Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este, până în 15 noiembrie, gazda unei expoziţii de lucrări semnate Dan Perjovschi, unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani. Muzeul de Artă a fost “asaltat” de iubitorii de artă modernă, la vernisajul artistului

Dan Perjovschi este un artist care s-a făcut cunoscut la nivel mondial prin intermediul unui limbaj internaţional, un limbaj care nu necesită nicio traducere. Un om ce are în permanenţă o poveste de relatat –  despre cum a desenat pentru arabi simbolul “give me five”, având în vedere că ei au dreptul să aibă doar patru soţii sau despre cum ruşii nu l-au lăsat să abordeze  subiectul Bisericii Ortodoxe sau să îl deseneze pe Vladimir Putin. Un artist ce transpune arta informaţiei în realitate prin intermediul unui “joc” ce pune în evidenţă elementul senzaţional din orice lucru. Artistul abordează cele mai picante subiecte pe care le observă în jurul său: două markere şi o scară, de atât are nevoie artistul, desenatorul, ilustratorul şi jurnalistul Dan Perjovschi pentru a transforma un perete într-o operă de artă. Perjovschi este un important artist român, cu expoziţii în întreaga lume, de la Veneţia la New York, din Emiratele Arabe şi până în Rusia.

Perjovschi se simte încă român

Spre deosebire de alţi artişti români recunoscuţi la nivel mondial, dar care s-au “pierdut” sub un paşaport străin, Dan Perjovschi se întoarce în România cu dragoste şi se consideră încă un român veritabil. Este posibil ca România să îi fi pierdut “din frâie” pe Hertha Muller, Eugen Ionescu sau Constantin Brâncuşi, dar acest artist nu a renunţat la ţara în care s-a născut şi nici la sentimentul care îl leagă de aceasta. “Eu sunt angajat în Vest şi cu banii primiţi de acolo trăiesc în România”, recunoaşte Dan Perjovschi.

Tratative timp de un an întreg

Personalitate artistică de notorietate internaţională, Dan Perjovschi prezintă în cadrul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca o expoziţie ce aduce în prim plan primele ziare şi cărţi în care au fost publicate desenele artistului, dar şi materialele prezentate în diferite expoziţii din întreaga lume. Valoarea acestei expoziţii este de remarcat, mai ales că majoritatea lucrărilor sunt realizate la dimensiuni mari şi că anumite desene îi sunt pierdute, iar artistul  îşi păstrează majoritatea operelor apelând tocmai la publicaţiile în care acestea sunt prezentate. Directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Călin Stegerean a explicat pentru Gazeta de Cluj efortul pe care a trebuit să îl depună pentru a-l aduce pe artist la Cluj-Napoca. „Încă de la începutul anului am discutat cu artistul pentru această expoziţie. Dan Perjovschi îmi trimitea desene, iar eu încercam să le selectez pe cele care aveau o mai mare legătură cu România sau cu spaţiul transilvănean. Astfel, am reuşit să particularizăm expoziţia prin intermedia unui ziar în care am făcut o selecţie a operelor care au legătură cu România şi cu Transilvania”, a declarat Călin Stegerean. Cele trei săli rezervate de către Muzeul de Artă pentru acest eveniment au părut neîncăpătoare, dovedind încă odată receptivitatea publicului faţă de opera artistului. Dan Perjovschi a declarat pentru Gazeta de Cluj că este foarte ataşat de Cluj-Napoca şi că acesta este al doilea oraş din ţară, ca număr de expoziţii pe care acesta le-a avut în România. „După Oradea, unde, practic, m-am format ca artist şi aveam expoziţii în fiecare săptămână, cele mai multe expoziţii din România le-am avut la Cluj-Napoca. Cred că municipiul Cluj-Napoca este cel mai important centru de arte vizuale din România, însă acestea nu sunt încă vizibile. Sunt dispus să vin în Cluj-Napoca şi pentru alte proiecte, chiar să desenez pe viitor, numai că, în momentul de faţă, mi-am făcut programul pentru tot anul 2010”, a declarat Perjovschi. Expoziţia „Chestii tipărite” va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca până în data de 15 noiembrie.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.