatul liberal-reformator Ana Guțu.
Autorii sesizării au salutat decizia Curții, dar ei au exprimat opinii diferite asupra modului în care această hotărâre va fi aplicată în practică.
Ana Guțu a declarat presei că, după decizia Curții, sintagma ‘limba română’ va putea fi folosită și în actele oficiale, ceea ce nu era posibil până acum. În același timp, ea a exprimat dubii în legătură cu faptul că actuala componență a parlamentului va putea modifica și articolul din Constituție care prevede că denumirea limbii de stat este ‘limba moldovenească’.