Social-democrații s-au întâlnit vineri, la Parlament, în ședința Comitetului Executiv al partidului. Ședința are loc cu o zi înaintea congresului PSD programat pe 24 august. Potrivit surselor HotNews.ro, pe agenda ședinței se află chestiuni organizatorice privind congresul, nominalizarea unor noi miniștri pe posturile vacante (Ministerul de Interne, Ministerul Educației dar și interimatele pentru cele două portofolii de vicepremieri).

Ana Birchall va fi schimbată de la Ministerul Justiției urmând a fi înlocuită cu Dana Gârbovan. Ana Birchall va prelua portofoliul de vicepremier pentru Parteneriate strategice, iar Iulian Iancu va fi vicepremier pentru Economie.

Premierul Viorica Dăncilă a propus social-democraților pe Mihai Fifor ministru plin la Interne și pe Șerban Valeca la Educație, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate.
Mihai Fifor urmează să fie propus de către PSD drept ministru plin la Interne și după votul în Comitetul Executiv premierul va trimite către Klaus Iohannis nominalizarea. Fifor va renunța la portofoliul de vicepremier pe parteneriate strategice, susțin sursele citate. 

De asemenea, Dăncilă le-a spus liderilor PSD ca pentru portofoliul de la Educație îl susține de Florin Lixandru, în prezent secretar de stat pe domeniul preuniversitar.

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că pentru Ministerul de Interne este favorit actualul ministru interimar, Mihai Fifor. Acesta ar fi susținut chiar de premierul Viorica Dăncilă. 

De asemenea, pentru portofoliul rămas vacant la Educație există mai multe propuneri în interiorul partidului. 

Potrivit surselor citate, inițial a fost vehiculat numele lui Radu Szekely, fost consilier al ministrului Andronescu însă pesediștii nu sunt de acord cu nominalizarea acestuia. Lui Szekely i s-ar fi reproșat că a publicat postări împotriva PSD. 

Un alt nume discutat în interiorul PSD este cel al rectorului Universității Craiova, Cezar Ionuț Spânu. „Dăncilă i-ar fi promis Olguței Vasilescu când a fost săptămâna trecută la Craiova că îl va susține pe rectorul de acolo”, au explicat sursele HotNews.ro.

O altă propunere vehiculată printre membrii Guvernului este cea a secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta este un apropiat al Ecaterinei Andronescu și susținut de senatorul PSD Liviu Pop. 

Potrivit surselor citate, se pare că printre opțiunile președintelui PSD s-ar mai afla Ioana Mihaela Neacșu, inspector școlar și apropiată de primarul Gabriela Firea. 

De altfel, înaintea ședinței CEx, preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat că viitorul ministru al Educaţiei trebuie să fie „un om care să cunoască sistemul”.
Întrebată de jurnaliști pe cine susține la Ministerul Educației, premierul a răspuns: „O să vă spun după ce o să am votul CEx-ului. Un om care să cunoască sistemul”.
Liderul PSD a mai spus că în ședința CEx vor fi discutate și propunerile de vicepremieri pe probleme economice și parteneriate strategice.
Reamintim că întâlnirea are loc în contextul în care social democrații își validează candidatul la prezidențiale, iar partenerii de Coaliție amenință cu ieșirea de la guvernare dacă premierul Dăncilă nu vine cu un nou program politic și cu o restructurare a Executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here