Curtea de Apel Cluj a întors cu 180 de grade decizia privitoare la insolvența afacerii Sterling International Development (fosta afacere Tower). Instanța a dispus continuarea procedurilor în situația în care Tribunalul Comercial Cluj hotărâse închiderea insolvenței. Mihai Chezan, artizanul afacerii Tower, a fost acuzat de înșelăciune, dar a fost achitat în primă instanță. 

Completul de 3 judecători al Curții de Apel Cluj, format din POPOVICI Doina-Viorica, CHICHIŞAN Augusta Maria și SĂRĂCUŢ Mihaela, Judecător au decis să caseze sentința Tribunalului Comercial Cluj prin care se dispunea încetarea procedurilor de insolvență în Dosarul Tower.

”Admite recursul declarat de recurenta Studium Green SRL împotriva sentinţei civile nr. 34 pronunţată la data de 13.01.2021 în dosarul nr. 3497/1285/2011 al Tribunalului Specializat Cluj, pe care o casează, în tot, în sensul că: respinge cererea de închidere a procedurii de insolvenţă a debitoarei Sterling International Development SRL. Decizia este irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică din 05 aprilie 2021”, arată soluția pe scurt a instanței.

În ianuarie anul acesta, Tribunalul Comercial Cluj a dispus, în dosarul de insolvență, închiderea procedurii.

”Aprobă raportul final întocmit de către lichidatorul judiciar CITRL SPRL, conform prev. art. 129 din Legea nr. 85/2006, sub nr. de înregistrare 501/27.11.2020, publicat în BPI nr. 21016/10.12.2020. Admite cererea de închidere a procedurii formulată de către lichidatorul judiciar CITRL SPRL. Dispune închiderea procedurii insolvenţei debitoarei Sterling Internațional Development SRL. Dispune radierea debitoarei Sterling International Development SRL din Registrul Comerţului. Descarcă lichidatorul judiciar şi toate persoanele care l-au asistat de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de garanţii, acţionari sau asociaţi. Dispune notificarea prezentei hotărâri Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj Napoca, respectiv Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru efectuarea menţiunii de radiere şi de închidere a procedurii. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 13.01.2021”, arată soluția pe scurt semnată de judecătorul IVANCIUC Oana-Maria.

”Mă bucur că s-a oprit această combinație prin care s-a încercat ștergerea urmelor. Partea bună este că mergem înainte și oamenii își vor vedea apartamentele”, a declarat investitorul Dorin Bob, care a preluat afacerea Tower.

Judecătorul sindic și lichidatorul au uitat de un dosar cu o creanță de 3,5 milioane lei

Sentința de închidere a procedurii de insolvență vine în contextul altor dosare pe rol care vizează aceeași chestiune.

Avocatul Marian Bota, care se ocupă din partea Studium Green de acest proces, a explicat motivele pentru care, pe de o parte, tribunalul a dispus închiderea procedurii, iar instanța superioară a dispus continuarea insolvenței. 

”Problema a fost o lipsa de atenție a judecătorului sindic și a lichidatorului. În dosarul de faliment era un dosar din 2015 în care Sterling solicită de la USAMV 3,5 milioane lei cu titlu de cheltuieli făcute de ei pentru construcția respectivă. Instanța (Tribunalul Comercial Cluj, n.red.) o fi uitat de dosarul respectiv, doar că această creanță există. Dosarul așteaptă finalizarea unui alt dosar care se judecă la Înalta Curte. S-a omis acest aspect. La Curtea de Apel, lichidatorul a recunoscut că au omis dosarul respectiv. Dar sunt slabe șanse ca cererea împotriva USAMV să fie admisă. Așteptăm să vedem motivarea. Plus că investitorul Studium Green și-a arătat disponibilitatea de a susține toate cheltuielile legate de procedură, deci nu era nici un motiv de închidere a procedurii”, a explicat avocatul.

Potrivit raportului final al lichidatorului Sterling International Development, ”ca urmare a valorificării bunurilor mobile aflate în patrimoniul debitoarei a fost întocmit un raport asupra fondurilor și un plan de distribuire, prin care nu s-au propus distribuiri către creditori, sumele încasate nefiind suficiente nici pentru acoperirea cheltuielilor de procedură. Prin urmare, a rămas de achitat întreaga masa credală a debitoarei. (…) În ceea ce privește arhiva societății debitoare, precizăm faptul că aceasta nu a fost identificată”.

Chezan achitat de înșelăciune

În urmă cu un an, Mihai Chezan, artizanul afacerii imobiliare Tower, a fost achitat de acuzațiile de înșelăciune de Tribunalul Cluj. El a fost trimis în judecată în anul 2014 de către procurorii DNA. În același dosar a fost trimisă în judecată și Maria Mihaela Bărbos care de asemenea, a fost achitată de Tribunalul Cluj. Acum procesul se judecă în apel la instanța superioară.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au desfăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat. În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.

A vrut să-l tragă în piept pe salvatorul afacerii

După tunul imobiliar de milioane de euro tras de Mihai Chezan în afacerea Tower, dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob a văzut o oportunitate de redresare a afacerii Tower și a preluat business-ul prin intermediul AHQ Management SRL în urmă cu aproximativ trei ani. În cadrul acestei firme s-au constituit, ca acționari, Dorin Bob, prin intermediul firmei Uzina de Case SRL (50%) și Via Cargo, firmă controlată acum de socrul lui Chezan prin intermediul companiei CARPATHIA LLC din SUA.

Înțelegerea dintre Bob și Chezan a fost ca în schimbul unei sume de bani și a despăgubirii părților vătămate din dosarul de înșelăciune care s-a deschis pe numele lui Mihai Chezan, cel din urmă să renunțe la afacere, proiectul urmând să fie continuat de Bob. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Cu toate că scopul asocierii dintre Dorin Bob și Mihai Chezan era de a salva proiectul imobiliar Tower, în actul de asociere existau și clauze alambicate care i-a adus omului de afaceri Bob prima executare silită.

Înainte de executare, Via Cargo a devenit asociat majoritar în AHQ Management, iar Dorin Bob a fost revocat din funcția de administrator. Astfel, AHQ Management a cerut în toamna lui 2017 executarea silită a omului de afaceri. Detalii despre încercările lui Mihai Chezan de a-l țepui inclusiv pe Dorin Bob, Gazeta de Cluj a scris în edițiile trecute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.