Momentul în care intri în bucătărie, fie că ești un profesionist sau un pasionat de gătit, este unul plin de creativitate și bucurie. Gătitul este o artă,  și este acel moment în care tu, devii un creator al unor preparate delicioase, indiferent că le gătești după anumite rețete prestabilite, sau alegi să le creezi pe loc. 

În acest proces ai nevoie de ustensile care să te ajute, să îți poți manifesta cele mai ingenioase idei, într-un mod sigur, confortabil și rapid. 

Fie că vorbim despre portionare, tocare sau decojire pentru un plating cu totul deosebit, ai nevoie de cuțite profesionale, ascuțite, cum sunt cele de pe Maranc.ro, care să îți susțină creativitatea, prin toate caracteristicile lor. Cuțitele de pe maranc.ro sunt preferate și recomandate de bucătarii de top, tocmai pentru datorită trăsăturilor lor. 

De ce contează ascuțimea unui cuțit?

Ascuțimea unui cuțit te poate face să aduci în fața celor dragi sau a clienților tăi, preparate savuroase și aspectuoase dar și să te bucuri de tot procesul gătirii. 

Un cuțit care nu este suficient de ascuțiți, nu doar că te poate face să dai greș în prepaparea rețetelor tale, dar te poate pune, și pe tine, în pericol. 

Pentru că, atunci când manevrezi un cuțiti care nu este suficient de ascuțit, vei pierde controlul asupra acestuia. Fapt care nu se întâmplă, atunci când lucrezi cu un cuțit ascuțit, sau cu unul care a fost întreținut foarte bine. 

Se spune că un cuțit care este, cu adevărat ascuțit, va trece orice test, indiferent cât de imposibil pare acesta. 

Cum testezi ascuțimea cuțitului tău?

Un cuțit care este cu adevărat pregătit pentru folosire este acel cuțit, a cărui lamă este frumos teșită, iar fiecare parte a lamei, se unește și se intersectează în cel mai bun punct al cuțitului. Un cuțit care are, întreaga lama ascuțită, înclusiv vârful, este un cuțit perfect pentru tine. 

Înainte de fiecare utilizare a cuțitului tău, trebuie să faci un test al lamei, pentru a te asigura ca acesta îți va genera cele mai bune rezultate. 

Nu uita, că și cuțitele, la fel ca orice alt lucru, trebuie întreținute. Deci o rutină de îngrijire a lamei, înainte de fiecare utilizare este un must. Poți face acest lucru, cu ajutorul masatului, sau cu o piatră de ascuțire, în cazul, în care lama este tocită. 

Inspecția vizuală

Un prim lucru pe care îl poți face pentru a-ți da seama, în ce stare se află lama cuțitului tău, este să ridici cuțitul în dreptul ochilor și să îl ții perfect drept, cu tăietura înspre  tine. 

Înclină cuțitul stânga dreapta, pentru a vedea foarte bine marginile. Ideal ar fi să stai în lumină naturală, sau în fața unui geam, atunci când faci acest test, pentru a vedea mai bine eventualele denivelări. 

În acest fel vei observa foarte ușor anumite denivelări sau spărturi și vei știi că ai nevoie de o îngrijire a lamei sau de o ascuțire. 

Testul hârtiei

Pentru a face acest test, ai nevoie de o coală de hârtie peste care să așezi cuțitul la un unghi destul de mic. 

Fără a pune presiune pe hârtie, ci doar din greutatea lamei, glisează cuțitul în jos pentru a tăia hârtia. Dacă acesta nu este tăiată, ci se rupe, înseamnă că nu ai un cuțit bine ascuțit și că ai nevoie de un masat sau o piatră de ascuțire. 

Testul roșiilor

Acest test este unul dintre cele mai comune probe la care îți poți supune cuțitul,  pentru a testa ascuțimea acestuia. 

Roșiile sunt destul de fragile în interior, însă coaja lor este mult mai dură. Atunci când cuțitul tău va străpunge coaja, fără a pune presiune pe roșie și o va felia perfect, este foarte clar, că ai un cuțit perfect pentru utilizare. 

Dacă lama cuțitului tău este tocită, vei observa că trebuie să depui presiune pe acesta, ceea ce va face ca, coaja rosiei să aibă urme de presiune și, evident, feliile nu vor avea o tăietură perfectă 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.