Curtea de Apel Cluj a dat o decizie definitivă în procesul dintre Grup 4 Instalații SA, aflată în procedura insolvenței și Primăria Cluj-Napoca. Firma clujeană este în reorganizare judiciară și nu își poate exploata două imobile pe care le deține, prin urmare nu poate dezvolta proiectele pentru că primăria le-a creat impedimente, motiv pentru care a dat în judecată instituția.
Anul trecut, Grup 4 Instalații SA a formulat prin administratorul judiciar o plângere prealabilă împotriva Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat noul Plan Urbanistic General (PUG) al Municipiului Cluj-Napoca.
Practic, Grup 4 Instalații a cerut Primăriei să modifice PUG-ul cu privire la două terenuri ce le deține, unul în suprafață de 7.835 mp, iar celălalt de 6.158 mp, după ce Primăria a schimbat încadrarea funcțională a parcelelor respective din zonă cu activități economice cu caracter industrial în teren agricol situat în intravilan (pășuni, fânațe, teren arabil).
Imobilele situate pe strada Tirajului nr. 1-3 au fost dobândite prin absorbție cu societatea IZOPA SA. Cele două imobile au fost înscrise inițial în cartea funciară a localității Baciu, fiind transcrise ulterior în Cluj-Napoca. Izopa SA a fost înființată ca urmare a reorganizării fostului Trust de Antrepriza Generală de Lucrări Speciale și Izolații Tehnologice București.
Prin Planul Urbanistic General, imobilele respective au fost încadrate în zona terenurile și unităților agricole situate în intravilan (pășuni, fânețe, teren arabil, cu toate că aceste parcele au avut funcționalități din sfera industrială.
Având în vedere schimbarea funcționalității parcelelor respective, Grup 4 Instalații consideră că noul PUG este nelegal, iar încadrarea terenurilor în intravilan se creează impedimente pentru firmă, în calitate de succesoare în drepturi și obligații a IZOP SA, de a realiza activitățile economice, producătoare de venituri impozabile, așa cum au fost aprobate prin actul de înființare a IZOPA SA, prin hotărâre de guvern. Mai mult, atât IZOPA SA, cât și Grup 4 Instalații SA au fost autorizate să desfășoare activități economice în domeniul construcțiilor și nu activități agricole.
„Pe cale de consecință, prin adoptarea noului PUG al municipiului Cluj-Napoca s-a schimbat în mod unilateral și aleatoriu funcționalitatea parcelelor de teren în cauză prin încadrarea acestora în zona funcțională a terenurilor și unităților agricole situate în intravilan – pășuni, fânețe, terenuri arabile, pepiniere, o asemenea acțiune fiind nelegală și neconformă cu situația de fapt și de drept a imobilelor în cauze, scoase definitiv din producția agricolă vegetală încă din anul 1979”, se arăta în plângere.
Situația este cu atât mai nefavorabilă pentru Grup 4 Instalații, deoarece firma se află în reorganizare judiciară, iar societatea nu mai poate să-și exploateze imobilele deținute conform obiectului de activitate, fiindu-i impusă o destinație agricolă care nu este în acord cu situația de fapt din teren.
”Noua funcțiune acceptată în zonă afectează esența dreptului nostru de a construi și dezvolta proiecte pe aceste imobile, de a la înstrăina, fiindu-le diminuată substanțial valoarea pe piață, fapt ce îmi creează prejudicii substanțiale ce se impun a fi reparate. Destinația agricolă a acestor terenuri nu corespunde profilului de activitate a societății noastre deoarece noi nu desfășor activități în domeniul agriculturii care să îmi permită să valorific în vreun fel aceste terenuri”, se mai arată în document.
De reorganizarea societății se ocupă Solvendi SPRL și Mușat & Asociații Insolvency SPRL, reprezentantă prin administrator special Marinela Rusnac, iar printre obiectivele practicienilor în insolvență se numără renegocierea contractelor în derulare în vederea rentabilizării relațiilor comerciale, iar noul PUG afectează inclusiv acest lucru. Mai mult, având în vedere încadrarea terenurilor în intravilan care creează impedimente pentru firmă, societatea va fi afectată privind redresarea.
Decizie definitivă a Curții de Apel
În urmă cu un an, societatea Grup 4 Instalații SA a dat în judecată Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul local, cerând instanței anularea HCL-ului din 2014, menționat mai sus.
În iunie 2020, Tribunalul Cluj a admis în parte cererea formulată de firma clujeană, în sensul că a anulat hotărârea în ceea ce privește încadrarea funcțională în UTR A – zona terenurilor și unităților agricole situate în intravilan, însă a respins cererea prin care s-a cerut obligarea municipiului la efectuarea demersurilor necesare în vederea încadrării funcționale a parcelelor în UTR – Ei, adică în zonă de activități economice cu caracter industrial.
Toate părțile au formulat recurs împotriva acestei hotărâri a instanței, iar în 9 octombrie, Curtea de Apel Cluj a admis recursul societății Grup 4 Instalații SA și a casat în parte sentința Tribunalului. Practic, Curtea de Apel obligă pârâții să efectueze demersurile necesare în vederea încadrării funcționare a parcelelor respective într-o zonă de activităţi economice.
Recursul promovat de Municipiul Cluj-Napoca și de Consiliul Local a fost respins. Decizia este definitivă.
Datorii de peste zeci de milioane de lei
Pe 25 martie 2016, reprezentanţii companiei Grup 4 Instalații SA au depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă, susţinând că, “pe fondul crizei economice, societatea şi-a redus activitatea, iar în prezent se află în stare de insolvenţă, având datorii mai vechi de 30 de zile, suma totală a acestora fiind de 60.608.795,41 lei“. La o asemenea sumă, judecătorul sindic Dana Monica DUDAŞ de la Tribunalul Specializat Cluj a decis deschiderea procedurii generale de insolvență în 29 martie 2016.
În calitate de administrator judiciar provizoriu a fost desemnat (la cererea debitoarei) consorţiul format din SOLVENDI SPRL şi MUŞAT&ASOCIAŢII – RESTRUCTURING/INSOLVENCY SPRL
Printre creditorii importanţi ai societăţii clujene se numără, desigur, şi bugetele de stat. Conform site-ului ANAF, GRUP 4 INSTALAŢII SA înregistra (la data de 31 decembrie 2015) obligaţii restante în valoare de 5,10 milioane lei, defalcate astfel:
- Bugetul de stat = 3.290.291 lei
- Bugetul asigurărilor sociale de stat = 1.273.899 lei
- Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 41.700 lei
- Bugetul asigurărilor de sănătate = 494.957 lei
Chiar dacă bilanţurile arată că situaţia s-a înrăutăţit dramatic în 2014, an încheiat cu pierderi de 11,85 milioane lei la o cifră de afaceri de aproape 35 milioane lei, problemele cu furnizorii au devenit vizibile din august 2015, când au fost raportate la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) primele incidente de plată. De pe 4 august 2015 şi până pe 28 ianuarie 2016 (data ultimului incident), GRUP 4 INSTALAŢII SA a contabilizat exact 100 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 3,22 milioane lei. Ultimele Incidente poartă menţiunea “poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului”.
Societatea Grup 4 Instalații este condusă de administratorul special Marilena Rusnac, asociații firmei fiind statul român și AG Colina SRL, condusă de Lucian Moșneagu și Agenor Gicu Gânscă și soția Dana. Din mai 2009, președinte al Consiliului de Administrație al Grup 4 este Ioan Așchilean, directorul ACI.