Judecătorii Maria Boer și Vasile Goja, de la Curtea de Apel Cluj, au decis să mențină soluția de achitare în dosarul de trafic de persoane în care este judecat guru-ul MISA, Gabriel Bivolaru.

”Respinge ca nefondate apelurile declarate de D.I.I.C.O.T. – S T C şi partea civilă AC, împotriva sentinţei penale nr.17 din data de 17.01.2020 pronunţată de Tribunalul Cluj. Obligă pe apelantul AC la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către stat, celelalte cheltuieli urmând să rămână în sarcina statului. Definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței.

Soluția de achitare din dosarul de fond a dată de magistratul Marius Lupea.

 În toamna anului 2016, Curtea de Apel Cluj a decis ca procesul în care este Bivolaru este acuzat de trafic de persoane să fie rejudecat la Tribunalul Cluj, instanță care l-a achitat pe cel din cauză.

În procesul de rejudecare, procurorul DIICOT a cerut încă de mai bine de jumătate de an schimbarea încadrării juridice din trafic de persoane în trafic de minori, însă la ultimul termen de judecată, ,judecătorul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a respins solicitarea DIICOT, astfel încât toate infracțiunile de care era acuzat Bivolaru au fost prescrise.

Prescripția răspunderii penale are ca efect înlăturarea răspunderii penale pentru fapta săvârșită. De aceea, se consideră că, în dreptul penal, prescripția reprezintă o sancțiune la adresa pasivității organelor judecătorești care au avut dreptul să-l tragă la răspundere pe infractor. Prescripția operează indiferent de gradul de gravitate a infracțiunii, cu excepția infracțiunilor contra păcii și omenirii.

Condamnat la 6 ani de închisoare

Gregorian Bivolaru a fost prins în Franța, pe 26 februarie 2016, în urma colaborării dintre Poliția Română și autoritățile franceze. Asta, după ce autoritățile de aplicare a legii din Europa și EUROPOL au lansat, la începutul anului 2016, site-ul www.eumostwanted.eu, care ajută la depistarea celor mai căutați infractori ai Europei. România apărea pe acest portal cu doi urmăriți, printre care era și Gregorian Bivolaru, pe numele căruia exista un mandat de executare a șase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor.

Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a fost condamnat definitiv, în iunie 2013, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare, pentru trafic de persoane și acte sexuale cu minori.

Bivolaru fusese achitat în aprilie 2012 de Tribunalul Sibiu, însă instanța supremă a casat sentința și a dispus rejudecarea dosarului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here