Curtea de Apel Cluj a decis să respingă contestația medicului Ioan Dobrescu împotriva deciziei Tribunalului Cluj de rejudecare a procesului său, în care este acuzat de luare de mită. Judecătoria Cluj-Napoca, sub bagheta magistratului Lucian Buta, a decis inițial să încadreze infracțiunea ca primire de foloase necuvenite și să-l achite pe Dobrescu. Parchetul a făcut apel și a câștigat, iar acum Tribunalul a încuviințat reluarea judecării procesului.
”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul D.I. (cu datele personale la dosar) împotriva încheierii penale f.nr. din data de 29.04.2015 a Tribunalului Cluj. Obligă contestatorul la plata cheltuielilor de judecată în favoarea statului în sumă de 300 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 11 iunie 2015”, arată sentința Curții de Apel Cluj.
Contestația medicului este la decizia Tribunalului Cluj din 29 aprilie care a dispus începerea judecății în această cauză. Tribunalul Cluj a dat o sentință privind respingerea excepţiilor invocate de inculpatul Ioan Dobrescu și a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 665/P/2012 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
De ce rejudecare
Magistrații de Curții de Apel Cluj au trimis admis, pe 18 decembrie 2014, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva sentinței penale nr.64/5.06.2014 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care au desființat-o în întregime. De asemenea, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de primire de foloase necuvenite în infracțiunea de luare de mită, cauza fiind trimisă spre rejudecare instanței competente, și anume Tribunalul Cluj. Schimbarea încadrării juridice de la primire de foloase necuvenite în luare de mită modifică semnificativ limitele de pedeapsă.
În vara aceluiași an, chirurgul a fost achitat de către magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca, chiar dacă Ioan Dobrescu este la al doilea incident de acest fel, după ce în 2009 a fost prins în timp ce primea suma de 100 de lire sterline de la tatăl unei fetiţe de doi ani ce urma să suporte o intervenţie chirurgicală. Atunci a scăpat cu o amendă. De această dată, însă, regulile s-au schimbat. În data de 3 decembrie 2014, Curtea Supremă a decis că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici, astfel că ei pot fi traşi la răspundere în penal dacă sunt găsiţi vinovaţi de condiţionarea actului medical de primirea unor bunuri sau sume de bani.