Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată. Instanța de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ‘Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie’ (R.E.A.D.C.).

Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) și Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.

Asociația consideră că este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.De asemenea, prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar. Nu în ultimul rând, vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.

”Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parțial ‘privatizat’, doar în ceea ce privește câinii cu stăpân, adăposturile orășenești rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.

‘Privatizarea’ parțială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.

Aceste declarații sunt susținute de asociațiile și persoanele consultate la formarea legii respective.

Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituție în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.

Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracțiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, și Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.

Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.

Acesta este un șantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.

Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrează animalul.

Proprietarii de animale trebuie scutiți de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenționale, în care se precizează: ‘Pentru a fi subiect al contravenției, persoana fizică trebuie să acționeze în deplină libertate de voință și acțiune, adică hotărârea de a săvârși fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce și de a fi stăpână pe faptele sale.’

Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.

Acțiunea în instanță a avut titlul: ‘Banii înaintea sănătății publice’.

R.E.A.D.C. și partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar.

Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.