OLĂNESCU ROZEMARIE GUDRUN ISIS, fostă consilieră a Elenei Udrea, pe vremea când conducea ministerul Dezvoltării, și oamenii de afaceri Remus Bența și Viorel Pătrana au fost achitați definitiv de magistrații Maria Boer și Vasile Goja, de la Curtea de Apel Cluj. Cei trei, acuzați de complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri, au scăpat pe considerentul că ”fapta nu există”. Inițial, soluția de achitare a fost dată de Tribunalul Mureș, iar instanța clujeană a respins apelul făcut de procurorii DIICOT. Unul dintre directorii din firmele lui Bența este Simion Cecan, fostul șef SRI Cluj.

Curtea de Apel Cluj a decis să mențină soluția de achitare privitoare la OLĂNESCU ROZEMARIE GUDRUN ISIS, fostă consilieră a Elenei Udrea, pe vremea când conducea ministerul Dezvoltării, și oamenii de afaceri Remus Bența și Viorel Pătrana, și a respins apelul făcut de procurorii DIICOT.

”Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –D.N.A. –Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi inculpaţii OLĂNESCU ROZEMARIE GUDRUN ISIS, Viorel Pătrana împotriva sentinţei penale nr.5 din data de 20.01.2020 pronunţată de Tribunalul Mureş. Stabileşte onorariu avocaţial parţial pentru avocaţii desemnaţi din oficiu, în sumă de 2 x 434 lei, se avansează din Fondul Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Cluj – av. B.B. şi av.B.I.. Obligă apelanţii O.R.G.I. şi P.V., să plătească fiecare în favoarea statului suma de câte 1.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare, restul cheltuielilor rămânând în sarcina statului. Definitivă.”, arată soluția pe scurt a instanței dată la mijlocul acestei săptămâni.

Potrivit rechizitoriului, când Olănescu lucra la Ministerul Dezvoltării (23 august 2011, n.red.), ca urmare a derulării unei proceduri de achiziţie publice, a fost încheiat un contractual între Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de beneficiar, şi o societate comercială din Italia, în calitate de antreprenor, ce avea ca obiect executarea lucrării „Parc auto pentru sporturi cu motor” Cerghid, jud. Mureş. Valoarea proiectului a fost de 58.132.283,17 lei. În acest context, Remus Benţa a abordat-o pe inculpata Rozemarie Olănescu, căreia i-a promis mai multe sume de bani în schimbul traficării influenţei pe lângă reprezentanţii firmei italiene, în scopul determinării acestora să subcontracteze, către societatea primului, lucrările respective. “Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis, reprezentanţii firmei italiene au acceptat ca firma inculpatului Benţa Remus să efectueze lucrările sus-menţionate. Pentru «ajutorul» acordat omului de afaceri, inculpata Olănescu Rozemarie Gudrun Isis a pretins de la acesta suma de 25.500 euro”, se arată în rechizitoriu.

Olănescu, parteneră de afaceri cu Bica

După ce Alina Bica și Elena Udrea au fost reținute în Costa Rica, presa central-americană titra că fosta şefă a DIICOT, ajunsă în Costa Rica în 2017, a devenit om de afaceri, deschizându-şi, la San Jose, o companie. Aceleaşi surse dezvăluiau că Alina Bica, anterior, a înfiinţat o casă de avocatură în Spania, la Madrid. Partenera de afaceri în această firmă este Rozemarie-Gudrun-Isis Olănescu. Actele pentru firma de avocatură a lui Bica şi Olănescu au fost redactate la notariatul Ioanei Băsescu.

Este vorba despre AMRIS International Lawyers SLP, cu sediul în Spania, la Madrid, pe strada Calle Lagasa nr. 95, societate înfiinţată în primăvara anului 2017, de către fosta şefă a DIICOT, Alina Mihaela Bica, împreună cu Rozemarie-Gudrun-Isis Olănescu. Documentele referitoare la constituirea societăţii au fost redactate la Biroul Notarial al Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte, şi depuse la autorităţile spaniole de profil de către avocata Olivia Beatrice Mihalache. Operaţiunea a avut loc la scurt timp după ce Alina Bica vizitase, iniţial, Costa Rica, dar decisese să revină pentru o perioadă în România. AMRIS International Lawyers SLP are ca obiect de activitate prestarea serviciilor juridice şi este administrată de Alina Bica, scria Jurnalul National în octombrie 2018.

