Preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan (foto) de la Curtea de Apel Cluj, face praf iniţiativa lui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pentru ca românii să fie întrebaţi dacă doresc sau nu continuarea luptei împotriva corupţiei. Dana Gîrbovan explică faptul că există deja un cadru legislativ şi instituţii dedicate împotriva corupţiei, ceea ce înseamnă că Iohannis doreşte să întrebe poporul dacă legile mai trebuie respectate în România.

 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, de marţi 24 ianuarie 2017, Dana Gîrbovan îi propune în schimb altceva preşedintelui Iohannis. Şi anume, organizarea unui referendum în care cetăţenii să fie întrebaţi dacă doresc să se clarifice implicarea serviciilor secrete în Justiţie sau lămurirea modului în care instanţele au devenit „câmp tactic” pentru SRI. Evident, Dana Gîrbovan nu trebuie să se aştepte la un răspuns de la Klaus Iohannis. Căci preşedintele, credem noi, se sperie numai la gândul că ar putea deranja Sistemul a cărui vârf de lance este în prezent.

De asemenea, Dana Gîrbovan reiterează cererea adresată preşedintelui Klaus Iohannis de a face demersurile necesare pentru declasificarea deciziilor secrete CSAT prin care, cu încălcarea legii, au fost create „echipele mixte procurori-ofiţeri SRI”. Nici în acest caz Dana Gîrbovan nu ar trebui să se aştepte să primească un răspuns.

Iată postarea de pe Facebook a judecătoarei Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj din data de 24 ianuarie 2017:

„Intenţia Preşedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru “continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice” relativizează legea şi discreditează lupta anticorupţie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o armă în bătălia politică.

Din punct de vedere juridic, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie una ce ţine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, există un cadru legislativ şi instituţii ce sunt dedicate luptei împotriva corupţiei. Să înţeleg că Preşedintele Iohannis doreşte să întrebe poporul daca vrea în continuarea respectarea şi păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?

Mai departe, conform unei hotărâri a CCR, chiar dacă referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu. Prin decizia 682/2012, Curtea a constatat că „reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 si 61”- pct.1.12 din decizie.

În anticiparea consecinţelor referendumului, trebuie pornit de la premisa că rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate răspunde la fel de bine DA sau NU.

Pentru că dacă este cert că se va răspunde DA, ce rost are să cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cât s-au cheltuit în 2012, o sumă echivalentă cu bugetul anual alocat ICCJ?

Iar în ipoteza unui răspuns NU, cum va armoniza Preşedintele voinţa poporului de suprimare a luptei împotriva corupţiei cu obligativitatea respectării legii?

Din păcate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decât să arate că lupta anti-corupţie a devenit un slogan, iar justiţia continuă să fie folosită ca armă în bătăliile politice.

Profit însă de interesul arătat de Preşedinte Iohannis pentru apărarea independenţei justiţiei şi îi propun un referendum în care să întrebe cetăţenii dacă doresc să se clarifice implicarea serviciilor secrete în justiţie ori lămurirea modului în care instanţele de judecată au devenit “câmp tactic” pentru SRI.

Iar până când un astfel de referendum va fi iniţiat, reiterez cererea adresată Preşedintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT prin care, într-un mod ce contravine Constituţiei şi legii, serviciilor de informaţii, cu precădere SRI, li s-au dat competenţe extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele „echipe mixte operative” formate din procurori şi agenţi SRI, a cărui mod concret de acţiune nu a fost încă lămurit”.

Luju.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here