Deputatul independent Remus Borza a propus Guvernului și Parlamentului mai multe măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat, printre care implementarea unei directive europene care obligă multinaționalele să plătească impozit în țara în care realizează veniturile și care ar aduce patru miliarde de euro la buget.
Astfel, el propune implementarea începând cu 1 ianuarie 2018 în legislația internă a Directivei Europene 1164/2016 prin care multinaționalele sunt obligate să plătească impozit în țara în care realizează venit.
„Prin această măsură se limitează practicile multinaționalelor de externalizare a profitului prin prețuri de transfer, împrumuturi acordate de societățile-mamă, cu dobânzi prohibitive și alte metode de ‘optimizare fiscală’. Impactul acestei măsuri este un plus de patru miliarde de euro la buget”, potrivit unui comunicat al parlamentarului.
Totodată, el susține că este necesară implementarea, tot de la 1 ianuarie 2018, a Ordonanței 91/2014 care obligă agenții economici să-și conecteze casele de marcat cu registrele electronice la serverele ANAF. Prin această măsură, statul vede în timp real dinamica și trasabilitatea impozitelor și taxelor pe care le are de încasat.
„Deși această măsură trebuia să intre în efectivitate la 1 ianuarie 2015, ea a fost amânată de trei ori. O dată de Guvernul Ponta și de două ori de Guvernul Cioloș. Prietenii știu de ce. Prea multă transparență dăunează, mai ales anumitor firme cu statut special. Această măsură a fost preconizată a fi implementată încă din 1999, odată cu adoptarea Ordonanței 28/1999. Impactul acestei măsuri este un plus de două miliarde de euro la buget”, a arătat Borza.
În plus, modificarea redevențelor petroliere plătite de OMV Petrom și de alte companii care exploatează resursele țării ar mai aduce un plus de 200 de milioane de euro la buget.
Firește. Guvernanții noștri sunt însă niște trădători, care răspund intereselor speciale și nu nouă, poporului.
la ce ar folosi? Ar avea ei mai multi bani de furat. Si 20 de miliarde pe an sa vina in plus tot nu o sa avem autostrazi in urmatorii 10 de ani.