Olănescu, consilier PDL, transferat la USL

Primele referinţe cu privire la Rozemarie-Gudrun-Isis Olănescu, născută în oraşul Băile Olăneşti, apar în anul 2008, când aceasta deţinea funcţia de consilier personal al unui demnitar în cadrul Primăriei Generale a Capitalei. Demnitarul se numeşte Răzvan Murgeanu, fost viceprimar general, devenit, din 2009, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. În 2010, după ce acest minister a fost preluat de la Vasile Blaga de Elena Udrea, Rozemarie-Gudrun-Isis Olănescu se mută şi ea la Ministerul Dezvoltării, devenind consilierul personal al secretarului de stat Răzvan Murgeanu. Ocupă această funcţie până la plecarea Guvernului PDL, în 2012, când, surpriză, este preluată de noua guvernare USL, în primul Cabinet condus de Victor Ponta.

La 27 iulie 2012, partenera de afaceri a Alinei Bica este numită consilier personal la cabinetul ministrului Sănătăţii Vasile Cepoi. Iar la data de 24 august, premierul Victor Viorel Ponta emite, la propunerea ministrului Sănătăţii, Decizia nr. 475, prin care o numeşte pe Rozemarie-Gudrun-Isis Olănescu în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru un mandat de patru ani. Olănescu stă în această funcţie până în data de 27 iunie 2013, când a fost revocată, tot prin decizie a lui Victor Ponta.

Milioane de dolari în conturi străine

Din analiza declaraţiilor de avere depuse de Rozemarie Olănescu, în calităţile publice deţinute, rezultă amănunte extrem de interesante. Astfel, în 2008, când lucra la Primăria Capitalei, aceasta menţiona că deţine bijuterii din aur, platină şi briliante în valoare de 600.000 de euro, dar că are într-un depozit bancar extern, pe care nu-l nominalizează, economisită suma de 2,4 milioane de dolari. În declaraţia de avere menţionează un logodnic, care realiza venituri anuale de 670.000 de dolari.

În declaraţia de avere din 2 februarie 2002, partenera de afaceri a Alinei Bica arată că în depozitul extern mai avea doar 2 milioane de dolari, iar logodnicul câştigase un venit anual de doar 320.000 de dolari. În documentul din 27 iulie 2012, în depozit mai rămăseseră doar 400.000 de dolari, iar câştigurile realizate de logodnic erau de 70.000 de dolari. La 6 decembrie 2012, în cont figurau 450.000 de dolari. În toată această perioadă, nu au fost realizate achiziţii sau investiţii pe care să le fi trecut în declaraţiile de avere.

După ce au anulat probele, judecătorii i-au achitat

Dosarul a fost trimis în judecată în 2015, iar după cinci ani Tribunalul Mureș a decis să îi achite pe cei trei pe considerentul că ”fapta nu există”. Acest lucru s-a întâmplat după ce judecătorii mureșeni au anulat toate interceptările folosite drept probă de procurori pe motiv că ele au fost realizate cu sprijinul SRI.

De asemenea, în cadrul procesului de apel deschis de procurori, mai mulți judecători de la curtea de Apel Mureș s-au abținut să judece dosarul, astfel că el a fost strămutat la curtea de Apel Cluj.

Bența l-a angajat pe fostul șef SRI Cluj

Unul dintre cei doi oameni de afaceri, Remus Bența, este patronul mai multor afaceri din domeniul imobiliarelor și proprietarul business-ului DAW BENŢA prin care sunt comercializate vopselurile Caparol.

Potrivit procurorilor, Viorel Pătrana ar fi intermediat întâlnirea dintre Bența și consilierul ministerial.

Remus Bența deține societatea DAW Bența, iar director la această firmă este Simion Cecan, fostul șef al SRI Cluj și SRI Mureș, care se ocupă de investițiile companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here