Prim procurorul bistrițean, Veturia Moldovan, a fost reabilitat de magistrații curții de Apel Cluj în urma unui proces pe care l-a început în primăvara acestui an. Ea a fost reținută în 2009 de procurorii DNA pentru că a primit mită pentru a interveni pe lângă un judecător în favoarea unui afacerist local. Inițial, curtea de Apel Cluj a achitat-o, dar Înalta Curte a dat o sentință definitivă de condamnare.

Magistrații curții de Apel Cluj au decis să admită cererea de reabilitare a Veturiei Moldovan, fostul prim-procuror bistrițean acuzat și condamnat pentru primire de mită și trafic de influență.

”Constată că legea penală mai favorabilă este Noul Cod penal. În baza art. 165 C.pen. coroborat cu art.527-528 C.pr.pen. admite cererea de reabilitare formulată de condamnata Moldovan Adriana Veturia. Constată că a intervenit reabilitarea de drept a condamnatei de sub efectul pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 156/09.12.2011 a Curţii de Apel Cluj, definitivă prin decizia penală nr.90/A/12.03.2015 a ÎCCJ. Face aplicarea dispoziţiilor art. 537 C.pr.pen. la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, arată soluția pe scurt a instanței.

În 2015, Adriana Veturia Moldovan, fost procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud a fost condamnată definitiv de Înalta Curte la 2 ani de închisoare, după ce magistrații de la Curtea de Apel Cluj au emis o soluție de achitare. La data respectivă, instanța superioară clujeană a motivat achitarea pe fondul faptului că procurorii DNA şi-au format acuzaţiile „numai pe convorbirile telefonice şi ambientale interceptate şi înregistrate (deci pe elemente de fapt subiective şi pe aparenţe)”. Ceilalți coinculpați din dosar, Ioan Scurtu, Vasile Ruşti și Petru Rus au primit pedepse cu suspendare.

Însă, după ce a fost încarcerată la Penitenciarul Gherla, Veturia Moldovan nu a executat în întregime pedeapsa de 2 ani. Ea a stat după gratii jumătate de an și au fost eliberată condiționat în același an în care a primit condamnarea!

Acuzațiile DNA

Ea a fost acuzată de procurorii DNA Cluj că a primit drept mită un pod în satul Şanţ, unde ea avea o locuinţă. Potrivit rechizitoriului, “în aprilie-mai 2009, Moldovan Adriana Veturia, a acceptat şi a primit de la inculpatul Scurtu Ioan „edificarea cu titlu gratuit a unui pod în valoare de 30.000 de lei peste pârâul din comuna Şanţ, judeţul Bistriţă Năsăud, lângă complexul turistic Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a inculpatei.” Podul ar fi fost pentru ca magistratul să intervină pe lângă alt judecător pentru ca cel din urmă să îi dea o sentinţă favorabilă unui afacerist local, Scurtu Ioan.

În cursul lunii iunie 2009, Adriana Veturia Moldovan a pretins întocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrărilor de construcţie a podului, acte care au şi fost emise de societatea comercială.

De asemenea, în luna mai 2009, procurorul i-a cerut aceluiaşi judecător Rus Petru, ca într-o încheiere de şedinţă dată într-o cauză penală să fie menţionat în locul său numele unui alt procuror, care în realitate nu a participat la judecarea cauzei.

„Aceasta, întrucât avocatul inculpatului din cauza respectivă era chiar fiul lui Moldovan Adriana Veturia, ceea ce ar fi atras incompatibilitatea acesteia în calitate de procuror de şedinţă”, precizau procurorii DNA, într-un comunicat dat publicităţii la acea vreme.

Tot în luna iunie 2009, Adriana Veturia Moldovan a primit de la Vasile Ruşti suma de 2.200 lei pentru a interveni la magistraţii (procurori şi judecători) care erau învestiţi cu soluţionarea cauzei în care fratele acestuia era cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de viol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.