Sorin Cosma Ioan, un lichidator din Sălaj judecat într-un dosar de corupție alături de judecători, polițiști și oameni de afaceri, a dat în judecată DIICOT și ANAF. El cere despăgubiri pentru că ar fi fost anchetat degeaba în dosarul de corupție, ținând seama de verdictul de achitare primit de inculpați.

Ieri, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință prin care îl despăgubește cu câteva mii de euro pe Cosma.

„Admite în parte apelurile promovate de reclamantul Cosma Sorin Ioan, reprezentantul Ministerului Public şi pârâtul Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice împotriva sentinţei civile nr. 158 din 29.02.2024 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 935/117/2022, pe care o schimbă în parte, după cum urmează: Înlătură din dispozitivul sentinţei atacate menţiunile privind admiterea excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune şi respingerea ca fiind prescrise a petitelor în legătură cu faptele vizând efectuarea urmăririi penale cu încălcarea competenţei materiale a DIICOT, neregularităţi privind aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect, declaraţiile publice făcute pe marginea dosarului penal şi scurgerea în presă a unor informaţii din dosarul penal. Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Cosma Sorin Ioan, având CNP…cu domiciliul procesual ales…. în contradictoriu cu pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, cu sediul în…., având ca obiect răspundere civilă delictuală. Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice să plătească reclamantului suma de 3000 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR la data plăţii, cu titlu de daune morale pentru depăşirea duratei rezonabile. Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice să plătească reclamantului suma de 3000 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR la data plăţii, cu titlu de daune morale pentru scurgerea unor informaţii nepublice către presă. Obligă pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice să plătească reclamantului suma de 8.000 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR la data plăţii, şi suma de 5301 lei, cu titlu de cheltuieli efectuate în procesul penal. Respinge în rest acţiunea ca nefondată”, arată soluția pe scurt a instanței.

Dosarul de corupție în care a fost implicat Cosma a fost vorba despre unul dintre cele mai complexe instrumentate de către procurorii DIICOT Sălaj. Oamenii de afaceri Ioan Huluban şi Ioan Galiş, fiica acestuia din urmă, Malvina Galiş, lichidatorii Sorin Cosma, Răzvan Traian Zăvăleanu şi Ramona Fărăianu, judecătorul Patriţiu Dărăban, fost vicepreşedinte al Tribunalului Sălaj, fratele acestuia, Ionel Dărăban, poliţiştii Marius Felician Fărcaş şi Gheorghe Vasile Zaha, fostul inspector şcolar general Ioan Abrudan, omul de afaceri Dumitru Ardelean, şi finul lui Galiş, Petru Daniel Pop.

Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice după ce în 26 februarie 2016, procurorii şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj au efectuat opt percheziţii pe raza judeţelor Sălaj şi Cluj, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor lichidatori judiciari, poliţişti şi a unui magistrat. Mai multe persoane au fost reţinute, pentru ca în ziua următoare, opt suspecţi să fie duşi la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii clujeni au respins propunerea şi au dispus ca trei dintre inculpaţi afacerişii Ioan Huluban şi Ioan Galiş, precum şi judecătorul Patriţiu Dărăban să fie plasaţi sub control judiciar.
Cercetările în acest dosar complex s-au întins pe parcursul a 2 ani, perioadă în care procurorii au audiat peste 200 de martori.

Pentru a ajunge la soluția de achitare, judecătorii Curții de Apel Cluj, mai întâi au anulat probele strânse de procurori, iar apoi au emis sentințe de achitare: o parte în virtutea anulării probelor, altele pentru prescripția faptelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.