Curtea de Apel Cluj a redus semnificator despăgubirile pe care un țepar italian, Picozzi Gerardo, trebuia să le plătească mai multor clujeni. Dacă, inițial, oamenii ar fi trebuit să primească de pe urma sentinței Judecătoriei Cluj Napoca peste 5.500 de euro, instanța superioară a redus suma la 250 euro! Italianul a fost condamnat pentru că a înșelat 150 de clujeni promițându-le locuri de muncă în Italia.

Curtea de Apel Cluj a redus simțitor despăgubirile pe care trebuia să le plătească Picozzi Gerardo un italian care ar fi trebuit să le plătească mai multor clujeni pe care i-a înșelat promițându-le locuri de muncă fictive pentru care percepea taxe. Dacă Judecătoria Cluj Napoca, instanța de fond care a judecat dosarul, a dispus plata unor despăgubiri de peste 5.500 euro, Curtea de Apel Cluj a redus suma la 250 euro.

Italianul a înșelat peste 150 de clujeni promițându-le locuri de muncă în Italia, însă după ce oamenii plăteau o taxă pentru procesarea dosarului de angajare, Gerardo nu îi mai contacta pe cei care apelau la serviciile lui. Potrivit procurorilor, el a cauzat un prejudiciu de 7.565 euro şi 10.460 lei.

”Admite apelul declarat de inculpatul Picozzi Gerardo, împotriva sentinței penale nr. 1573/06.08.2019 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o desființează în parte, numai cu privire la latura civilă a cauzei și judecând: Reduce despăgubirile civile la care a fost obligat inculpatul Picozzi Gerardo prin sentința penală atacată (…)”, arată soluția Curții de Apel Cluj.

Italianul, care acum se află în Penitenciarul Padova din Italia a fost condamnat anul trecut de Judecătoria Cluj Napoca la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim de detenție.

Schema înșelăciunii cu locuri de muncă

Potrivit rechizitoriului, ”în perioada ianuarie 2012 – martie 2012, inculpatul Picozzi Gerardo a promovat prin site-uri specializate în anunţuri pe Internet şi prin intermediul publicaţiilor locale, precum „Piaţa de la A-Z”, intermedierea unor locuri de muncă în Italia, în special în domeniul hotelier, pe durate determinate de timp cuprinse între 3 şi 6 luni, pentru salarii şi alte beneficii avantajoase. În urma vizionării anunţului prin care se promitea intermedierea locurilor de muncă pe Coasta Liguriei, în localităţile San Remo, Savona, Portofio, Rapallo, Genova etc., persoanele vătămate au luat legătura telefonică cu promotorul ofertei pentru obţinerea de detalii, context în care li s-a indicat să se deplaseze în judeţul Cluj, localitatea Floreşti, str. Subcetate pentru a-şi depune dosarele de angajare.

În contextul întâlnirii nemijlocite, doritorii de locuri de muncă în Italia l-au cunoscut pe inculpat, acesta s-a recomandat cu numele „Gerardo” ori „Picozzi Gerardo”, vorbea stâlcit limba română, dar o înţelegea bine şi pretindea că este însărcinat de către mai mulţi patroni ai unor diverse lanţuri hoteliere sau alte afaceri, să recruteze personal pentru angajare temporară în Italia. Inculpatul Picozzi Gerardo le-a transmis persoanelor vătămate că are capacitatea de a le garanta obţinerea unui loc de muncă în Italia, în zone turistice, promiţându-le după caz că vor fi angajaţi pe post de ajutor bucătar, muncitor necalificat (îngrijitor şezlonguri), bucătar, muncitor calificat, portar, cameristă, sau „tuto farre” (om bun la toate) în diverse hoteluri ori restaurante sau complexe turistice din localităţile Rimini, Rapallo Catena, Palermo, Genova, etc.

Cu ocazia promovării locurilor de muncă, inculpatul Picozzi Gerardo a expus, în mod individual, fiecărei persoane interesate, tipul job-ului şi salariul, precum şi alte detalii despre condiţiile de lucru, stabilindu-se faptul că preţul atractiv al salariului, cuprins între 700 – 1.800 euro respectiv siguranţa angajării, perioada de lucru cuprinsă între 3 luni şi 6 luni, după caz, şi momentul de plecare – luna aprilie 2012, au fost elementele care au captat interesul a circa 200 persoane care au apelat la serviciile pe care inculpatul le-a promovat.

L-au căutat în Florești, dar fugise de acasă

După depunerea documentaţiei şi întocmirea „dosarelor de angajare”, inculpatul Picozzi Gerardo a stabilit cu fiecare dintre persoane data şi locul plecării spre Italia şi le-a asigurat că vor pleca împreună cu mulţi alţi români interesaţi de munca în străinătate. Primul val de persoane care urma să se deplaseze la muncă au constatat, în data de 21 martie 2012, când sau prezentat la locul stabilit în prealabil pentru plecare, faptul că Picozzi Gerardo era de negăsit, nu mai răspundea la telefon şi îşi abandonase toată documentaţia la locuinţa din localitatea Floreşti, situaţie în care şi-au dat seama că au fost victimele unor înşelăciuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here