Lucrările pentru construirea noii secții de neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca, un proiectul în valoare de 45 milioane de euro, pot începe. La începutul acestei luni, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în procesul dintre Medicare Tehnics, pe de o parte, și Spitalul Județean Cluj și SC Construcții Erbașu, pe de altă parte. Firma Medicare, conectată la afacerile lui George Coldea, fostul adjunct al SRI, a contestat licitația organizată de spitalul clujean care a desemnat câștigătoare societatea Construcții Erbașu.

Potrivit unei soluții emise de Curtea de Apel Cluj în data de 1 februarie, contestația făcută de societatea Medicare Technics a fost respinsă definitiv.

”Respinge cererea de revizuire formulată de Medicare Technics SA împotriva Deciziei nr. 1211/06.10.2020 pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 482/33/2020. Definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a scos la licitație proiectul de extindere și recompartimentare a secției de Neurochirurgie în valoare de aproximativ 45 de lei. Inițial, licitația a fost câștigată de SC Construcții Erbașu, societate reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu. Însă, firma Medicare Tehnics, societate legată de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a contestat procedura, iar CNSC a dispus reanalizarea ofertelor.

Una dintre clădirile de pe strada Pasteur nr. 3-5, unde se află în prezent Compartimentul de Medicina Muncii, va fi extinsă, recompartimentată și transformată în viitoare secție de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean Cluj.

Proiect se ridică la 45 de milioane de euro și în același imobil va funcționa și Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie.

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care are clinica în subordine, din suma totală de 45 de milioane de euro, aproximativ 30 milioane de euro vor acoperi serviciile de proiectare și execuția lucrărilor de construcții, iar restul de 15 milioane de euro vor fi investiți în dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

Cine vor fi subcontractorii lui Erbașu

SC Construcții Erbașu este reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu.  Este unul dintre oamenii de afaceri controversați care deține societăți comerciale abonate la contractele publice ale instituțiilor statului. În urmă cu câțiva ani, sediul companiei Erbașu a fost ținta anchetatorilor de la Direcția Generală Antifraudă și poliție.

Potrivit anchetatorilor, afacerea vizată avea ramificații în aproape jumătate de țară. 116 firme au fost urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spălate de suspecți erau estimate la 100 de milioane de euro. Însă, Erbașu nu a fost trimis în judecată și, mai mult, firmele sale și-au revenit spectaculos.

Printre subcontractanții (1,74% din valoarea contractului, n.red.) firmei lui Cristian Erbașu se numără SC TEHNOPLUS MEDICAL și Tehnoplus Medical Service S.R.L. Societatea este reprezentată de Octavian Niculescu. Banca Mondială a acuzat oficial această societate de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea.

Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat o șpagă de circa 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială. Cu toate acestea, niciun parchet nu a anunțat deschiderea vreunei anchete vizând firma lui Octavian Niculescu.

Pe de altă parte, firma lui Niculescu este una dintre preferatele SRI și SIE când vine vorba de contracte de milioane de lei.

Compania la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează însă constant performanţe financiare. Numai în ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie. Octavian Niculescu mai apare în două firme: Hospital Project & Consulting SRL şi Protruck Transport SRL.

Firma care l-a plătit pe vărul lui Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, vrea doar 4% din contract !

După cum arătam la începutul articolului, declararea ofertei Asocierii Erbașu a fost contestată de societatea Medicare TECHNICS care este liderul asocierii formate din patru subcontractanți: MBS GROUP (subcontractant cu 31.48%), DEPISTO STAR S.R.L (subcontractant cu 55.58%), GB INDCO S.R.L. (subcontractant cu 8,78%) și STUDIO SQM (terț și subcontractant cu 0.16%). De remarcat este faptul că, în cadrul acestei oferte, liderul asocierii (Medicare Technics SRL) ar urma să primească 4% din valoarea contractului, adică 1.800.000 de euro.

În cadrul acestei firme a fost implicat George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea. În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

Medicare Technics SA a primit în perioada 2007- 2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro. Cel mai bun an pentru Medicare Technics SA a fost 2015, când a primit un contract de peste 55 de milioane de euro pentru lucrări de construcţii la Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” din Mioveni.

Scandal cu coronavirusul

Un alt subcontractant al societății Erbașu este firma MEDITECH S.R.L. reprezentată de Stela Săsăran din Baia Mare. O anchetă a platformei Presshub a scos la iveală faptul că Săsăran a ”plimbat” virusul COVID 19 prin mai multe spitale, fără a declara că a avut contacte cu străinătatea în perioada necesară incubației bolii de care toată lumea se teme.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a deschis un dosar penal in rem, începând astfel cercetările într-un dosar privitor la infracțiunea de fals în declarații, pe această speță. Este vorba despre dosarul penal cu numărul 1745/P/2020, cercetările fiind efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Baia Mare, Biroul de Investigații  Criminale.

Pe de altă parte, Stela Săsăran a transmis un drept la replică în cadrul căruia spune că niciuna dintre informațiile prezentate în cadrul anchetei Presshub nu este reală.

Din lista subcontractorilor aleși de Construcții Erbașu SA se mai evidențiază firma clujeană SYNTTERGY CONSULT S.R.L., reprezentată de Victor Duhanes. Societatea are la activ un contract de aproape un milion de lei încheiat cu unul dintre spitalele Serviciului Român de Informații.

O altă firmă, care primește cea mai mare parte din contract (4,09%) este Hospital Technical Solutions, societate reprezentată de VALENTIN SCHNAIDER, care deține și pachetul majoritar de acțiuni. Evoluția acestei firme este surprinzătoare: a fost deschisă în 2028, an în care a declarat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și o pierdere de 300.000 lei. Însă, în următorul an cifra de afaceri a explodat la 40 de milioane de lei și profitul la 7 milioane!

De la această societate ar fi plecat mita primită de fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea.

Decizie definitivă: Omul de afaceri Cristian Erbașu va construi noua clinică de neurologie a spitalului clujean

La licitație s-au înscris două oferte: una venită din partea SC Construcții Erbașu SA și MEDICARE TECHNICS. Autoritatea contractantă a stabilit, inițial, că licitația ar trebui să fie câștigată de SC Construcții Erbașu în baza faptului că oferta lor a fost mai bună.

Însă, SC Medicare Technics a contestat rezultatul licitației, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor.

”Admite contestația formulată de MEDICARE TECHNICS SA, în contradictoriu cu SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ CLUJ și anulează rezultatul procedurii, consemnat în raportul procedurii și adresele de comunicare a rezultatului procedurii, în partea ce privește evaluarea ofertei declarate câștigătoare. Obligă autoritatea contractantă, ca, în termen de 20 zile lucrătoare de la primirea prezentei decizii, să continue procedura de atribuire, cu reevaluarea ofertei depuse de CONSTRUCȚII ERBAȘU SA, conform considerentelor reținute în motivare. Pe cale de consecință, respinge, ca nefondată, cererea de intervenție formulată de CONSTRUCȚII ERBAȘU SA. Respinge, ca nefondată, cererea autorității contractante de acordare a cheltuielilor de judecată”, arată decizia CNSC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here