Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au decis să retrimită dosarul la procuror în cazul Sandei Ungur, o şoferiţă de 22 de ani din Maramureş, care nu a respectat regulile de circulație la trecerea căii ferate și a provocat un accident rutier în care au murit patru colege de ale sale care se aflau în mașină.

Ea a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, pentru o pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani, pentru ucidere din culpă.

Acordul a fost admis în luna mai 2019 de către judecătorii din Jibou, care au mai dispus ca Sanda Ungur să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, fie la primăria localităţii de domiciliu, fie la parohia cultului religios căreia îi aparţine inculpata.

„Într-adevăr, pedeapsa aplicată este mică în raport cu consecinţele faptei, dar, raportat la persoana inculpatei, este suficientă. Instanţa consideră că gravitatea faptei a fost conştientizată imediat după accident, iar consecinţele faptei vor fi simţite, probabil, pentru totdeauna”, concluzionau, în mai 2019, judecătorii din Jibou.

Ulterior, familiile victimelor au contestat soluţia la Curtea de Apel Cluj, deşi, spun anchetatorii, în cursul urmăririi penale acestea au comunicat prin avocat că nu solicită condamnarea inculpatei, în timp ce persoanele vătămate au precizat că nu se pot exprima cu privire la pedeapsa care ar putea fi aplicată, motiv pentru care lasă la latitudinea organelor judiciare alegerea pedepsei. Instanţa s-a pronunţat în cursul zilei de marţi, 1 octombrie.

Potrivit minutei instanţei, Curtea a admis apelurile ca fiind întemeiate şi, în consecinţă, a desfiinţat sentinţa penală a Judecătoriei Jibou prin care a fost admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi a trimis dosarul la procuror în vederea continuării umăririi penale.

Tragedia a avut loc în 17 mai 2018, pe centura ocolitoare a oraşului Jibou, când autoturismul pe care Sanda Ungur îl conducea a fost spulberat de trenul Rapid Baia Mare-Jibou. Impactul a fost atât de puternic, încât autoturismul a fost aruncat la câţiva metri distanţă de calea ferată. Mădălina Pârja, Maria Şteţ, Claudia Barboş şi Sara Pop, patru tinere în vârstă de 20 şi 21 de ani, toate din judeţul Maramureş, studente în ultimul an în cadrul Centrului Universitar Baia Mare, şi-au piedut atunci viaţa. Singura supravieţuitoare a fost şoferiţa, care s-a ales cu răni grave. Inițial, inculpata a susţinut că nu are nicio vină pentru moartea prietenelor sale şi a acuzat că sistemul ce anunţa sosirea trenului nu era funcţional. Cercetările au desfiinţat această variantă, anchetatorii stabilind că şoferiţa a ignorat semnalele acustice şi sonore de la trecerea la nivel cu calea ferată. (sursa foto adevarul.ro)

1 COMENTARIU

  1. Legile și P _ LA! Omori 4 oameni, încalici Codul rutier și primești o pedeapsă cu suspendare. Dacă era vorba de vreun sărman care aduna – după recoltă – câțiva coceni de pe câmp, lua 3 ani pe pușcărie cu executare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.